Vette rel

Posted on

Laat ik er maar eerlijk voor uitkomen: ik ben altijd wel in voor een vette rel. Geen politiek correct geneuzel, nee écht lekker vet, het liefst zonder nuance en met veel emotie. Ik had donderdag dus de dag van mijn leven. Laat ik bij het begin beginnen. Na een opgewonden telefoontje van een goede vriend, surf ik naar de website van Beatrix. Want daar staat hun “Verklaring inzake deelneming Europese kampioenschappen”.Ik ben nog net op tijd, want vijf minuten later is het er alweer afgehaald. Maar goed, ik lees het, ik lees het nog een keer, ik lees het een derde keer. Wat een geweldig verhaal! Heerlijk, genieten, smullen geblazen. Vol woede, emotie, halve waarheden en hele onjuistheden. Kortom: ík had het kunnen schrijven. Ik vond Trix altijd zo koel en zakelijk overkomen, maar door deze spannende verklaring zijn ze bij mij veel punten gestegen. Dus, trouwe A.P.-lezers, verwacht van mij geen kritisch verhaal. Ik sta helemaal achter de verklaring en ik zal uitleggen waarom. (Trouwens het is handig om de verklaring eerst effe te lezen. Hij is er officieel afgehaald, maar is overal terug te vinden.)

Laat ik bij het belangrijkste beginnen: Het is werkelijk een schande dat de kampioen van 2004 door DCE niet automatisch is geplaatst voor de finals van volgend jaar. Nu vallen ze buiten de boot en staan ze op een wachtlijst. Wederom schande! Een kampioen hoeft zich helemaal niet in te schrijven, maar behoort vanaf zijn troon van een knielende DCE-lakei het vriendelijke verzoek te krijgen of “de kampioen alsjeblieft in 2005 weer mee wil doen”. Zo hoort het, en niet via een ordinaire internet-inschrijving. Een echte kampioen weet niet eens hoe dat moet!

Na het verzoek gekregen te hebben kan de kampioen gaan bepalen onder welke voorwaarden dat zal geschieden. Daarin is de verklaring heel duidelijk: Daar horen geen Amerikaanse juryleden meer bij. Deze oude, dikke, bierdrinkende Yanken zijn in een privé-jet van muziekinstrumenten-sponsor Dynasty overgevlogen en worden vervolgens beinvloed door Dynasty-vertegenwoordigers in Den Haag. Dat zag je al direct na de middagshow. Na drie weken touren door Amerika kon eentiende punt verschil tussen de kampioen en de nummer twee natuurlijk echt niet. Dat stinkt, zeker als op dat zelfde moment die nummer twee belangrijke Dynasty contracten zit af te sluiten in de ADO-kantine.

Nee, neem dan een voorbeeld aan de Unisono-juryleden. Zoals in de verklaring wordt aangegeven bestaat de show-tak van Unisono uit mensen “die kwaliteit en onafhankelijkheid garanderen.” Vooral dat laatste is erg belangrijk, waar daar is in het verleden ook al een hoop gedonder om geweest. Dat Unisono is pas een kampioen-waardige organisatie, bestaand uit mensen die diezelfde kampioen overigens een warm hart toedragen, maar dat behoeft geen probleem te zijn. En trouwens, daar gaat maar één iemand over. Nee, niet DCE, de kampioen zelf natuurlijk.

Het laatste zinnetje van de briljante verklaring vind ik alleen jammer. Daarin geeft Beatrix aan zich alsnog in te schrijven voor de DCE competitie. Kijk, dat snap ik dan niet. De kampioen moet zich daar niet eens meer willen vertonen, het is een kampioen niet waardig. Ik zou gewoon weer kiezen voor het zeer prestigieuze kampioenschap van Helmond. Of nee, nog beter, ik zou m’n eigen NK-show gaan organiseren. Dat kan alleen maar “goed zijn voor de ontwikkeling van de activiteit”. Trix heeft het beste voor met drum corps in Europa. Trix is geen drempel, dat is DCE met al die corpsen die meedoen. En vooral die nummer twee die zich bovendien nog inlaat met een sponsor ook. Bah! De kampioen heeft DCE helemaal niet nodig. Leve de kampioen!

a.p.