Tweede leven

Posted on

Trots zijn ze bij de gerespecteerde website Korpsmuziek.nl. De site, die altijd keurig en volledig berichtjes plaatst over muziekverenigingen, is namelijk “iets nieuws begonnen”. Ze hebben sinds kort een eigen plek in Second Life. In wat? Ze lopen er op leeg en vinden het fantastisch!!!! Second Life is een 3-dimensionale, virtuele wereld op internet waar je elkaar kan ontmoeten en dingen kan doen. Je leeft er een tweede leven met eigen huizen, straten, bedrijven én…….clubhuizen, zoals het KMNL-clubhuis van Korpsmuziek.nl. Een clubhuis waar je filmpjes kan kijken en waar muziekliefhebbers elkaar in een 3-dimensionale wereld kunnen ontmoeten. Door mijn eeuwige nieuwshonger heb ik ook een poging gewaagd om dit nieuwe fenomeen te begrijpen. Maar helaas, het lukt niet, ik snap het niet, en al snap ik het wel, ik zie het nut er bij nader inzien niet van in.

Waar je ook kijkt of leest, Second Life wordt enorm gehyped. Onterecht, volgens de makers van de populaire website Geenstijl.nl. Ze schreven onlangs het volgende: “Second Life is een speeltje voor nerds met pleinvrees en telt daarom slechts 5000 actieve gebruikers (profiel: paarse broek, Seat Leon). Vijfduizend! Dat is de Arena voor eentiende gevuld, dat is een halfvol Ahoy’. Dat zijn de kijkcijfers van het testbeeld, een kermis in Bornsterhiem trekt meer volk! Desondanks wordt elk bedrijf door HEAO-lullen geadviseerd een filiaal te openen in Second Life.” Erg lachwekkend, ik ben het er ook helemaal mee eens. Het klinkt allemaal heel spannend en groots, maar feitelijk hebben we hier een nietsnuttige zeepbel in handen.

Korpsmuziek denkt daar duidelijk anders over. Volgens de makers van het virtuele korpsmuziek-clubhuis is het een perfect PR-middel voor muziekverenigingen. Je kan je als vereniging namelijk in dit clubhuis prrrrrrrachtig presenteren. Maar ja, presenteren aan wie? “Let’s meet the world”, is de slogan. Maar uit de cijfers blijkt dat vrijwel niemand rondloopt in Second Life, in totaal 5000 actieve gebruikers in Nederland, dus hoeveel muziekliefhebbers, impressario’s of potentiële nieuwe leden zullen dat zijn? Tien, vijftien? Ik vind het een hoop moeite voor weinig lol. Natuurlijk staat het nog in de kinderschoenen, maar er gaan al geluiden op dat Second Life het niet gaat redden.

Waarom zou je naar een virtueel clubhuis gaan, als je meerdere malen per week een echt clubhuis kan bezoeken. Waarom zou je een virtueel drumcorps oprichten, als je bij een echte kan lopen. Een virtueel biertje aan de bar? Ik heb liever zo’n échte goudgele rakker in m’n handen. Filmpjes kijken? Dat gaat ook prima via youtube, google en andere sites, via Second Life is het allemaal veel te ingewikkeld. Het enige voordeel is misschien dat je in Second Life een virtuele streetparade in Noord-Frankrijk kan gaan lopen, doen hoef je er niet meer in het echt naartoe. Of een virutele DCE finals in Rotterdam? Klinkt ook aanlokkelijk, hoef je je auto niet meer met gevaar voor eigen leven in die akelige buurt rond het Sparta-stadion neer te zetten.

De eerste muziekverenigingen zullen ook wel volgen, klinkt het stoer. Ik zou zeggen: investeer je kostbare tijd in de echte wereld. Voor diegenen die het KNML-clubhuis toch willen proberen: Yelas 11, dat is het virtuele adres waar je moet zijn. Doe ze de hartelijke virtuele groeten, ik ben helaas verhinderd, heb het al druk genoeg met m’n first life.

a.p.