ODSC Assen

Posted on

Ok, daar gaan we. Je moet dus de scores (94 en 90) van Irene delen door 300, zoals je dat bij Marum ook moet doen. Dan kom je uit op 61 procent, een daling vanaf 83.50 punten. Ik was niet op de Open Dutch Showcorps Championships in Assen, maar dát lijkt me in ieder geval duidelijk. Maar nemen we dan bijvoorbeeld het Kamper Trompetterskorps, dan zien we dat ze in de middag 88.40 scoren en terugvallen naar 79.40 punten. Toch werden ze in hetzelfde systeem bejureerd. Ook gigantisch is het verschil bij Rythm Stars die bijna uitzichtloos 62.90 scoort en haast onmogelijk derde wordt in de avond met 89.10. En dat wekt logischerwijs toch wat verbazing op, want het werd in de drumcorpsstyle beoordeeld. Dus die 62 punten ’s morgens is vergelijkbaar met de 70 van Beatrix. De 98 van Beatrix wordt aan de hoge kant bevonden, en daarentegen de 70 van bijvoorbeeld Dindua weer vrij laag. Maar wat is laag en wat is hoog?
Het maximaal haalbare aantal punten was 1200. Dat is pas hoog. Dus geen 98 en 93 punten voor Marum en Beatrix. Er is ook gewoon heel anders bejureerd met blijkbaar grote puntenverschillen. De bordjes gingen in ieder geval weer vrolijk de lucht in. Hoger, hoger, hoger, scandeert het publiek. En dat verandert de zaak. Want in de middag zien we de punten, vermoedelijk op 100, nou vraag ik je! In het Nationaal Showreglement staat namelijk nergens iets over de 1200 punten, of heb ik iets gemist? Waarom herleiden ze dit dan niet naar procenten? Omdat ik duidelijk lees in het reglement dat er nog zoiets bestaat als een eerste prijs, tweede prijs en een derde prijs. En als het wél op 1200 werd bejureerd, dan zou bijvoorbeeld Dindua geen score van 70 hebben, maar omgerekend ongeveer 58. Dus waar maken we ons druk om.
Wat mij enorm interesseert is de matrix waarop bejureerd wordt. Waarvan vertrekt men? Als ik de score bekijk van Al DiCroche dan zie ik dat hij Showband Marum op dezelfde onderdelen beoordeeld heeft, beide wedstrijden. In de middag krijgen ze voor technisch en artistiek 182 en 177 punten op 400, wat dus op 89.75 procent uitkomt. In de avond krijgen ze 110 en 112 op 300 wat op 74 uitkomt. Een enorme daling, maar wat de reden is, blijft onduidelijk. Wellicht is er slechter gepresteerd… misschien. Doen we dezelfde oefening op Irene dan zien we in de middag 83.50 procent en in de avond 61.30 procent (inderdaad, erg opvallend) Ik kan er in komen dat men van andere waarden vertrekt, maar dan is het eigenaardig te noemen dat sommige korpsen enorm stijgen in punten en weer anderen zakken.

Het is misschien handig te weten dat er ’s avonds niet bejureerd is volgens het Nationaal Showregelement. Misschien zijn er dus andere normen zodat het op die manier niet vreemd is dat Marum lager scoort in de avond, terwijl de prestatie misschien wel beter was. Overigens door een invoerfout in de computer heeft Oefening & Volharding Nuenen ten onrechte een verkeerd aantal punten gekregen. In plaats van 85,7 is het eindtotaal 87,6, gelijk aan dat van Dindua Oldekerk. Dat dacht ik direct al, maar ik denk: laat ik maar even m’n mond houden. Oprechte excuses zijn op z’n plaats aan de leden, instructieteam en bestuur voor deze fout. Dit had niet mogen gebeuren. Terugdraaien is helaas onmogelijk, maar in overleg met Oefening en Volharding zal de organisatie zoeken naar een stukje compensatie voor deze fout. Met nadruk op stukje. Een taart in de vorm van de cijfers 87,6?

En win je nou met overmacht of met overtuiging? Iedereen deed toch zijn best, alhoewel er duidelijke verschillen waren te zien in de middag en de avond. Het ligt natuurlijk aan de manier van beoordelen die zeer zeker is gebaseerd op een ander systeem dan het Nationaal Showreglement, waarmee ik absoluut niet wil zeggen dat dit dan ook minder is. Want delen door 110 procent kan best werken, mits er ook is gedacht aan een rekenmachine mét procent-knop. Had ik overigens al verteld dat de puntentelling dit jaar iets anders verliep dan andere jaren. De vier juryleden hadden ieder twee maal 150 punten te verdelen en het eerste gedeelte van deze puntentelling werd direct na de show omgeroepen door de ladyspeakster.

De scores zijn na elke wedstrijd doorgebeld, en na Marum werden de totalen al duidelijk. En dat was een behoorlijk gat. Dus dat was overmacht. Klopt. Dat is ook de reden waarom Assen zo’n goede plek is voor een dergelijk kampioenschap. Niets meer aan doen, houden wat je hebben kan.

Nee, het ODSC is gewoon een mooie wedstrijd. Dat lijkt me duidelijk.
a.p.