Tierlantijntjes

Posted on

Drum Corps Nederland gaat voor modern zonder tierlantijntjes. Ja beste mensen, we komen steeds meer te weten over de “nieuwe” Nederlandse drumcorps-organisatie DCN. Er is een eigen site en een prachtig logo “waar de drie onderdelen van drum corps samen één worden”. Persoonlijk word ik altijd een beetje onpasselijk van dit soort geklets, maar eerlijk is eerlijk: het logo mag er zijn. Een soort ovalen rondjes die schuin over elkaar vallen in de kleuren van de Nederlandse vlag met daarin de afkorting DCN. Erg fris en nu je het zegt… modern en strak.
Drum Corps Nederland klinkt als vanouds, maar is dus splinternieuw. DCN is namelijk onlangs opgestart als project van Drum Corps Europe, maar moet zo snel mogelijk op eigen benen staan. Deze scheiding wordt er op dit moment al behoorlijk ingeramd. Elke onschuldige vraag op de DCE site over DCN wordt resoluut afgewimpeld: “Daarvoor moet je zijn op www.drumcorpsnederland.nl”, waar vervolgens het gewenste antwoord niet te vinden is, maar dat terzijde. Ik vind het een beetje flauw, iedereen weet dat dezelfde mensen schuil gaan achter deze nieuwe organisatie, toch wordt er een kunstmatige scheiding gecreëerd die bij mij vooral erg bureaucratisch overkomt.
Naast DCE, hebben we dus vanaf 2006 DCN. Ik heb het al eerder geschreven: het gaat wel erg snel allemaal. DCE komt na een paar jaar pas écht goed op gang, iedereen is er eindelijk aan gewend, ruzies en conflicten zijn de wereld uit, en hops… de structuur gaat weer om. Misschien ben ik te conservatief, maar het doet vermoeden dat als DCN over een paar jaar ook weer goed is ingevoerd, er opnieuw “behoefte is aan wat nieuws.” Vast nóg iets moderners en strakkers. De Nederlandse corpsen zijn vrijwillig verplicht om met DCN mee te doen; A-class corpsen kunnen alleen nog bij DCN terecht, omdat er bij grote broer DCE geen plek meer in de herberg is. Deelname aan de DCE finals is alleen mogelijk als tenminste één DCN wedstrijd is bezocht. Allemaal nieuwe tierlantijntjes, maar intussen weten we eigenlijk nog helemaal niets over DCN.
Waar we inmiddels wél weer alles over weten, is de inschrijvings-procedure voor de oude vertrouwde DCE-finals, niet te verwarren met de moderne, frisse en uiterst strakke DCN-finals. Die procedure is namelijk weer geopend…. o jee, als dat maar goed gaat! Gelukkig, we hoeven niet met dertig muziekverenigingen voor de deur te gaan liggen van het DCE-kantoor. Het is aankomend jaar niet meer: ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt”. Nee, iedereen die in Rotterdam bij de top-10 is geëindigd, mag meedoen. Maarrrrr, je moet je wél inschrijven. Dus Beatrix, niet vergeten! Een goede aanpassing, lijkt me.
Waar de bussen aankomend seizoen naar toe moeten? Dat weet (officieel) nog niemand. Gelukkig mogen we van beide organisaties (DCE en de compleet andere organisatie DCN) de komende tijd de sites in de gaten houden voor nieuwe updates. Bedankt daarvoor. Laten we het erop houden dat we in deze rustige wintermaanden lekker worden beziggehouden. We blijven het in ieder geval kritisch volgen en pas op hè: niet te veel tierlantijntjes.
a.p.