Drumcorps-tycoon

Posted on

Stel: Je bent Nederlander, hebt iets te veel geld op je rekening staan en je bent een groot liefhebber van drumcorps. Dan kan je twee dingen doen: de DCI tour in de VS per privéjet volgen óf je begint een eigen drumcorps. En dan niet zo’n trut-corpsje dat maar een beetje aanrommelt in de marge. Nee, een écht, écht drum corps: 135 man dus. En inderdaad, het liefst man en allemaal onder de 21. Je trekt een tonnetje of vier uit de pinautomaat en gaat shoppen: toeters bestellen, nieuwe drumline, trucks, bussen, vlaggen, enzovoort, enzovoort. Ook het instructieteam kan vet betaald worden en waar vind je de beste? Inderdaad in the States. Ik zeg: een nieuw corps is geboren. Met geld is alles te koop, vraag maar aan mediatycoon John de Mol. We noemen het corps dan ook Tien drum & bugle corps.
Nee, beste lezers, ik heb geen heftige droom gehad, het bovenstaande schijnt écht op waarheid te berusten. De geruchtenstroom is sterk en weet vele forums te vullen. E-mails, sms-jes, mensen worden benaderd, gevraagd, orders worden geplaatst en er wordt vooruit betaald. Kortom er is iets aan de hand: maar de man met de centen houdt zijn mond. (Die volgt alles op afstand en lacht zich een breuk.) Tuurlijk, we weten wel wie de drumcorps-tycoon is en uit welke hoek het allemaal komt. Laten we zeggen: ex-Blue Wave klanten. (Voor de jonkies: een drum corps uit IJmuiden dat begin jaren negentig aardig aan de weg timmerde.) Ik heb deze heren hoog zitten. Ze wisten Blue Wave in een korte tijd naar de top te brengen. Knap, maar het ging helaas ook net zo hard weer bergafwaarts met die club.
Deze heren hebben weinig clubgevoel, het zijn meer “project-mensen”. Dat geeft niets, maar het is wél de reden waarom ze niet binnen de gelederen van Jubal of Beatrix te vinden zijn. Dat zijn namelijk verenigingen met een jarenlange traditie en dat botst vaak met “project-mensen”. Ook dat geeft niets, zeker niet als deze mensen het gewoon zelf gaan proberen. Tien drum & bugle corps wordt overigens geen directe concurrent van de eeuwige Nederlandse top-twee. Nee, als ik de verhalen mag geloven lacht Tien drum & bugle corps straks om dat gestuntel uit Dordt en Hilverdorp. Tien slaat die fase over en gaat direct voor het grote, almachtige, tot nu toe onbereikbare: een volwaardig full-member DCI-corps uit Europa.
Begrijp me niet verkeerd: het lijkt me heerlijk om met geld te strooien. Toch zou ik betere investeringen weten te vinden. Want dit lijkt me toch een aardige bodemloze put, zo’n idee kost alleen maar geld. Als je daar écht je centen in wilt stoppen dan ben je wel een hele grote drum corps liefhebber en dan maakt een dergelijke gok ook niet uit. Dit is geen dure investering, dit is een dure gok, maar wel een leuke! You win some, you lose some: het lijkt me heerlijk om te zeggen met een paar miljoentjes in Zwitserland.
Met geld is alles te koop, maar óók 128 getalenteerde drum corps-muzikanten? Want ik neem aan dat die niet worden betaald. (Zou ook nog kunnen natuurlijk.) Alles is er, maar er zijn nog geen 128 leden. Waar haal je die in hemelsnaam vandaan. De echte drum corps-nuts zijn vaak al ouder en de jongeren zijn moeilijk los te weken van paps en mams, school of eerste baantje. Er wordt gerecruteerd in heel Europa. Klinkt stoer, maar in Polen hoef je natuurlijk niet te gaan zoeken, daar kennen ze alleen de Paus. Het wordt toch Nederland, Duitsland, Belgïe, Frankrijk en Engeland. Mensen uit Frankrijk vallen af: daar is nog nooit iets fatsoenlijks van de grond gekomen. Duitsers zijn wel fanatiek, maar daar heb je meestal ook alles mee gezegd. En zo kan ik nog wel even door gaan. Het lijkt me een hele klus om dit rond te krijgen, of je moet stage-deals gaan sluiten met conservatoriums of zoiets.
Spannend is het allemaal wel. Drie maanden touren door de VS met een Nederlands full-member corps: was ik nog maar zo jong! Natuurlijk wordt er binnen onze club vrij laconiek op gereageerd. “Eerst zien, dan geloven.” Ik heb het zelf ook wel een beetje, toch vind ik het initiatief prijzenswaardig. Beter dit, dan dat die tonnentjes weer op de renbaan of in het casino verdwijnen. Het is wachten op de officiële mededeling. Ook dat zal wel met veel toeters en bellen gepaard gaan, want geld speelt geen rol. En als geld toch geen rol speelt: wellicht zoekt Tien drum & bugle corps nog een vlot-schrijvende columnist voor het nieuwe clubblad? U kunt reageren op ap@jubal.org
a.p.