Jubal speelt hoofdrol in korte Duitse film

Afgelopen weekend (19 en 20 oktober) waren de opnames voor een korte film in een arbeiderswijkje in Oberhausen, Duitsland. De filmmaker had ons gezien tijdens het internationale muziekfestival in Rastede en was daar op zoek naar een ‘Musikkapelle’ van een hoogstaande kwaliteit voor zijn film. Dat werd dus Jubal. De regisseur wil met deze film doorbreken in de internationale filmwereld. Nu is hij nog assistentregisseur. De film gaat – in het kort – over een man, een soort dorpsgek/clown, die fan is van Jubal. Zo erg zelfs dat hij tijdens een wedstrijd met een auto op Jubal in rijdt, waardoor Jubal de wedstrijd niet wint en zodoende niet mee kan doen aan de kampioenschappen. Daardoor kan het optreden in zijn wijk doorgang vinden (die waren op dezelfde datum gepland…). De dag breekt aan en de clown zorgt ervoor dat zijn straat er piekfijn uitkomt te zien om zijn ‘helden’ door zijn straat te kunnen zien marcheren. Hij heeft zelfs een droom om drummajor van Jubal te worden en is stellig van plan om die droom ook uit te laten komen. Hij veegt de straat helemaal schoon, zorgt ervoor dat alle auto’s uit de straat zijn verdwenen en maakt zelfs ruzie met een vrachtwagenchauffeur die door de straat wil rijden. Dan hoort hij de bekende klanken van Strike Up the Band en komt Jubal door zijn straat lopen. Hij heeft inmiddels een shako gemaakt van een klein conservenblikje met daarop een (1) zwarte veer en een gigantisch elastiek om geheel om zijn vrij grote onderkin te binden. De bezem gebruikt hij als tambourmaîtrestok. Als een blij kind komt hij op ons afgerend en loopt even later als DM voor Jubal, al zwaaiend met zijn bezem. Dan geeft onze eigen DM het teken om te stoppen en staat het korps stil. Beide DM’s kijken elkaar even aan alsof het een duel uit Once Upon a Time In the West gaat en de clown probeert ons weer aan het spelen te krijgen, maar dat mag niet baten. Onze DM, welke gespeeld wordt door een Duitse acteur en om een of andere wazige reden niet door onze eigen Sander, loopt even weg en vervolgens omcirkelen wij de nep DM. Omdat wij kwaad zijn dat wij een belangrijke wedstrijd door zijn schuld hebben verloren, meppen wij ‘m helemaal in elkaar, terwijl de buitenste ring nog steeds Strike up the band speelt. Dan een jaar later komen we weer door zijn straat en spelen we gelukkig een ander nummer (Valero) en staat ‘ie weer klaar met z’n bezem en zijn blikken shako, ondertussen rijdt er ook nog een hond mee op een klein motorfietsje en een Jubal uniformpje aan… De film duurt ongeveer zeveneneenhalve minuut en is een zgn. low budget film. Dat betekend dat de crew gratis meewerkte en dat er maar 1 camera was waarmee alles van bepaalde posities moest worden opgenomen. Diverse scenes werden dan ook meerdere malen opgenomen, steeds vanuit een andere camerastandpunt. De temperatuur was vrij koud, wat een beetje gecompenseerd werd met wat straalkacheltjes aan de kant van de straat. Vooral de color guard had het koud, maar de rest van het corps was tegen het eind van de middag ook redelijk blauw (van de kou!). Daarnaast gingen er ook dingen mis. Soms moesten er scenes over omdat de timing niet goed was, maar ook kwamen er wel eens mensen door het beeld lopen wat niet de bedoeling was. Verder was een camera assistent om wat instellingen aan de camera te veranderen toen de opnames voor het ‘echie’ moesten, waardoor er voor zo’n slordige 2500 Euro aan film was verprutst. Die assistent-cameraman werd de laan uitgestuurd en alle opnames van zaterdagochtend moesten weer opnieuw worden gedaan. Zondag werden er nog wat opnames vanuit een hoog standpunt gedaan (de camera op een kraan), waarbij sommige scenes van de dag ervoor weer opnieuw gespeeld moesten worden, maar zondag was vooral de dag van de ‘beating’. Het in elkaar slaan van de ‘clown’ werd die dag van uit vele camerastandpunten gefilmd en Mignon mocht daarbij z’n bezempje breken en Arno mocht z’n ‘shakootje’ kapot trappen. De opnamen duurde zondag tot een uur op zeven (‘s avonds) en daarna gingen we weer naar huis. De officiële première van de film wordt verwacht ergens in januari of februari in Duitsland. De echte première zal in januari in Dordrecht zijn, waar wij mogen kijken hoe de film geworden is. Dus misschien zien we Jubal volgend jaar terug in Berlijn of Cannes of misschien wel Hollywood? We wachten het maar af…