WK versus taptoe

Posted on

Arme taptoe-organisaties. Ze hebben al zo’n moeitje om van het stoffige imago af te komen, en dan krijg je dit. Al jaren zijn ze aan het sparen om ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van de plaatselijke fanfare een mooie taptoe te organiseren, en dan krijg je dit. Al jaren wordt er naar uitgekeken, de tribunes zijn al besteld, en het dure lichtplan kan ook niet meer worden teruggedraaid, en dan krijg je dit. Wat? Nou, het Nederlands Elftal heeft zich geplaatst voor het WK-voetbal, volgend jaar juni in Duitsland. Ik had er nog niet echt bij stilgestaan, maar als ik de verhalen moet geloven houden taptoe-organisaties hun hart vast voor de loting, die in december zal plaatsvinden.
Het is Jubal in het verleden al regelmatig overkomen, dat er tijdens optredens ook belangrijke voetbalwedstrijden werden gespeeld. Alle Juballers balen natuurlijk; de echte voetbalfans, omdat ze de wedstrijd moesten missen, en de drumcorps-fans, omdat ze waarschijnlijk voor een lege tribune hun kunstje moesten gaan opvoeren. Beide partijen kwamen vaak bedrogen uit, meestal kwam het wel goed. Het gaf wel een aparte sfeer, want iedereen houdt elkaar op de hoogte, terwijl de korpsen gewoon hun showtje opvoeren. Niets aan de hand. Toch kan ik me voorstellen dat een comité hoopt dat op “hun” zaterdag een oninteressante wedstrijd zal plaatsvinden waar Oranje geen enkel belang bij heeft.
Dus dan maar een paar serieuze en minder serieuze tips voor de taptoe-mensen. Pas je tijdstip aan de voetbalwedstrijd aan. Speelt Nederland van acht tot tien, houd je taptoe dan ’s middags. Probeer de boel te combineren, huur een groot scherm, waar de wedstrijd op te zien is. Het kost een paar centen, maar dan komen de mensen wél (hopelijk). Terwijl op de achtergrond de zoveelste penaltie door het Nederlands Elftal wordt gemist, is Jubal op de voorgrond druk in de weer met de achtervolgings-show, prima combi lijkt me.
Een andere optie is het saboteren van het plaatselijke kabelnetwerk. Exact op het moment van de aftrap, rukt iemand ergens een kabel eruit, of snijdt ‘m in tweeën. Mensen thuis zien alleen nog maar sneeuw, en kunnen niets anders dan naar het taptoeveld gaan (of in bed duiken). Of huur een thuiszittende sportcommentator in, die via de speaker ons op de hoogte houdt. Effectief, maar ik vrees er irritant.
Gewoon je nergens iets van aan trekken, en de taptoe in zijn oorpsronkelijke vorm door laten gaan, kan natuurlijk ook. Die arrogante voetballers trekken zich immers ook nergens wat van aan, dat kan zo’n organisatie ook doen. Het zal je verbazen hoeveel mensen alsnog op zo’n taptoe afkomen. Gewoon mensen die niet van voetbal houden (de andere helft van de bevolking) en zin hebben in een verzetje.
Nogmaals, 4 december zal voor veel comité’s een spannende dag worden. De loting zal bepalen of alles bij het oude blijft, of dat de planning helemaal om moet. Een tipje kan ik nog wél meegeven. Huur Jubal maar in, met het nieuwe en wederom oranje uniform zorgen wij wel voor het voetbal-sfeertje.
A.P.