Rotterdam

Posted on

Wordt het Arnhem, Kerkrade, Breda of tóch Den Haag? Iedereen leek het te weten, maar het enige echte antwoord kwam toch als een verrassing. Het wordt namelijk Rotterdam: de havenstad, de Maasstad, de stad van: “niet lullen, maar werken”, de stad van Lee Towers, Erasmus, Feyenoord en de Koopgoot. Maar nu ook de stad van de DCE-finals. Het feestje wordt gevierd in het Sparta-stadion: een soort Kuip, maar dan met pittoreske kasteeltorentjes. Als we DCE moeten geloven verandert Rotterdam 24 september aanstaande in de Drum Corps Capital of Europe. Snel wordt eraan toegevoegd dat Rotterdam een stad van wereldformaat is. Of zoals op de site van DCE staat: “Een stad die iedereen kent”. Nee hoor, nooit van gehoord.

 

Ik heb de PR-man gefeliciteerd met de locatie, zeker als je weet hoe moeilijk vaak de onderhandelingen verlopen met voetbalstadions. Die sky-boxen vind ik ook wel stoer, met een schuifpui kom je op je eigen terrasje uit, om vanaf daar de corpsen te zien. Ik zeg: vastleggen die hap. Tapje erin en je hebt een finals om nooit meer te vergeten. Ik hoop dat DCE deze “voorziening” voor een mooie prijs gaat aanbieden. Of wordt toch gekozen voor de tribune met de meeste stoeltjes, meestal de overkant? Het is een mooi stadion, mooi ook van formaat, sfeervol, kortom ideaal voor de DCE-finals.

Gemopper is er natuurlijk ook direct. Het Sparta-stadion , ook wel Het Kasteel genoemd, ligt namelijk in de wijk Spangen, nou niet echt het Beverly Hills van Rotterdam waar de upperclass zich in Porsches Cayennes verplaatst. Spangen bevindt zich meer in de categorie oude arbeiderwijken met alle problemen van dien. Kortom, heb je een Porsche Cayenne, dan zou ik ‘m niet in Spangen parkeren, behalve als je ruzie wilt krijgen met je verzekeringsmaatschappij. Overigens gaat het al een stuk beter in Spangen, door allerlei opknapbeurten, maar toch: ik zou mogelijke verhuisplannen nog even uitstellen.

Critici vinden het daarom onverantwoordelijk dat DCE heeft besloten om hier de finals te houden. Tja, dat vind ik toch weer behoorlijk overdreven. Tuurlijk, ik kan me ook frissere buurten voorstellen, maar het gaat uiteindelijk om de faciliteit en die ziet er prachtig uit. Mag ik de critici eraan herinneren dat het ADO-stadion nou ook niet echt in de beste wijk van Den Haag ligt, toch verliep dat de afgelopen jaren prima. Ik zou het nog sterker willen zeggen: de meeste voetbal-stadions in ons land liggen in oude probleemwijken, maar dat hoeft niet per definitie problemen op te leveren. Sterker nog: ik denk dat je eerder last hebt van rijke villa-bewoners, die bij de eerste acht-om-acht van één of andere snare-line hun vriendje de burgemeester opbellen om er direct een einde aan te maken. Maar nogmaals, villa’s staan vrijwel nooit rond voetbal-stadions.

Anderen opperen weer dat het een gemiste kans is om nu eindelijk eens een overdekt stadion af te huren. Tuurlijk, als je de toegangsprijzen op 50 euro of meer wilt vastleggen, dan is het mogelijk. Het Gelredome en de Arena zijn niet te betalen en echt sfeervol wordt het daar ook niet. Want hoe populair DCE misschien ook is, meer dan 2 à 3 duizend mensen zullen er niet op afkomen en dan zie je in zulke stadions elkaar niet zitten. Er zouden geen repetitie-faciliteiten zijn in de omgeving. Flauwekul natuurlijk, je hebt trainingscomplexen en parken. En je hebt… Dordrecht. Dordrecht? Ja, Dordrecht. Want voor Jubal is het natuurlijk helemaal ideaal. Gewoon in Dordt repeteren en twintig minuten later spetteren op Spangen. Effe die glazen schuifpuien uit die skyboxen blazen. Nee hoor, ik zie het helemaal zitten. Een aso-buurt? Niets van waar: de DCE-finals zijn dit jaar op stand… in Het Kasteel.

a.p.