Eind goed, al goed

Posted on

Tja, ik ontkom er niet aan. Het is hét drumcorps-nieuws van de week. De “Defending European Champion”, mag alsnog gaan “defenden”. Beatrix doet tóch mee aan de DCE finals in Rotterdam. Gretig is de uitnodiging aangenomen, nadat er opnieuw een corps was uitgevallen. Jammer voor die Engelsen, maar leuk voor alle drumcorps-liefhebbers. En ze hebben in Hilversum direct de smaak te pakken, want inmiddels is ook de deelname aan contest Kortrijk bevestigd. Het moest er natuurlijk van komen, niemand was gelukkig met de situatie zoals hij was ontstaan. DCE niet, Trix niet en alle fans niet.

Ze doen mee, maar “de weg ernaar toe” verdient natuurlijk niet de schoonheidsprijs. Want het blijft een beetje raar dat de “defending champion” pas na het uitvallen van een paar armlastige mini-drumcorpsjes uiteindelijk mag deelnemen. Dit zegt meer over de huidige status van verschillende corpsjes in Europa, dan over de uiteindelijke deelname van Trix. Ze stonden in eerste instantie onmogelijk laag op de wachtlijst. “ Vijf wachtende voor u”, was de mededeling. En vervolgens valt het ene na het andere corpsje uit. Geen geld, geen leden, geen show, armoe troef dus. En dat is jammer, de sterken overleven, de zwakkeren zitten straks weer lijdzaam toe te kijken op de tribune. Iedereen is nu blij dat het gelukkig toch is goed gekomen, maar eigenlijk moeten we verdrietig zijn dat zo ontzettend veel verenigingen het niet rond kunnen breien.

Toch snap ik de beweegredenen van die kleine corpsjes niet. Waarom schrijf je je hier überhaupt voor in? Grootheidswaanzin? De consequentie is dat hierdoor betere en grotere spelers buiten de deur worden gehouden. Stel ik benader m’n buurman, hij gaat toeteren, ik ga trommelen en m’n vrouw pakt d’r vlag weer eens uit de kast: dan kan ik mij in principe inschrijven als A.P. Drum & Bugle Corps voor de finals 2006. Geloof me, daar wordt niemand blij van. Misschien is het handig dat “eerst de boeken worden doorgenomen”, voordat iedereen maar zo klakkeloos aan een competitie kan meedoen.
Maar goed, al die ellende had natuurlijk voorkomen kunnen worden als Trix zich op tijd had ingeschreven. Eigen schuld, dikke bult, dan moet je de regeltjes maar goed opvolgen. In plaats van schuld te bekennen werd er een boze brief geschreven en de toon was gezet. De rapen waren gaar. Ze wilden niet eens meer meedoen! Maar goed; dit zijn inmiddels oude koeien, want de ruzie is blijkbaar helemaal bijgelegd en als grote beloning kunnen ze nu alsnog meedoen. DCE verdient hier toch een pluim voor. Als ik zo behandeld zou worden, had ik gezegd: bekijk het maar en ga de 24ste maar lekker bridgen! Maar nee, DCE blijft een gentleman en laat de deur open voor Beatrix die nu naar binnen is gestapt.
Betekent dit ook de definitieve doodsteek voor het NK-show van onze KNFM/Unisono vrienden? Beatrix was immers een graag geziene gast op dit megafestijn, maar zij hebben nu gekozen voor DCE. Er wordt op de sites in ieder geval met geen woord over gerept en een datum is ook nog niet geprikt. Dat zou langzamerhand toch wel eens tijd worden. Nee, ik denk dat we daar nooit meer iets van horen. Het NK-show wordt verbannen naar Syberië, tot ziens!
Voor Jubal is het natuurlijk leuk dat het wereldje weer compleet is. Zonder Trix was het ook wel een mooie dag geworden, maar mét is zoveel leuker. Niet eens zozeer voor de “concurrentie” (waar vooral de buitenstaanders het altijd zo graag over hebben), maar meer voor het complete drumcorps beeld wat nu ontstaat in Rotterdam. Eind goed, al goed. Ik wens Beatrix in ieder geval veel succes het komende (DCE-)seizoen. Eén tip wil ik nog wel meegeven: Ik zou me zondag de 25ste september direct inschrijven voor het seizoen 2006.
p.s. Er is ook nog plek in Middelburg…
a.p.