Glassmen

Posted on

Het hing al een tijdje in de lucht en het is nu definitief: The Glassmen komen volgend jaar helemaal uit Amerika naar Europa. Geweldig, fantastisch, ongelofelijk, wéér een Amerikaans corps dat we live kunnen gaan bewonderen. Maarruh…. mmmmm, The Glassmen, wie zijn dat eigenlijk? Bij de meeste DCI-top 12 korpsen weet ik bij het noemen van de naam direct wie ik voor me heb. Ik zie een uniform of ik herinner me een fantastische show. Maar van The Glassmen weet ik eigenlijk niets. Wat is hun stijl, hoe goed zijn, wat spelen ze? Ze zijn voor mij redelijk anoniem, onopvallend.
Laat ik maar eerlijk zijn. Als mensen aan mij vragen welk DCI-corps ik nog weleens op Europese bodem zou willen zien, dan kom ik niet enthousiast met The Glassmen op de proppen. En ik denk dat ik daarin niet de enige ben. Ik denk eerder aan grote namen als The Cadets, Caveliers, Phantom of voor mijn part nog een keer The Devils, die kunnen immers niet vaak genoeg komen. Maar goed, het kan niet altijd feest zijn. The Glassmen zijn ook best leuk…. denk ik. En het niveau-verschil met Europa is zowiezo enorm groot, dus we kunnen er vast en zeker wat van leren.
Kwaliteiten hebben ze, dat staat buiten kijf. Ze staan al jaren in de top 12 van DCI en dan behoor je gewoon tot de beste van de wereld. Een elfde plek behaalde ze op de finals in Foxboro, augustus van dit jaar. Het jaar daarvoor in Denver stonden ze nipt in de top 12 op een… twaalfde plaats. Geen superscore, maar als je beseft dat er nog tig andere, lagere divisies zijn, dan draaien ze wel gewoon in de top mee.
Maar wat is het voor een corps? Ze komen uit het Amerikaanse Toledo, een stad die van oudsher draait op de glas-industrie, vandaar de originele naam. Verder hebben ze een strak uniform met veel zwart-wit (beetje Jubal), het percussion speelt op Dynasty (…) en het afgelopen seizoen speelde het corps een eigen bewerking van Dvorzak’s New World Symphony. En zeg nou eerlijk: wie kent die goede oude Dvorzak niet? Wat ze aankomend seizoen gaan spelen? Ik kan het nergens vinden. Ik laat me gewoon verrassen en wellicht is het voor hunzelf ook nog steeds een verrassing.
In 1983 kwam Glassmen voor het eerst in de top 25 van DCI terecht en het duurde nog tien jaar voordat de top 12 werd bereikt. Sind 1993 is het corps dus in de hogere regionen van DCI te vinden. Voor het eerst maken ze nu een wereldtournee en komen ze naar Europa, ze gaan naar Nederland, België, Frankrijk en Engeland: een vrij magere blik op Europa, maar het blijft drumcorps hè! Een exact tourschema is er nog niet, maar zolangzamerhand wordt er steeds meer duidelijk waar we ze kunnen gaan zien. Ze gaan in ieder geval clincics verzorgen (de kassa moet immers blijven rinkelen), ze doen een paar concerten en natuurlijk shows.
En dus kan ik al m’n vaste lezers adviseren om alvast zaterdag 25 juni 2006 vrij te houden. Op die dag wordt een mooi evenement gehouden in het Franse Villeneuve d’Ascq, een pittoresk plaatsje pal naast het minder pittoreske Lille. Klinkt allemaal erg ver weg, maar vanuit Dordt zit je er in minder dan twee uur. Het festival begint om vier uur en naast The Glassmen zijn ook Jubal, Beatrix, Marum en vele anderen aanwezig. Voor zover ik weet is het geen contest, maar gewoon een lekkere drumcorps-dag. Als het net zo mooi wordt als in Kortrijk, dan word ik weer heel gelukkig.
Kortom: in het jaar dat Jubal naar Amerika gaat, komen er eerst nog Amerikanen onze kant op. En dat voor het tweede jaar op rij. Kennelijk vervagen afstanden, het is een kwestie van tijd dat DCI en DCE fuseren.

A.P.