Scheve snares

16 januari 2005

AP

Vorige week schreef ik er ook al even kort over, maar gezien alle reacties verdient het een hele column. De schuine snareline van Jubal heeft behoorlijk wat winter-stof doen opwaaien. Haak nu niet gelijk af. Nee, ik ga het het niet hebben over links- of rechtshandige stokbeheersing of ander geneuzel. Laten we het simpel houden. Schuin of recht, that's the question! Het kon me zelf eerlijk gezegd niet zoveel boeien. Het ziet er wel leuk uit, punt en succes met repeteren. Nou, ik heb er iets te lichtvoetig over nagedacht. Snare-experts op aarde verenigt u! Iedereen die verstand heeft van dit –in principe- vrij eenvoudige instrument, mengt zich in de discussie. De Jubal-snareline gaf zelf een voorzet met een ware scriptie waar je zo op kan promoveren. De rest volgde.

De traditionale muziekverenigingen bijvoorbeeld. Die zien zichzelf als morele winnaar. "Zie je wel, wij lopen al jaren met schuine trommels, en nu volgen ook de eerste drum corpsen." Tja, er is natuurlijk wat voor te zeggen. We worden eindelijk, eindelijk, wakker! Maar lang niet iedereen is positief. Het begint natuurlijk met de Juballers zelf, waarvan iemand laat weten dat we nu wel heel erg op een hoempapa-vereniging gaan lijken. Oejejoei, foute opmerking. Want als je het woord "hoempapa" gebruikt, is het aftellen: Drie, twee, één en hops, de eerste geïrriteerde mensen reageren op gastenboeken en forums. Deze mensen hebben bepaalde voelsprieten die direct reageren zodra er ook maar één verkeerd woordje wordt geschreven. Ze reageren volledig over de top en trekken alles uit hun verband, werkelijk te krampachtig voor woorden (maar wél leuk).

Een aantal mensen vindt die hele schuin/recht discussie een beetje flauwekul. "Ach, een trommel, of het nou met zo'n harnas of met bandelier is, maakt niet veel uit. Het gaat erom dat de juiste begeleiding wordt gespeeld bij de marsen", reageert iemand op het hafabra-forum. Inderdaad, dát is de reden waarom de snares schuin gaan, marsen. Een echte specialiteit van Jubal, sterker nog: we zijn er gek op! (Laat ik het er maar op houden dat de enige marsen die ik wil kennen regelmatig in mijn buik verdwijnen.) Anderen op datzelfde forum denken dat het allemaal wel meevalt met die winstpunten, anders waren allang meer korpsen overgestapt.

De uitvinder van drum corps in de wereld, Belg Johan, heeft ook zijn bedenkingen bij de schuine snares. Jubal doet volgens hem mee aan een "hype" en –zoals anderen ook zeggen- doen ze het alleen, omdat Santa Clara Vanguard het ook doet. 'Deed' overigens, want die zijn weer terug naar recht. Welnu, dat ligt tóch iets anders. Jubal wilde twee jaar geleden al overstappen op scheve snares. Helaas kwam SCV daar achter en hebben het toen direct ingevoerd, waardoor de lol voor Jubal er natuurlijk meteen af was. Jubal heeft gewoon even gewacht todat SCV de boel weer recht heeft gehangen, en nu kan Jubal alsnog. (Goed verhaal hè.) De goed geoefende Belgische muzikant voegt er overigens nog aan toe dat hij het allebei goed beheerst en dat hij zonder enige moeite van traditional naar match-grip overstapt. Ik zeg: applaus!

De meest snuggere opmerking kwam van iemand die "nou eindelijk weleens wilde weten wat schuine trommels zijn". Het antwoord is een inkoppertje, maar toch: schuine trommels zijn rechte trommels die schuin hangen.

a.p.