Oorlog

Posted on

Zo, we zijn weer terug in het verregende Nederland: welkom bij de negenennegentigste AP. Ja ja, jullie lezen het goed, ik steven af op een memorabel jubileum. Maar voor het zover is, eerst terug naar de orde van de dag. Ik moet zeggen, na al m’n ervaringen in The States is het wat lastig om me hier weer op te laden. Normaal heb ik altijd super veel zin in de septembermaand, maar eerlijk gezegd kan ‘ie me nu een beetje gestolen worden. Ik heb m’n hoogtepuntjes van het jaar wel weer gehad, zeg maar. Ik hoop uiteraard dat de Juballers daar geheel anders over denken, anders heeft het allemaal geen zin meer en kunnen we beter direct aan de winterslaap beginnen. Trouwens, ik weet zeker dat de Juballers daar anders over denken, want die zijn alweer in volle vaart begonnen met het naseizoen. Ik moet me er echt toe zetten. Maar hé, gelukkig, ik ben nog maar amper terug, en het eerste relletje is alweer geboren.

Terwijl de twee grootste commerciële TV-zenders verwikkeld zijn in een IJsdans-oorlog, heeft ons eigen drumcorps-wereldje nu ook een oorlogje te pakken. Een oorlogje om een…. oorlog. De tijd is namelijk weer aangebroken dat korpsen met veel bombarie hun nieuwe programma voor 2007 aankondigen. Ik zou zeggen: probeer eerst 2006 een beetje fatsoenlijk af te sluiten en we zien volgend jaar wel weer verder. Maar goed, ieder heeft recht op z’n eigen keus en dus sijpelen de eerste programma-keuzes door.  Soms hoogdravend, soms grappig, soms origineel, soms hetzelfde. Hetzelfde? Jazeker, kort achter elkaar kwamen de afgelopen week twee korpsen met vrijwel exact hetzelfde programma op de proppen. Het verfrissende thema is: “oorlog”. Toeval?

Juliana uit Middelburg wist als eerste het drumcorps-publiek te bereiken met hun nieuwe programma: “Emotions of War”. Persoonlijk had ik voor iets vrolijkers gekozen, er is al genoeg ellende in de wereld.  Aan de andere kant ook wel weer een gewaagd thema, als het allemaal maar niet té zwaar wordt gebracht. Verder ga ik er van uit dat Juliana volgend seizoen geen optredens verzorgt op bevrijdingstaptoes, dat lijkt me behoorlijk ongepast. Maar goed, nog aan het bijkomen van deze aankondiging, komt een paar dagen later Calypso uit België er vrolijk overheen met hun programma-keuze, het thema: “oorlog”. Bij Calypso heet de show “Times of War”, bij Juliana heet het dus “Emotions of War.”  Tja, what’s in a name.

Leden van Calypso beschuldigen Juliana nu van diefstal. In mei zat Calypso namelijk met mensen van Incorps om tafel. Incorps is een gerespecteerde groep arrangeurs met als thuisbasis… Middelburg. Tijdens deze meeting gaf Calypso aan dat ze graag een show willen brengen rond het thema “oorlog”. Alles werd op tafel gegooid, inclusief de beoogde nummers uit onder andere de film The Gladiator.  En wat zien onze Belgische vrienden nu in één keer: Juliana… uit Middelburg doet vrijwel hetzelfde, ook het oorlog-thema, ook muziek uit de film The Gladiator. Kortom, volgens de Calypso-leden kan hier geen sprake zijn van toeval. Hun exclusieve idee is gewoon gejat, daar komt het eigenlijk op neer. Volgens Juliana is er wel sprake van toeval en leven Incorps en Juliana strikt gescheiden van elkaar, ondanks de gezamenlijke thuisbasis. Een relletje is geboren. Ik zeg op mijn beurt: laten we kijken hoe de programma’s door beide korpsen worden uitgevoerd en dan weten we pas écht wie deze oorlog heeft gewonnen.

Showband Sas van Gent heeft trouwens hele andere problemen. Luxe-problemen welteverstaan: het korps kan namelijk als enige vereniging in de hele wereld geen nieuwe leden meer gebruiken. Het corps meldt heel stoer “vol te zitten”. Tja, als drie snares en tien guard je maximum is, dan zit je nogal snel vol. Maar goed,  Jubal zit voor volgend jaar nog lang niet vol, dus als het helaas niet meer lukt bij Showband Sas van Gent, kan je altijd nog bij Jubal terecht. Ik geef toe, het is effe slikken, maar je moet toch wat!  Wat zou Showband Sas van Gent met hun full-corps volgend jaar trouwens gaan spelen? Ik heb wel een tip, er schijnen nog wat open inschrijvingen te komen voor de thema’s: “Feelings of War” en  “Music of War”. Of misschien iets met robot’s, ook erg hip tegenwoordig.

A. –op naar de honderd- P.