NK-show?

Posted on

Weten jullie het nog? De finals in Den Haag, vorig jaar september, waren een groot succes. Beatrix werd kampioen, op de voet gevolgd door Jubal, kortom oude tijden herleefden. Het was een mooie dag, vooral omdat de twee “concurrerende’ evenementen, te weten het NK-show en DCE-finals die dag werden samengevoegd. Eindelijk alles weer bijelkaar, maar zoals jullie waarschijnlijk ook nog weten was de samenwerking van korte duur. De vlam is niet overgesprongen en dus besloot DCE gewoon weer z’n eigen gang te gaan. De organisatoren van het NK-show, de traditionele bonden zoals de NFCM, de KNFM en hoe-ze-verder-allemaal-ook-heten bleven beteuterd achter. DCE heeft inmiddels alweer een sprankelend seizoen aangekondigd en de belangstelling is, zoals jullie ook allemaal al weten, overweldigend. Zo overweldigend dat lang niet iedereen kan meedoen. DCE loopt dus wel, maar wat doen die anderen bonden dit seizoen?

 

Lange tijd was het stil, maar nu lijkt de KNFM er toch weer met frisse moed tegenaan te gaan. Vol trots wordt namelijk een concours aangekondigd waar drum corps aan mee kunnen doen, zeg maar een contest. Het wordt gehouden op zaterdag 7 mei in….. Hilversum. Behalve drum corps mogen ook “traditionele” muziekverenigingen meedoen, waardoor het evenement geen drum-corps karakter heeft, maar het beroemde KNFM appels-met-peren-karakter. Zelfs doedelzakkenbands en singnaalinstrumentkorpsen (toeters zonder ventiel) mogen meedoen!

Op die zaterdagavond is er een marsparade, marsconcours en een showwedstrijd. Korpsen die aan één van deze drie wedstrijden willen meedoen, kunnen uitkomen in diverse klassen zoals daar zijn; de showbandstyle, jeugdklasse, basisklasse, middenklasse, topklasse, corpsstyle class A, corpsstyle class B, corpsstyle percussion class, cadett class, marsconcours jeugdklasse, derde divisie, tweede divisie, eerste divisie, stardivision, eredivisie en championschips division WMC (dat is toch pas in juli?). Kortom, voor elk wat wils waardoor we op voorhand alweer iedereen kunnen feliciteren met de eerste prijs (met lof).

Een aantal korpsen voelt zich kennelijk erg thuis in deze structuur en heeft zich al aangemeld. Deelnemers zijn onder andere DVS Katwijk, Showband Marum, de Federatieband en Beatrix. Beatrix doet hier waarschijnlijk aan mee, omdat ze er voor dit seizoen niet zijn uitgekomen met DCE, zoals we allemaal hebben kunnen lezen in hun verklaringen op de site. Jammer, jammer, jammer: een “drum corps optima forma” dat niet aanwezig is op hét drum corps evenement van het jaar in Kortrijk, niet aanwezig is in Middelburg, Dordrecht of Rotterdam, maar wél op een KNFM-concours, verstopt tussen de marsparades. Maar goed het is nu eenmaal zo.

Voorlopig moeten we het dus, net zoals in de boks- en dartwereld, doen met twee “kampen”. Toch komt in mijn ogen DCE met de enige volwaardige competitie, immers drie contesten en een finals. De KNFM organiseert nu één concours in Hilversum, maar –dé grote vraag- wat gebeurt er verder dit seizoen? Als ik de agenda mag geloven, niets. Ja, in juli is er nog wat in Daarle (Daarle? Ja, Daarle) te doen, maar dan zit natuurlijk iedereen in Kerkrade voor het WMC. Geen volwaardige competitie dus, of komt er straks weer plompverloren een NK show uit de lucht vallen? Ik denk dat de traditionele bonden zich niet willen laten kennen en inderdaad nog op de één of andere manier een NK-show uit de grond stampen. En zo zijn we weeer terug bij af.

We zullen zien, ik ben zeer nieuwsgierig. De KNFM is er in ieder geval van overtuigd dat het concours in Hilversum een topevenement wordt. De ultieme voorbereiding op het WMC, en dus “een kans die door niemand gemist mag worden”, aldus de KNFM. Helaas, Jubal zit dat weekend in Orleans.

a.p.