Bloggen

Posted on

Er is weer een nieuw speeltje om de duffe wintermaanden door te komen. Het speeltje heet Blog en het is zoiets als een digitaal dagboek. Iedereen die zich interessant genoeg vindt, kan via de website van drumcorps.nl een blog openen en naar hartelust schrijven, voor intimi “bloggen”. Waarover? Dat mag je helemaal zelf weten: je clubje, het drumcorps-wereldje, maar ook over de kat van de buren en die leuke griet van drie hoog achter. Een leuk initiatief! Ik kan niet anders dan dit idee toejuichen, ik doe immers via m’n columns een beetje hetzelfde.
Is het leuk om te lezen? Dat is natuurlijk nog even afwachten. De eerste bloggers hebben zich een paar dagen geleden aangemeld en hebben hun eerste verhaaltjes geschreven. Echt heel opzienbarend is het nog niet. Er worden wat persoonlijke loopbanen geschetst en we krijgen wat geschiedenislessen over jazz-legendes waar ik nog nooit van heb gehoord. Het kan mij niet echt boeien, maar misschien lopen anderen er warm voor. Sommige bloggers kwamen op het lumineuze idee om op 5 december een verhaal in rijmvorm te schrijven. Lachen was dat.
Voor zover ik kan nagaan, was mijn favoriete Belg Johan de eerste die een blog heeft geopend. De man die altijd zegt het heel druk te hebben, maar wel bladzijden voltikt, geeft een relaas over het reilen en zeilen bij zijn clubje Kameleon. Jullie weten wel: dat clubje waar je veel over hoort, maar nooit iets van ziet. De repetitie verliep klote, laat Johan weten, maar de medley van Porgy & Bess is ook niet eenvoudig om in te studeren. Tja… Verder weten we dankzij Johan dat Toots Thielemans in 1952 naar Amerika emigreerde en dat er tien nieuwe snares zijn aangeschaft.
Het leuke van zo’n blog-site is dat het persoonlijke inkijkjes zijn. Het ene is grappig, het andere is oersaai, maar dat maakt allemaal niet uit. Een overkill aan non-informatie? Misschien, maar je hoeft het niet te lezen. (Dat heb ik na een paar dagen al heel veel gedaan.) Pas écht interessant wordt het als ook echt interessante personen gaan “bloggen”. En dan bedoel ik voorzitters van drumcorps, juryleden, organisatoren en vertegenwoordigers van DCE,DCN,KNFM, UNISONO en ga zo maar door. Laten zij maar eens een persoonlijke visie over lopende zaken geven, daar zou volgens mij heel veel moois uit kunnen komen. Verder wordt het straks natuurlijk leuk als er weer Nederlanders in Amerika gaan lopen en hun belevenissen via de blog delen met de rest van de wereld. Of Juballers die tijdens de USA-tour de thuisblijvers op de hoogte houden.
Eén ding voorspel ik ook: het is wachten op de eerste rel. En daarmee bedoel ik dat een blogger in al zijn enthousiasme dingen verkondigt over zijn clubje, die eigenlijk intern hadden moeten blijven. Dat wordt dus weer lachen voor besturen die als haviken op de bloggers zitten. Leden gaan “op persoonlijke titels en niet namens de vereniging” schrijven, maar uiteindelijk worden ze toch teruggefloten. Besturen vaardigen weer decreten uit dat er niet geblogd mag worden en alles zal doodbloeden.
Laten we hopen van niet. Bloggers verenigt u en ga naar www.drumcorpsblogs.com
a.p.