Ze horen erbij!

Posted on

De vlag kan letterlijk en figuurlijk uit! De meisjes van de colorguard horen er namelijk nu écht, écht helemaal bij. En dat is fijn, want voorheen schenen ze er voor spek en bonen bij te lopen. Niet voor het publiek natuurlijk, die vinden al dat gedoe met die vlaggen en rifles geweldig. Nee, ze liepen er voor spek en bonen bij voor de jury. Die keek er wel naar, maar punten geven; ho maar. En dat is zielig voor de meisjes van de guard. Een heel jaar oefenen en geen punten krijgen. Het is zoiets als 80 rijlessen volgen, maar van te voren al weten dat je nooit een rijbewijs kunt halen. (Ik geef toe, hij is wat ver gezocht.) Het is niet voor niets dat die meiden een eigen winterguard-competitie hebben. Daar worden ze wél voor vol aangezien. (Soms iets te vol.)

 

Gelukkig gaat het veranderen. Nee, nog niet dit jaar. Stel je voor! Nee, pas vanaf 2006 telt de guard helemaal mee voor de jury van DCE. Dit grote nieuws werd bekend gemaakt op dat congres in Middelburg waar iedereen het op alle forums over heeft, maar waar niemand was. Even snel de technische details (snel, want technische details zijn zo saaaaai). Nu nog wordt de color guard alleen via de visual captions in de score meegenomen. Bij andere drum corps organisaties, zoals Drum Corps International en Drum Corps Associates, is color guard sinds enkele jaren onderdeel van de totaalscore. Net zoals dat ook gebeurt bij de percussion en brass. Dat systeem krijgen we nu ook bij DCE. Het is groot nieuws. Wat zeg ik, historisch nieuws, misschien wel het beste besluit sinds de oprichting van DCE in 1834. De competitie is voortaan voor alle onderdelen gelijkwaardig. Het stemrecht voor de vrouw is binnen, zeg maar.

Er zijn mensen die grote bezwaren maken tegen het nieuwe systeem. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die bij een korps spelen dat niet zo’n goede guard heeft. Het betekent namelijk dat de toeteraars en trommelaars beter moeten presteren om de wanprestaties van die vrouwen (die alles uit hun handen laten kletteren) te compenseren. Vroeger was er geen haan die ernaar kraaide, nu tellen ze mee, shit! Dan zijn er korpsen die bezwaar maken, omdat ze helemaal geen guard hebben. Die staan bij voorbaat al op achterstand en dat vinden ze niet leuk en oneerlijk. Ik zeg dan, je bent drum corps of je bent het niet. Je gaat ook niet roeien zonder boot. Niet zeuren dus, of razendsnel een guard beginnen. Ik vind wel dat als DCE het nu zo strikt stelt, ze ook geen “halve” drum corps meer moeten toelaten. Maar ja, dan blijft er ineens niet veel meer over.

Nu deze regel wordt ingevoerd, bedenk ik me in één keer. Wat hebben die vrouwen eigenlijk al die jaren op dat veld gedaan? En wat moeten we in het verloren jaar 2005 met die meiden? Het échte werk begint immers pas in 2006, dan krijgen ze eigen verdiende puntjes, eerder niet. Ik stel voor dat ze dit tussen-seizoen allemaal een klapstoeltje meenemen en tijdens de show gewoon lekker gaan zitten. Of voor de vorm nog een beetje draaien en de benen in de lucht gooien. Ze tellen toch nog niet mee in de totaalscore, waarom zou je er dan energie in steken? Ik heb nog een ander plan. Om al die jaren van “achterstand” met terugwerkende kracht in te halen, stel ik voor dat vanaf 2006 de percussion niet meer in de totaalscore wordt meegenomen. Dit lijkt me een mooi gebaar naar de dames toe. In 2007 doen we hetzelfde met de Brass. In 2008 laten we helemaal niets meer meetellen in de totaal score, kunnen we met z’n allen gewoon lekker thuisblijven.

Jullie merken het. Het kan mij allemaal niet zoveel schelen. Al dat gedoe rond die jury-manuals en de jaarlijkse wijzigingen en aanpassingen, zucht. Gerommel in de marge, geneuzel op de vierkante millimeter. Als er maar een kundige en onafhanelijke jury zit, ben ik blij. (Zo niet ook, kan ik weer ergens over schrijven.) Ik snap ook niet zo goed waarom mensen zich tegen dit plan verzetten. Een aanpassing van het regelement waar al onze vrouwen blij van worden? Prima toch, daar kan je niet tegen zijn. Blije vrouwen zijn toch leuker dan boze vrouwen? Een ding is zeker, de deur staat nu wagenwijd open voor de collega’s uit Hilversum. Dit was namelijk hun grote struikelblok. Zij kunnen vanaf 2006 mét hun retegoede guard gewoon meedoen met DCE, en nou niet meer mopperen.

Tot slot wil ik eindigen met een zorgvuldig uitgekozen spreekwoord. Een drumcorps zonder guard is als een Jubal-site zonder a.p.

a.p.