Zeven keer Jubal

Posted on

Wat lees ik nu weer in de krant: “Koningin Beatrix wordt op het eiland Terschelling feestelijk binnengehaald door muziekvereniging Jubal”. Huh? Ik zit toch redelijk dicht bij het vuur, maar dit optreden is me even ontgaan. Jubal op Terschelling en dan nog Beatrix binnenhalen ook? (Het zou beter zijn als Jubal Beatrix zou inhalen in plaats van binnenhalen, maar dat terzijde.) Ik snap er niets van. De Juballers zitten toch met hun kont in het brandende zand? Het antwoord komt snel. Een korte Google-sessie leert mij dat de plaatselijke fanfare op Terschelling ook Jubal heet. Grappig, nog nooit van gehoord.
Een naamgenoot dus, even naar de site gesurft. Jubal Terschelling is niet zo’n grote club, zo’n dertig leden. Laatst nog hadden ze een spannend optreden op het eiland: een muzikale rondgang in een boerenkar: de eilanders waren wild-enthousiast. Het gastenboek telt van januari tot nu -om precies te zijn- drie reacties, ze zijn wel heel spontaan. En het enige nog geplande optreden, na het feestelijke onthaal van de koningin, is op 12 november in De Stoek in Hoorn. De gelegenheid: het honderd-jarig bestaan van de in rode uniformen gehulde muzikanten. Wat?! Jubal Terschelling bestaat dit jaar al honderd jaar, dus wij, Jubal Dordrecht en 94 jaar oud, waren niet eens de eerste Juballers in Nederland. Eingenlijk waren we gewoon na-apers en niet creatief genoeg om een eigen naam te verzinnen, foei meneer Scheurkogel!
Lijkt me wel heerlijk trouwens, zo’n rustig Jubal. Lekker op zo’n eiland, één hooguit twee optredens per jaar, geen gezeur op forums of gastenboeken. Gewoon helemaal niets om over te schijven, behalve dan die spectaculaire rondgang over het eiland (met echte Friese paarden.) Geen stress voor contesten of andere evenementen, gewoon helemaal niets. Eén keer in de week een uurtje repeteren, en als je geen tijd hebt, no problem: volgende week is er weer een week. Gelukkig: ik lees dat er nog plaats genoeg is voor nieuwe leden, iedere vrijdag wordt er vanaf kwart voor acht gerepeteerd. Leuk, maar ja, de afstand blijft hè.
Voor de duidelijkheid: we hebben dus Jubal Dordrecht en Jubal Terschelling. Dat smaakt naar meer. En inderdaad: er bestaan nog veel meer Jubals. Er is nog een Jubal in Zwolle, weleens van gehoord en volgens mij ook weleens gezien. Dan hebben we ook nog Jubal Dedemsvaart. En het gaat maar door: Weleens van Jubal Varsseveld gehoord? Of van harmonie Jubal uit Nijmegen, en we zouden bijna Jubal uit Weesp vergeten? Dat zijn er al zeven, en dan laat ik alle gospel-groepjes maar even achterwege. Zeven keer Jubal: De één noemt zich tamboergroep, de ander malletband of muziekkapel. Wat opvalt is dat het allemaal oude, meestal christelijke, verenigingen zijn. De ene uit 1909, de ander (wij) uit 1911, de volgende uit de jaren vijftig en ga zo maar door. Nogal logisch, want welke vereniging noemt zich in deze tijd nog Jubal, zo spetterend klinkt het nou ook weer niet. Het zal wel met de betekenis te maken hebben: Jubal was de eerste persoon in de bijbel die met muziekinstrumenten te maken had. “Jubal is de vader geworden van allen die citer en fluit bespelen”, staat te lezen in Genesis 4. Tot zover deze geschiedenis les.
Weet je wast me nou leuk lijkt: om één grote Jubal-taptoe te houden. Mischien een tikkeltje verwarrend voor het publiek, maar wel erg leuk. Juballers verenigt u! Ik zie het al helemaal voor me. Een gezellig gospel-koortje met de naam Jubal staat bij de ingang van het stadion iedereen welkom te heten. Alle jeugd-Jubal-korpsen bijten het spit af, waarna de lopende korpsen aan de beurt zijn. De pauze wordt gevuld door de zittende Jubal-verenigingen. Er is speciaal gebrouwen Jubal-bier, het publiek bestaat uit Jubal-moeder, vaders, dochters, zonen, ooms, tantes, vrienden, fans, bewonderaars. Er is een speciaal gecomponeerd Jubal-lied en de presentatie is in handen van Jubal zelf, je weet wel: dat Bijbelse figuur. Omdat dát vrij lastig wordt, denk ik aan een acteur uit het Archeon waar ze beschikken over “levende Bijbelse figuren”.

Om er een leuk “competitie-element” in te stoppen nodigen we één of ander juryteam uit. Er zijn teams die weer vier jaar niets te doen hebben, dus die kunnen best even aan de bak. Zij mogen uitmaken welke Jubal het beste is, een soort opper-Jubal dus, het Jubal der Juballers. Maar ja, om het zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, waar moet je dit prachtige evenement houden? Ik stel voor: neutraal terrein….. Hilversum.
a.p.