Jos is back!

Posted on

In één keer zag ik z’n naam weer staan, ergens verstopt in een klein nieuwsberichtje op de site van drumcorps.nl. Jos Brusse leeft! Wat leuk om weer eens wat te horen van deze drumcorps-grootheid uit de jaren tachtig en negentig. De man met de baard was hét gezicht van DCH. DCH?  Oh ja, we zijn weer een paar generaties verder, dus voor de lezers die DCH niet kennen (behalve de Dordtse Computer Handel, maar dat is iets anders)… DCH was heel lang geleden wat DCE nu is, alleen dan mét walkietalkies en pasjes. Brusse was er de baas en heeft samen met al z’n vrienden ervoor gezorgd dat we nu godzijdank DCE hebben. Dus Brusse is een grootheid, geen twijfel over mogelijk.

 

Maar nu doet hij iets anders. Hij sponsert Dutch in DCI. Wat is dat nou weer? Dutch in DCI is een prijzenswaardig initiatief van een groepje Nederlandse Amerika-gangers die “het lopen” bij DCI-corps wil stimuleren. Er worden zogenoemde scholarships uitgereikt aan jongeren die dus graag een zomer bij een Amerikaans corps hun kunsten willen vertonen. Dat kost een hoop geld, maar voor de talenten ligt er een gevulde beurs klaar. Dutch in DCI zoekt sponsors om dat te bekostigen en één daarvan –lees ik nu- is Jos Brusse. Niet Brusse zelf, maar de Synergy Foundation waar hij onderdeel van uit maakt. Nog nooit van gehoord, van die Synergy Foundation. Maakt verder niet, ik kan ook niet alles weten.

 

Brusse onthult in een kort verhaaltje waarom hij Dutch in DCI steunt. Het is een visie van zijn onbekende Synergy Foundation. Goed lezen, want het is hylarisch: “Drum Corps en Winter Guard helpt individuen op te groeien in een omgeving waar fundamentele normen en waarden worden aangeleerd. Het leren omgaan met winnen EN verliezen, het werken aan je individuele vaardigheden EN de totale prestatie van het gehele team, veerkracht, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, zelfwaarde, leren trots te zijn op je prestatie maar OOK leren je niet beter te voelen dan anderen die niet kunnen presteren op jou niveau”, aldus Brusse. Pffffffff…. hou toch op, bij mij ging het vooral om een lekker showtje draaien en hops… daarna aan het bier.

 

Maar toch, prachtig gesproken Jos, oh wacht, hij gaat nog effe verder: “Voorts zijn Drum Corps en Winter Guard de hobbies waar een uiterst belangrijke tegenstelling wordt aangeleerd: naast de gezonde competitie op de groene mat is het de saamhorigheid -the Unity – buiten de groene mat die ook belangrijk is. Of in andere woorden: we zijn allemaal verschillend en willen allemaal winnen…maar juist dat laatste maakt ons allemaal gelijk…en dat moet ons leren begrijpen dat we eigenlijk nooit echt kunnen verliezen. The Synergy Foundation streeft naar die saamhorigheid…die UNITY.” Wederom mooi gesproken Jos, maar persoonlijk vind ik het nogal wazig gezwets van een zweverig gehalte waar zelfs Jomanda jaloers op zou worden.

 

Wat is er met Jos gebeurd? Jarenlang in een klooster gezeten? In de leer geweest bij de Bhagwan, of is het een mix van YinYang, win-win en fingerspitzen-gefühl. Nieuwsgierig als ik ben wil ik meer weten over dat clubje, the Synergy Foundation. Hé, dat is mooi: een linkje naar de site. Met fraaie bergtoppen word je ontvangen en verder staat de site vol met ingewikkelde spreuken. “The University of life, continue your sacred journey, everybody is a student and a teacher”, en nog veel meer van dit geneuzel. Maar wat het nou is? Een kerk, een vredesbeweging, een sekte… ik kom er niet achter. Ik worstel me door ingewikkelde verhalen over de innerlijke ik en het bereiken van de wereldvrede… het zal allemaal wel. Ik val eerder in de categorie: “niet lullen, maar poetsen”, dus al dat gewauwel is niet aan mij besteed.

 

Toch ben ik blij weer wat van Jos te horen. En als hij toch zo druk in de weer is als vredige weldoener. Misschien kan hij ook vrede sluiten met Jubal… wij kunnen ook nog wel een sponsor gebruiken.

 

A.P.