What’s in a name

Posted on

Het grote wachten is begonnen. Iedereen heeft zich teruggetrokken in de warme clubhuizen en sporthallen en buiten gebeurt er niets. Ja, zo af en toe een congresje hier en een clinicje daar, maar echt heel spannend is dat allemaal niet. Je merkt het aan alles. De normaal zo actieve forums liggen voor Pampus en dé nieuwssite voor corps-goeroes, drumcorps.nl, weet van gekkigheid niet meer waar ze het nieuws vandaan moeten halen. Of je moet geinteresseerd zijn in de bingohal van de Brigadiers (de wie?) die langer dichtblijft of de bijzondere veiling van de Black Nights (de wie?). Het is geen verwijt hoor, het zijn gewoon moeilijke maanden, ieder jaar weer. En dat geldt dus ook voor mij.

 

En bij Jubal is het niet anders. Het enige wat de club nog een beetje in extase brengt op dit moment is de discussie over de nieuwe zwarte schoenen, hoeveel pakjes sigaretten die waard zijn en waarom ze potverdorrie niet meer glimmen. De nieuwe corpsjacks willen ook nog wel wat beroering veroorzaken, maar dan houdt het ver op. Hoe anders is dat over zo’n twee maanden. Dan rollen we weer van het ene optreden in het andere, wordt er een besluit genomen over Amerika en ga zo maar door. Voorlopig moeten we ons zelf redden met ellenlange repetities waar niet door heen te komen is. Of wat dacht je van die veel te koude en winderige velden waar de leden met de set-briefjes weer in de hand zich maar één ding afvragen: “waarom?”

Het enige waar we op dit moment wél mee dood worden gegooid, is de bekendmaking van de programma-namen van de drumcorps in binnen- en buitenland. Een beetje moe word ik ervan (overigens past dát dan weer perfect bij de tijd van het jaar). Ik heb er eens even een aantal bij elkaar gesprokkeld met dank aan drumcorps.nl die ze vrijwel iedere dag keurig op de site zet. Wat dachten jullie van ‘Mission Incredible’, ‘The way we feel’, ‘Dance Derby of the Century’, ‘the Conquest’ en ga zo maar door.

Vaak slaan die titels werkelijk negens op. Wat dachten jullie van de titel van The Cadets, toch niet de minste. Let op, daar komt ‘ie: ‘The Zone – Dreamscapes in Three Parts, With a Door.’ Tuurlijk, klinkt logisch: ‘Het district, droomlandschappen in drie delen met een deur.’ Ben ik hier te nuchter voor, of zijn ze daar aan de andere kant van de oceaan een beetje van het padje afgeraakt. Welke psycho bedenkt zoiets? Of is het weer een trend waar we allemaal aan mee moeten doen. De titel van Jubal, vorige week bekend gemaakt, Danzón, is dan eigenlijk ook niets. Wat dachten jullie van: ‘Tango-danser op de WC met zes koeien in vijf delen.’ Lijkt me persoonlijk veel beter.

Jullie begrijpen waar ik naartoe wil. Ik vind al dat gedoe rond die programma-namen een beetje flauwekul. Het is vooral handig voor de merchandising, de titels kunnen weer massaal op de t-shirts worden gedrukt (wordt een duur t-shirt bij Cadets), maar verder ontgaat mij de logica in veel gevallen. Noem je show gewoon “show 2005” en dan zien we op het veld wel of het wat is. Veel van deze titels scheppen namelijk nogal hoge verwachtingen. Het klinkt behoorlijk professioneel, spannend, sensueel en ga zo maar door. Helaas is dat vaak bij de uitvoering niet het geval, alhoewel ik me daar bij de Cadets weinig zorgen over maak.

Eén titel wil ik er in het bijzonder nog wel even uitlichten, namelijk de shownaam van DAP-Apeldoorn. Die hebben het kookboek erbij gepakt en kwamen uit op Hete Bliksem. De verklaring staat te lezen op de site: “Net als bij de stampot Hete bliksem is er door het design en staff-team een aantal nummers met verschillende karakters zoals Jazz, Latin en Spaans samengevoegd tot een product waar menig toeschouwer de vingers bij zou aflikken.” Tja……. Toevallig contact gehad met de naambedenker van The Cadets? Origineel is het in ieder geval wél en een Nederlandse naam vind ik ook wel grappig. En dus zou ik willen zeggen, smakelijk eten!

Tot slot kan ik met trots melden dat ik nu ook een eigen e-mail adres heb. Te weten ap@jubal.org Hatemails, liefdesbrieven, donaties, alles kan je via dit e-mail adres kwijt. Goede ideeën voor een leuke ‘a.p.’ zijn natuurlijk van harte welkom. Want nogmaals: help ook ‘a.p.’ de winter door.

a.p.