Jubal theatershow GRENSVERLEGGEND,…. FOUR WEEKS TO GO,….

Jules Verne had er 80 dagen voor nodig,…

Jubal maakt haar muzikale reis rond wereld in ruim 80 minuten!

 

Nog vier weken,….

En dan staan we met z’n allen twee avonden lang op de planken van schouwburg Kunstmin voor hopelijk tweemaal een bomvolle zaal. De kaartverkoop voor de zaterdagavond verloopt geweldig,… op vrijdag kunnen we echter nog wel een paar muziek en showliefhebbers in de zaal bijgebruiken. (Kaarten zijn zoals bekend telefonisch te bestellen bij Leanzethe van Maaren (078-6166559) of Cees Bogert (078-6184850) of via de website van Jubal. Bel gerust de rest van je familie, vrienden en collega-leden van andere korpsen op om die zaal twee avonden vol te krijgen!

Het is al weer lang geleden dat Jubal voor het laatst haar Jubal-avonden in schouwburg Kunstmin opvoerde. Die Jubal-avonden waren destijds een begrip in Dordrecht en omgeving en de voorstellingen waren dan ook altijd tot de laatste zitplaats uitverkocht. Er was zelfs zoveel belangstelling voor dat ook voorn de generale repetitie kaartjes werden verkocht.

Dit jaar gaan we die rijke traditie van avonden in het Kunstmin weer opnieuw leven inblazen en de voorbereidingen zijn dan ook in volle gang,… zowel organisatorisch als op muzikaal en showtechnisch niveau.

 

Jaja,… showtechnisch! Al is het oppervlak van het toneel slechts een luttele 10×10 meter,… Voor een pittig stukje drill op zo’n klein oppervlak deinst het Jubal anno 2001 absoluut niet terug!! Het wordt één groot spektakel die beide avonden eind december!

Een drietal weken geleden, toen we voor het eerst de tot dan toe ingestudeerde stukken aan elkaar lieten horen en zien, krabbelde menigeen zich nog even achter de oren. Och,… we hadden nog 7 weken te gaan. Nee,… die avond werden we allemaal wel even met de neus op de feiten gedrukt dat het nog intensieve weken zouden gaan worden. Op z’n zachtst gezegd was het die avond allemaal een tikje onzeker.

Nu drie weken verder is het onvoorstelbaar hoeveel vooruitgang er al geboekt is met relatief gezien toch eigenlijk weinig repetitietijd. De meeste onderdelen zitten er zo goed als helemaal in en kunnen nu verder gecleand worden.

Dit ambitieuze programma dat we op poten hebben gezet is absoluut één van de grootste uitdagingen die we ooit met elkaar zijn aangegaan,… en we kunnen nu constateren dat alle puzzelstukjes prima in elkaar gaan passen. Iedereen werkt er keihard aan en eind van de maand zal de extra tijd die er momenteel in gestoken wordt meer dan beloond worden met twee fantastische voorstellingen.

Ook Jong Jubal en JD’s Big Band hebben extra repetitietijd ingepland om optimaal voor de dag te komen. Jong Jubal begint tegenwoordig op zaterdag ochtend zelfs om half negen al! Bij Music Kids staan alle woensdagavonden in het teken van de theatershow. Die jungle zal flink vol staan op het toneel!

Afgelopen zaterdag was wat repetities betreft de tot nu toe meest hectische dag.In het JMC heeft Jong Jubal vanaf half 9 gerepeteerd en gewerkt aan Brazil. De snareline startte rond 10 uur in de aula van Mavo Stek met Tjap Tjoy.

Om 11 uur verzamelden de ruim 25 oud-leden in het JMC en na een bak koffie en wat bijkletsen hebben zij in een drietal uren in de hal van Mavo Stek de hele openingsact voor de voorstelling ingestudeerd. Geweldig als je die fluitisten en tamboers van weleer enthousiast bezig ziet met muziek die zij in de jaren ’40 en ’50 speelden. Vooral “Mina” zal bij velen in de zaal herinneringen oproepen. Geweldig! Bladmuziek???? Ben je gek,…. die muziek verleer je nooit meer! Zo uit het hoofd, alsof ze vorige week nog op een taptoe stonden! En ze gaan nog een stukje show lopen ook. Het kan niet op!

Om half één kwam het groot ensemble voor Malaguena bij elkaar in de gymzaal van Stek en is het nummer met drill en al in vier uur tijd ingestudeerd met een aantal runs kompleet met muziek ter afsluiting. Waanzinnig wat je met zo’n ensemble op 10×10 meter kunt doen! Dat wordt echt een knaller waar het publiek tijdens de pauze zeker over zal praten.

De color guard heeft met Stephan ‘s middags in de gymzaal naast het JMC verder gewerkt aan Conga, de Bottle Dance voor Rusland en heeft een groot gedeelte van America ingevuld.

Druk dagje? Och!

 

De full brass ensemble stukken – Wilhelmus, Concierto d’Aranjuez, Ballad Riverdance en Over the Rainbow – lopen inmiddels vrijwel vanzelf en hebben eigenlijk alleen nog wat doorlopen nodig. Datzelfde geldt voor het African Drumming, de William Tell Overture van de bassdrumline, Don’t Cry for me Argentina van de Pit en niet te vergeten het silent rifle gedeelte van de color guard!! Go Guard!

Rusland is zo goed als af en de drill ziet er gelikt uit. America en Manteca hebben vooral aan de drumset begeleiding veel houvast en krijgen nu ook definitievere vorm door de invulling van de color guard.

De humor zit in het programma verder vooral in de stukken Nederland en niet te vergeten Mexico. (Pas op voor overstekende zangeressen!)

Het koortje heeft inmiddels America the Beautiful/Strike up the Band met de big band samen gerepeteerd en dat sluit allemaal goed op elkaar aan. Ook zo’n uitdaging dat koortje, waarin een aantal tot nu toe geen of nauwelijks zangervaring had! Donderdag aanstaande zetten we daar een klein brass ensemble bij om zo de invulling kompleet te maken.

Dan is ook het showprogramma van het afgelopen seizoen maar weer van onder het stof vandaan gehaald om daarmee de voorstelling besluiten.

Gesprekken met directie en techniek van Kunstmin zijn zeer positief. Alle medewerking wordt verleend en tot nu toe is niets te gek. De geluids-/lichttechnicus ziet het helemaal zitten. Kunstmin heeft Jubal een beetje gemist sinds de laatste Jubal-avond. Nou,… dat gaan we meer dan goed maken dit jaar!

Zaterdag 8 december aanstaande staat er weer een lange repetitie op de planning. Deze week start ook de decor-ploeg. De 15e zullen we een eerste komplete doorloop van het programma (alleen de Jubal-onderdelen) gaan doen. De 22e staat de eerste doorloop met ook Jong Jubal en JD’s Big Band op het programma. Die avond is er de jaarlijkse Kerstbingo van de Boosterclub in het JMC.

Dan een paar dagen rust met Kerstmis en als de kalkoen dan gezakt is kunnen we er nog een paar dagen flink tegenaan.

Vrijdagmiddag 28 december generale repetitie in Schouwburg Kunstmin en ’s avonds de eerste voorstelling,….. Dat wordt spannend!

Iedereen veel succes en bedankt voor alle inzet tot nu toe!

Hans Kloppert

Theatershow commissie/regie