De (on)zin van forums

Posted on

Het was laatst weer raak op de discussie-site van drumcorps.nl Een anoniem persoon (ene Arie) roept dat een bepaald corps z’n instrumenten maar beter kan inleveren, en hops, een nieuwe ruzie is geboren. Het corps in kwestie laat natuurlijk de kaas niet van zijn brood eten en reageert furieus, terecht, want de stelling was met weinig argumenten omkleed en sloeg sowieso al nergens op. En Arie lacht het hardst achter z’n p.c. Dit was namelijk zijn of haar bedoeling. Ook Jubal is in een forum weleens uitgemaakt voor arrogant. Dordrecht was te klein, maar niemand kende de zielepoot die dat waarschijnlijk vanaf z’n zolderkamertje het wereldwijde web op had geslingerd.Kennen jullie programma’s als Temptation Island, of Big Brother? Dat zijn ook van die “problemen-zoeken-die-er niet-zijn-programma’s”. Zo’n forum is vaak precies hetzelfde, een paar (meestal) anonieme personen, proberen uit verveling een discussie aan te zwengelen, bedenken een onderwerp in de categorie; “hoe kom je erop?” Ze zetten verenigingen tegen elkaar op, gooien lekker wat olie op het vuur en een nieuw probleem is geboren. Reacties in overvloed van zure forumbezoekers die zich steevast aangesproken voelen. En dit ritueel wordt regelmatig herhaald, de goede discussie uitgezonderd, maar daar moet je echt naar op naar zoek.

Volgens de cijfers zijn er een kleine duizend (!) forumbezoekers. Maar meestal zijn het een paar anonimo’s die de “drumcorps-agenda” bepalen, en daarmee ook de toon en de sfeer. Zij beseffen zich heel goed, dat alles wat je schrijft (en vervolgens zwart op wit op een beeldscherm verschijnt) veel impact heeft. Veel meer impact dan als je diezelfde stelling op een zaterdagavond aan de bar poneert. Dan denken ze, daar heb je die eikel weer. Op zo’n forum kan je je anders, beter, intelligenter voordoen dan dat je in werkelijkheid bent.

Maar goed, buiten onze anonieme helden om, gebeuren er nog veel meer andere onzinnige dingen. Want we hebben ook nog de betweters. Een één of andere Belg denkt drumcorps eigenhandig uitgevonden te hebben en vermoeit bezoekers dagelijks met lange epistels over hoe het ooit was, hoe het nu is en hoe het in de toekomst allemaal zal worden. En dat leidt weer tot ergernis bij de jonge forumgebruikers. Die schrijven die ergernis op, en onze belg begint daar weer op te reageren, de rest reageert ook weer en er zijn weer een paar pagina’s gevuld.

En dan nog die onzinnige polls: zucht, zucht en nog eens zucht… Wie wordt er kampioen dit jaar? Op die stelling kan je dan stemmen, het wordt keurig bijgehouden in een staafdiagram. Onzinnige stelling natuulijk, iedereen weet dat dat Jubal wordt (ahum)! Wat ik bedoel: Wat hebben we hier aan? Wie wordt er volgend jaar kampioen, of in 2010, of 2030?

Dat was de onzin, is er dan ook nog zin? Jazeker een forum brengt mensen met een zelfde hobby tot elkaar, iets wat vroeger veel minder gebeurde. Mensen spreken af na een contest en soms, heel soms, is het ook wel lachen op het forum. Maar de rotte appels moeten eruit, de forumbeheerder heeft alweer streng opgetreden en gewaarschuwd dat voortaan iedereen nóg beter in de gaten wordt gehouden. U zijt gewaarschuwd!

a.p.