De tien

Posted on

Het einde van het jaar nadert. 2004 is voorbij gevlogen. Een mooi moment om even terug te blikken. En trouwens, ik móét terugblikken, want anders hoor ik er niet meer bij. Het is helemaal “in”om lijstjes te maken. Dus laat ik dat ook maar doen. En nu niet gelijk naar beneden scrollen om te kijken wat de nummer één is (toch doen), maar gewoon braaf bij de nummer tien beginnen. Hier zijn ze dan: De tien meest memorabele Jubal-gebeurtenissen van 2004;.

 

De nieuwe website van Jubal staat op nummer tien. In de zomer van 2004 werd ‘ie gelanceerd. Veel mensen moesten behoorlijk wennen aan vooral die felle kleur groen, maar over het algemeen werd de restyling goed ontvangen. Inhoudelijk heeft de site ook een flinke sprong voorwaarts gemaakt, met actuele berichtgeving, foto’s, filmpjes, columns en een zeer populaire ledensite met chatbox en forum. De site is nog steeds niet helemaal klaar, maar daar wordt (nog steeds) aan gewerkt. De site brak het afgelopen jaar alle records wat betreft bezoekersaantallen en downloads van filmpjes.

Nummer negen: Tijdens het paas-repetitieweekend introduceerde de staf een nieuw fenomeen: de talentnight. In de “bunker” van Someren werd een avond vol acts gehouden. Op deze manier konden alle lines zich op een “ludieke”manier aan elkaar voorstellen. Wat een creatievelingen zitten er bij Jubal! Alles kwam voorbij: nonnen, poppen, konijnen, noem maar op. Een geslaagde avond dus, die swingend werd afgesloten door onze eigen huis-DJ’s.

Ook dit jaar durfden weer een paar Juballers de gewaagde overstap naar Amerika te maken om mee te lopen bij een DCI-corps. Daarom zijn op de achtste plaats geëindigd Coen Theuwis, Peter Reniers, Menno van der Geest en Monique Kalle. Zij liepen mee bij Capital Regiment en Boston Crusaders. Jubal blijft z’n leden stimuleren om bij een Amerikaans corps te lopen. De ervaring die ze na afloop van het seizoen mee terug naar huis nemen is enorm en daar kunnen we allemaal van profiteren. Dus misschien aankomend jaar een paar plaatsjes hoger als er nog meer Juballers gaan. (Er moeten er wel een paar overblijven voor de optredens van Jubal in Nederland uiteraard.)

Zeven: Tja, de sponsorloterij mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Een fantastisch initiatief, waarmee al heel veel geld is opgehaald. Zes euro per maand, waarvan er drie naar de club gaan. Ik zeg: kassa! En het kan niet op, want in november van 2004 werd Jubal uitgeroepen tot club van de week. Leuk, zou je zeggen. Maar het werd pas echt leuk, toen we hoorden hoeveel geld daar mee gemoeid was: bijna 28.000 euro belastingvrij. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat dat geld inmiddels is overgemaakt op de rekening van Jubal, dat zal vast leuk staan!

Op deze zesde plaats zijn de nieuwe toeters geëindigd. Het leverde misschien ook wel dé discussie van het jaar op: Moet Jubal overstappen op Bes en daarmee ook overstappen op zilver? Vooral de oude rotten hadden hier veel moeite mee, maar na uitgebreid onderzoek bleek het haast niet anders te kunnen. En dus werd in december van 2004 de nieuwe brass afgeleverd in het clubhuis. Op één contra na (die lag in de kreukels) zagen alle instrumenten er perfect uit, en na de eerste repetities kunnen we wel vaststellen dat het geluid ook geweldig is.

We zouden het bijna vergeten, maar eind vorig jaar en begin dit jaar bracht Jubal drie uitverkochte theatershows. Het is een vijfde plaats waard. Het was een fantastische ervaring en het was ook de eerste keer dat Jubal een theatershow over de landsgrenzen wist te brengen. Oké het was in België, maar goed, dat is en blijft een ander land. Overigens hadden we daar heel veel succes en het Belgisch publiek was zeer enthousiast.. Het toont maar weer eens aan dat Jubal meer in zijn mars heeft dan alleen een showtje van pakweg 12 minuten.

Op de vierde plaats staat het oranje-gevaarte, de nieuwe Jubal-truck. De truck met oplegger is al bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar wie herinnert zich niet de oude bus, waar we vorig seizoen nog gewoon mee reden? Ik mis ‘m nog weleens (als kiespijn). Maar goed, aan de nieuwe truck is hard gewerkt en hij kwam op de valreep op 30 april van dit jaar klaar. De belettering was de finishing touch, en later is ‘ie van binnen ook nog helemaal gestoffeerd. Kortom, de onze is 100 meter lang en van alle gemakken voorzien. Een prachtig vervoermiddel waarmee je kan aankomen. M’n tweede A.P van 26 juli (de rondleiding) gaat over de truck, lees ‘m nog maar eens.

Op de derde plaats: de sponsor-deal met Dynasty. Een unieke overeenkomst waar Jubal de komende jaren veel voordeel uit gaat halen. Alle onderdelen van de club zullen hiervan profiteren en dat is een heel mooi vooruitzicht.

Twee: Vul hier je eigen herinnering van 2004 maar in, want onherroepelijk zal ik na plaatsing van dit lijstje wel weer te horen krijgen dat ik wat ben vergeten. Slim als ik ben, probeer ik dat met de nummer twee te ondervangen. Maar ik heb het ook gedaan, omdat iedereen z’n eigen herinneringen heeft aan het jaar 2004, dat is ook het mooie van Jubal. Iedereen beleeft het weer anders en kijkt er dus ook anders op terug. Ik kan jullie natuurlijk wel een beetje op weg helpen: denk bijvoorbeeld aan nachtelijke boottochtjes of bijzondere hoogtepunten achterin de bus.

En dan op de eerste plaats die 25ste september: de DCE finals in Den Haag. Tja, wat moet ik daar nog over schrijven, alles is al gezegd en we hebben alles op de videobeelden tot in de treurnis kunnen terugzien. Het was een superdag, hier is waar Jubal het allemaal voor doet. Een show die in een enorm tempo tot het maximaal haalbare is gegroeid en een uitzinnig publiek die dat weet te waarderen, en dat allemaal perfect georganiseerd door DCE. Kortom de absolute nummer één van het jaar 2004. Een dag waar we nog lang op terug zullen kijken.

a.p.