De tien van 2006

Posted on

Tradities zijn er om in stand te houden, en dus is hier het jaaroverzicht van 2006. Voor Jubal misschien wel het meest bewogen jaar uit haar tamelijk oude geschiedenis. Het afgelopen jaar was er één met veel hoogtepunten, maar helaas ook met dieptepunten. De meest tragische gebeurtenis was wel het overlijden van onze Barry, februari dit jaar, al bijna weer een jaar geleden. Ik herinner me het als de dag van gisteren. Jubal heeft dit jaar verschillende keren stil gestaan bij dit enorme verlies. Uitgerekend dit jaar behaalde Jubal ook de hoofdprijs, kan het contrast groter zijn? Dacht het niet.  Hier zijn ze: De tien meest memorabele Jubal-momenten van 2006.

Op tien mét eervolle vermelding: De nieuwe Juballers die we dit jaar in grote getalen mochten verwelkomen. Het is lang geleden dat we in 2006 zoveel rookies in het corps hadden. De gemiddelde leeftijd is verder gedaald, maar de gedrevenheid en muzikaliteit is fors toegenomen. Dat bewijzen alle successsen. Ik vind het echt enorm knap hoe snel deze nieuwe leden opgaan in de groep, alsof ze nooit anders hebben gedaan. Leuk om te zien dat vrijwel alle rookies blijven en nu weer een hele lichting nieuwe rookies “onder zich krijgen”.  Het houdt Jubal jong, sterk en onuitroeibaar!!!

Het staat vrijwel ieder jaar in de top-10, en dit jaar op nummer negen: het paas-camp in het Brabantse Someren. Het was er weer eentje om in te lijsten. Het weer was best goed en groepsaccomodatie De Hoof blijft ideaal voor een club als Jubal. Er werd keihard gewerkt aan The Chase en toen hing het al in de lucht. Wat een spectaculair programma! Het eten was weer top en de Talent Night, tja die houden we er voor eeuwig en altijd in. Lachen, gieren, brullen…. In 2007 weer naar de De Hoof en ik vrees weer een vermelding in de tien van 2007.

Oh ja, dat is waar ook, tussen alle bezigheden door kregen we ook nog een nieuw uniform aangemeten. Het is een achtste plaats waard. Er is keihard aan gewerkt door onze dames van het atelier. Op koninginnedag was de primeur en de reacties waren ronduit positief. De huiskleuren zijn gelukkig gebleven, net als de shako. Het is allemaal net weer wat moderner en strakker. Over het uniform van onze mooie meiden van de guard was wederom een hoop te doen. Lekker strak, laten we het daar maar op houden

De zevende plaats is gereserveerd voor het Media Muziek Festival, beter bekend als Taptoe Hilversum. Het was een week voor finals en dat zorgde voor een aparte sfeer in dat bijzondere stadionnetje. Veel van de optredende muziekkorpsen heb ik niet gezien, maar jullie weten het: dat hoort bij het MMF. Hoofdrol was weggelegd voor de erg aanwezige presentator van de avond, erg gelachen! Ach, je moet er van houden, ik vond het… weer eens wat anders. Ik heb geruchten gehoord dat het MMF in 2007 helaas niet door kan gaan. Dat zou erg jammer zijn.

Op nummer zes: Party-corps forever!!! Een van de slogans van 2006. We hebben de nodige feestjes te verduren gehad. Wat vervelend nou… Tot in Amerika (Donna’s Bar) weten ze dat Juballers niet alleen goed zijn in het lopen van een showtje. Alles met maten natuurlijk, dat begrijpen jullie wel. “Party” kan overal, op een verlaten parkeerplaats in Oss, in Frankrijk, in de bus op de A-zoveel en natuurlijk in ons eigen clubhuis. Verder wil ik jullie nog graag herinneren aan de after-party na en het kampioenschap én natuurlijk het Champions-gala. Wat een feest was dat zeg! Een zesde plaats dus, en ik vrees dat de stijgende lijn er nog niet uit is.

Een van de mooiste evenementen van het afgelopen jaar vond plaats in Dordrecht: Evening with the Stars met alle toppers uit Europa én de Glassmen. Het werd een mooie zomeravond met een vol stadion en veel muzikale hoogstandjes. Alle drumcorps samen, zonder het gestress van een competitie. Het bevalt mij wel. Het zou een jaarlijks terugkerend evenement worden, maar Evening with the Stars is alweer naar de sterren afgeschoten en is volgend jaar een “gewoon” DCN contest met The Caballero’s. (Nee, niet die groenen, die zijn die avond ergens anders bezig.)

We gaan verder met nummer vier: de DNC-finals in Oss. Waar? In Oss… Hmmm, gemist? Geeft niets, u was niet de enige. Niet echt veel publiek in het stadion van Top Oss dus, maar ach… DCE begon niet eens zo lang geleden ook in een halfgevulde sporthal.( de eerste DCE-winnaar in 2001: West Coast Sound!!!). Ik vond Oss leuk. Helaas was het eens, maar nooit weer. DCN heeft gekozen voor Dordrecht, scheelt weer een busritje. We werden in Oss Nederlands Kampioen en kregen een berg kristallen plaquettes mee naar huis. En dus vind ik Oss Top.

De Barry Boerrookhuiszen-Award werd na het overlijden van Barry spontaan in het leven geroepen door z’n ouders Ina en Cor. Op finals kreeg voor het eerst in de geschiedenis ook een front-ensemble een prijs. Voor het eerst ging de award naar de Senators, de leden waren onder de indruk, net als het publiek. Wat een prachtige manier om zo z’n naam te laten doorleven in zijn geliefde drumcorps-wereldje. De reacties na het bekendmaken van dit initiatief waren ronduit positief.  Ik hoop op een lange traditie. Een derde plaats, maar eigenlijk is dit natuurlijk van een buiten-categorie.

Nummer twee: Jubal is Europees Kampioen. “Als het dit jaar niet lukt, lukt het nooit meer.” Dat was toch wel de slogan van 2006. Nou, het is gelukt, vraag niet hoe, maar het is gelukt! Maar jullie weten het: Jubal moet 10 punten beter zijn om met ééntiende te winnen. Het was een mooie dag, daar in het Rotterdamse Sparta-stadion. Ik rijd er nog weleens langs, en ik moet altijd weer denken aan die kampioens-show, de champagne, de after-party in het clubhuis, de huldiging, de vlaggen. Heeeeeerlijk!!!! Het smaakt naar meer. En daarom wordt de nieuwe slogan: “Het is in 2006 gelukt, waarom dan ook niet in 2007.” Het ene corps kiest voor kwantiteit, de ander voor kwaliteit (althans, dat denken ze), Jubal kiest volgend jaar voor allebei, met maarliefst 90 getalenteerde leden op het veld móet het opnieuw gaan lukken. Er kunnen meer vlaggen bij in ons clubhuis.

En tóch zet ik de USA-tour op nummer één, gedurfd hè? Natuurlijk is het Europees kampioenschap een gigantische overwinning waar we, na de laatste titel in 2003, alweer twee jaar op aan het azen waren, maar ik denk dat de USA-tour veel meer impact heeft gehad. Drie weken lang door de VS reizen met bijna 100 man, dit is écht uniek en is zoooo goed voor de saamhorigheid binnen de vereniging. Daarnaast heeft het de vereniging enorm veel publiciteit opgeleverd. Ik denk dat de USA-tour Jubal het afgelopen seizoen naar grote hoogte heeft gebracht en ik denk dat dat nog steeds doorvloeit in het nieuwe seizoen. Het leven gaat door, en we vergeten snel, maar ik wil iedereen laten beseffen dat ons avontuur in Amerika in mijn ogen de meest memorabele gebeurtenis was van 2006. En wees nou eerlijk: Europees kampioen worden kan je ieder jaar, met de club naar Amerika niet.

Beste A.P-lezers, ik wens jullie allemaal geweldig leuke kerstdagen toe en een fantastisch 2007. Koester onze prachtige hobby, maar durf te relativeren, neem het allemaal niet té serieus, het is immers maar een hobby!!!!

a.p.