Twee keer DCE

Posted on

Het moet toch niet gekker worden. Zit ik een beetje te surfen op het internet, kom ik uit op de site van DCE. Nu zullen jullie je afvragen wat daar nou zo bijzonder aan is? Welnu, het gaat hier niet om “onze” DCE. Nee, m’n ogen rollen er bijna uit, maar er bestaat kennelijk nog een organisatie die zich DCE noemt. In dit geval staat DCE niet voor Drum Corps Europe, maar voor Drum Corps Events Europe. Jaja, echt waar, kijk maar eens op www.drumcorpsevents.eu Ik kom er al snel achter dat het gaat om de club die zich voorheen Top Evenementen Nederland noemde en kennelijk onlangs de naam heeft veranderd in DCE. Dan heb je lef!

Deze DCE heeft The Cavaliers gestrikt om volgend jaar zomer naar Europa te komen. En als ik lees wat ze van plan zijn, rollen m’n ogen er opnieuw uit. Deze nep-DCE wil met alle nationale drumcorps-kampioenen én The Cavaliers zo’n twee weken door Europa gaan touren. Er worden diverse wedstrijden gehouden met als afsluiting een heuse finals. Dit alles noemen we de European Drum Corps League (hoezo grootheidswaanzin). En nou komt het mooiste van het hele verhaal: de winnaar van deze finals mag zich Europees Kampioen noemen. Ja, Juballers, jullie lezen het goed. Eigenlijk zijn jullie helemaal geen Europees Kampioen, dat weten we pas op 30 juni 2007 als deze nieuwe DCE ergens in Nederland haar finals organiseert en de échte Europees Kampioen gaat huldigen. Goeie grap? Nou, ik kan het me niet voorstellen, maar het schijnt echt de waarheid te zijn.

Als ik DCE was, en dan heb ik het nu weer over –zullen we maar zeggen- de eerste DCE, zou ik direct een dure advocaat inhuren en DCE 2 voor de rechter slepen. Wat een brutaliteit om je organisatie exact hetzelfde te noemen. En bovendien; wat een gebrek aan creativiteit om ook op DCE uit te komen. Er zijn zoveel andere mogelijke namen denkbaar, maar dan kom je op hetzelfde uit. Hier moet iets anders achter zitten, dit is hogere politiek of misschien wel gewoon een zielig pesterijtje. Ik kan niet anders oordelen dan dat we hier te maken hebben met een nieuwe organisatie die het succes van DCE 1 niet kan uitstaan en nu ook z’n geluk wil beproeven. Wat vindt “onze” DCE hiervan? Dit vraagt toch om een officiële reactie? Of misschien is negeren het beste.

Als je wat verder doorleest op de site van de tweede DCE is het ook weer een beetje lachwekkend. Alle nationale kampioenen zijn namelijk uitgenodigd én Beatrix. Ik vind het prima voor Beatrix, maar waar die regel nu ineens vandaan komt? Kennelijk zijn zij van een bepaalde buitencategorie. Enfin, met Trix erbij is het altijd gezellig, maar wat dachten we van de nationale drumcorps-kampioenen van bijvoorbeeld Italië, Frankrijk en Zweden? Die mogen ook meedoen. Ik wist helemaal niet dat die landen nationale kampioenen hadden? Het gaat om drum corps als La Vaillante, Millenium en Strangnas. Deze corps zijn ook uitgenodigd. Tja…. is dit nou die Champions Leage waar we op zitten te wachten? Dan vind ik Zwitserland (want daar wordt ook een wedstrijd gehouden) een beetje ver weg om naar deze “kampioenen” te kijken.

Voorlopig heeft alleen Beatrix nog maar toegezegd mee te doen met deze Europese wedstrijden. Opnieuw grappig, de enige niet-kampioen doet mee met deze Europese wedstrijd voor nationaal kampioenen. Kennelijk wedden zij voortaan op twee paarden, als het bij de ene organisatie niet lukt, dan maar bij de andere. Jubal heeft geweigerd, de Nederlands kampioen gaat dus niet mee. Vooral ook, omdat de tour buiten de zomervakantie in de regio Dordrecht valt en het halve corps dus nog op school zit. Maar ik kan me ook voorstellen dat Jubal op z’n zachtst gezegd bedenkingen heeft bij deze nieuwe ontwikkelingen.

Ik vind het te triest voor woorden. The Cavaliers komen naar Europa en die worden direct opgeëist door een bepaalde organisatie. Dat gebeurt ook met The Caballero’s die in dezelfde periode naar Europa zullen komen. En wat krijg je? Topcorpsen die op dezelfde data in verschillende stadions zitten. Oude tijden herleven? Als we nu eens allemaal zouden samenwerken, dan kunnen we er één groot topevenement van maken. Maar het draait zoals gewoonlijk om ego’s en het publiek is de dupe. Schande, schande, schande!!!!! Ik vind het een verknipte situatie, waar niemand wat aan heeft. Het is verwarrend en het werkt polariserend, terwijl we net weer met z’n allen op de goede weg naar boven zaten. Ik heb behoefte aan duidelijkheid en ik hoop dat DCE, welke dan ook, die duidelijkheid kan gaan geven. Want dit slaat echt nergens op!

A.P.