Toegangsprijzen

Posted on

Of ik even kaartjes wil bestellen voor pa en ma. Zij vinden het leuk om naar het WMC in Kerkrade te gaan. En dan natuurlijk vooral op de dag dat ook Jubal moet optreden. Ma vraagt wat de kaartjes kosten. “Geen idee, een euro of vijftien denk ik.” Ma woest: “Wat? Vijftien euro, dat is meer dan dertig gulden.” Ik heb er zo’n hekel aan, als mensen omrekenen naar de gulden. Maar goed ze willen tóch komen. “Leuk”, zeg ik nog en vervolgens surf ik naar de website van het Wereld Muziek Concours. “Zorg je wel een beetje voor goede plaatsen”, hoor ik pa nog zeggen. De site ziet er goed en verzorgd uit en voor je het weet zit je op de ticket-bestel-service.

Zaterdag 9 juli is de grote dag, dus ik klick op die datum. En daar staat de prijs; 37,50 euro. Nog een keer: zevenendertig euro vijftig. Zei ik net dat ik een hekel had aan mensen die nog omrekenen naar de gulden? In dit geval kan ook ik het niet laten. 37,50 euro is omgerekend 82,50 gulden!!! Meer dan tachtig gulden voor een middagje taptoe, want dat is het natuurlijk eigenlijk. Even denk ik nog dat het een fout is. Het moet een passe-partout zijn voor alle zaterdagen of zoiets. Is het een VIP-kaart, inclusief lunch en borrel na afloop? Neehoor, niets van dit alles. Het is gewoon een doodnormaal kaartje voor de hoofdtribune-Noord.

Zevendertig euro vijftig: daar koop je tegenwoordig een vliegticket naar Barcelona of Milaan voor! En dat ticket vind ik tóch wat leuker. Er zijn andere opties, maar echt vrolijk word je daar ook niet van. Je kan voor dertig euro (nog belachelijk veel) naar een andere tribune en voor twintig euro (nog altijd meer dan veertig gulden) zit je nog slechter. De goedkoopste kaartjes zijn acht euro, het gaat om de tribune zuid-west, maar dan zit je bijna in Maastricht. Dat is zo’n tochtig, klein uithoekje waar je vooral elkaar moet bezig houden, want van de showoptredens krijg je niets mee. Het meest belachelijke vind ik de tarieven voor kinderen. Ze mogen voor vijf euro de tribune op. Een mooi tarief, maar dat geldt niet voor alle tribunes. Als je dan tóch je knip trekt en op de hoofdtribune plaats neemt, dan moet je voor je kind de volle mep betalen. Met andere woorden: kinderen zijn daar niet welkom.

Jullie begrijpen het: ik vind de tarieven buiten alle proporties en ik denk daarmee direct aan de liefhebbers die misschien wel een paar dagen of misschien alle weekenden naar hun favoriete korpsen willen kijken. Die jassen in één keer hun complete vakantiegeld er doorheen. (Passe-partouts bestaan, maar kosten honderden euro’s.) Natuurlijk kost een kaartje voor een popconcert of goede theatervoorstelling tegenwoordig ook een hoop geld, maar dat vind ik toch van een andere orde. Dat zijn beroeps-artiesten, in Kerkrade gaat het om amateurmuziek. Gewoon, amateurmuziek! Maar wat krijg je nu? Muziekverenigingen die zelf vaak amper de financiële touwtjes aan elkaar kunnen knopen, lopen een showtje in een stadion met metershoge toegangstarieven. De verenigingen zien daar natuurlijk zelf niets van terug. Ik heb dus een voorstel: Als het WMC toch bezig is om de amateurmuziek te “professionaliseren” dan mag er van die 37,50 best wel 10 procent naar de deelnemende korpsen terugvloeien. Kijk, dan ben je pas écht stoer bezig!

De organisatie zal zich wel weer schermen met het feit dat de huur van het stadion enorm is en dat er een hoop andere kosten zijn. Nou, ik zou de totale afrekening na afloop weleens willen zien. En als het echt allemaal zo duur blijkt te zijn, dan moet je je bijna gaan afvragen of het nog wel loont om een dergelijk spektakel te organiseren. Ik denk dat toch een hoop mensen naar Kerkrade gaan met een nare bijsmaak. 37,50; en dan zitten er waarschijnlijk ook nog korpsen tussen waar je geld voor toe moet krijgen om ze te willen zien. Een kopje koffie zal wel vier euro kosten en een broodje kaas deluxe (met blaadje sla) een eurootje of zes. Of zit dat allemaal bij die waanzinnige prijs inbegrepen?

Wellicht sla ik nu wat door en heeft half Nederland wél het geld ervoor over. Prima, ik gun het WMC volle tribunes, maar kom dan bij mij nooit meer aan met de nieuwsberichten over een dalende koopkracht of een gebrek aan consumentenvertrouwen. Die 37,50 per persoon kunnen pa en ma krijgen, maar dan voor een lekker etentje of een dagje Efteling met de kleinkinderen. Vinden ze nog leuker ook.

Oh ja, had ik al vermeld dat de reserveringskosten voor die kaartjes acht euro (!!!!!!!) bedragen?

a.p.