Natte overwinning voor Jubal!

Het eerste DCN contest van het seizoen is afgelopen zaterdag gewonnen door Jubal! Met een score van 63,3 punten wisten de Dordtenaren de concurrentie ruim voor te blijven. De condities op het sportpark DFC in Dordrecht waren enorm slecht. Het heeft langdurig geregend en het veld veranderde gedurende de avond in een enorme modderpoel. Jubal had net als heel veel andere deelnemers ontzettend last van de harde wind, de regen en de slechte grasmat. Toch is Jubal blij dat de eerste show van het seizoen, onder deze omstandigheden, naar alle tevredenheid is verlopen. Lees verder voor het complete verhaal van het eerste grote “Jubal-avontuur” van dit seizoen.

Het was een spannende dag voor tientallen Juballers die voor het eerst (!) meeliepen. Er waren veel zenuwachtige gezichten te bespeuren. Er is maandenlang gerepeteerd, maar een complete show voor publiek en jury was er nog niet gelopen. De show The Chase begon dan ook voorzichtig en misschien zelfs wel een beetje twijfelachtig. Dat had natuurlijk ook alles te maken met het veld. Uitgerekend bij Jubal begon het weer keihard te regenen. De eerste set was nog niet gelopen of de eerste Juballer ging al onderuit, z’n trompet lag in de kreukels. Anderen kwamen letterlijk niet vooruit, omdat hun schoenen waren vastgezogen in de modder. En de dames van de guard? Die deden alsof het een tropische dag was en rolden vrolijk door de modder, wel iets minder voor de fonkelnieuwe uniformen.

The Chase komt zeer massaal over, een vette sound, zeer overweldigend en zeker niet slecht voor eind mei. The Chase vertelt het verhaal van een achtervolging, wat als rode draad terugkomt in het product. En zelfs als de show klaar is, zie je nog twee Juballers keihard achterelkaar aanrennen en verdwijnen in de bosjes aan de achterlijn, het publiek vond het prachtig. Ook de fluitende solo kon rekenen op veel applaus en gejuich. Sentimental Journey was al ongelofelijk swingend. De ballad van dit jaar, Twinpeaks, wordt voor een groot deel naar achteren gespeeld, ook hier valt dan de warme sound van de brass op. Uiteraard draait het corps bij het harde gedeelte om, wederom zeer overweldigend; een prachtig nummer.

Wat in het algemeen opvalt is de enorme snelheid van de show, dit komt vooral naar voren in het muziekstuk The Incredibles dat steeds weer terugkomt in de show. De leden rennen zich vanaf set een helemaal rot. Goed voorbeeld daarvan is ook de drumsolo, wat daar allemaal gebeurt is nauwelijks te bevatten. De drumline is weer top dit jaar en laat zien wat ze in huis heeft. Een groot applaus na de drumsolo was het gevolg, dat gebeurt niet altijd. Door de snelheid was het zaterdagavond ook een “gevaarlijke” show, het was glibberen en glijden. Muzikaal had het daardoor ook nog niet de glans die het zou moeten hebben, toch waren de reacties na afloop zeer positief.

Wat Jubal echt in huis heeft, liet het corps horen tijdens de toegift. Er werd een grote ark opgezet voor een concert-optreden van de hele show. Geen geklooi meer op dat drassige veld, maar gewoon “gaan met die banaan”. De tribune zat nog even vol als tijdens het contest en iedereen genoot met volle teugen van dit optreden. Jubal speelt dit jaar wederom een show die je meerdere malen moet zien en horen… en hoe vaker, hoe gaver het wordt. Met de score kan Jubal best tevreden zijn, alhoewel er veel meer inzat, dat bewees de runtrough van ’s middags wel! De ruim 63 punten (vorig jaar in Middelburg 60,85) zijn een goede basis om er een superseizoen van te maken. Het is een show met veel potentie.

De club kijkt terug op een mooie dag. Niet alleen vanwege het eerste contest, maar ook nog vanwege een andere gebeurtenis. Juballer Piet van Eijk (en uiteraard ook zijn vrouw) werden ’s middags volledig verrast op hun 40-jarige huwelijksfeest. Nog groter was de verrassing toen voorzitter Bert van Maaren en mooie speech hield en aan het einde Piet benoemde tot erelid van Jubal voor zijn gigantische verdiensten voor de vereniging. Piet heeft vele functies gehad binnen de club, de meesten kennen hem vooral van zijn eigen, unieke brass-opleiding. Piet is vorig seizoen gestopt en middels dit erelidmaatschap wil de club z’n grote blijk van waardering uitspreken voor alles wat hij heeft gedaan. Proficiat!

Helemaal aan het einde van deze lange en vemoeiende zaterdag, was het uiteraard beregezellig in het clubhuis. Daar stond een geweldig koud buffet klaar, aangeboden door het kersverse erelid en z’n vrouw. Dat ging er uiteraard wel in. Er werd gezellig nagepraat, ook weer met de nodige leden van andere corpsen. De kop is eraf, volgende week de CD-opnames die een groot deel van de dag in beslag zullen nemen (als het deze keer wel droog blijft) en daarna taptoe Harkema. Ga Jubal zien, zo snel het kan!