Gepiep

Posted on

Vroeger, toen ik nog heel jong was, zat ik op de muziekschool. Een prachtig monumentaal pand in het centrum van Middelburg, de Kuiperspoort. Ik haatte het, want ik had een nare muziekleraar en de trommellessen waren oersaai en vervelend. “Tempo houden”, dat was zijn standaard opmerking. En dus moest ik van die nare vent een metronoom kopen. Een soort houten kastje, met een verticaal ijzeren staafje er op dat van links naar rechts tikte… en weer terug (blijven lezen, het wordt écht nog interessant). Het gewichtje op dat staafje kon je naar boven en naar beneden schuiven, hierdoor veranderde het tempo. Tiiiiiik…. tiiiiiiik….. tiiiiiiik…., tempo 80: of tik, tik, tik, tik, tik, tempo 200. Het moest mij helpen om beter tempo te houden, maar het hielp natuurlijk geen bal. Want zodra ik weer op de trommels begon te meppen, was dat hele apparaatje niet meer te horen. Tegenwoordig gaat dat wel anders…

Mag ik u voorstellen: Doctor Beat. Nee, geen arts die met al zijn deskundigheid een patiënt in alle rust uit zijn lijden kan verlossen. Deze Doctor Beat levert juist een hoop leed op, het gaat hier om een digitale metronoom die keiharde, digitale “piepen” weet te produceren. Dus geen karakteristieke houten tikjes van mijn lieve metronoompje (ik heb ‘m nog steeds), maar een beukende techno-trance-achtige toeter die z’n weerga niet kent. De uitvinder van Doctor Beat heeft het slechtste met ons zenuwenstelsel voor en moet daarom als straf de rest van zijn leven een continue Doctor Beat-piep in zijn oren getetterd krijgen. Dan “piept” (hahaha) hij wel anders.

Toch is de piep van Doctor Beat razend populair bij drumcorps en dus ook bij Jubal. Het is ook wel logisch. Drumcorps produceren bij tijd en wijle teringherrie, dan moet er wel een metronoom tegenover staan die hetzelfde doet. Als overmaat van ramp wordt het populaire piep-vriendje ook nog eens aangesloten op een vette versterker met vette box. Wat je dan krijgt is een mega-piep die overal bovenuit piept. Keiharde “piepen” die je trommelvliezen in extase brengen wat automatisch leidt tot een hardnekkige hoofdpijn en een uren doordreunend geluid ergens tussen je hersenen als je inmiddels alweer lang en breed op de bank ligt. Het gaat tegenwoordig nog veel verder. De staff sluit een laptop op het systeem aan, in de laptop staan alle tempoverschillen en die worden er in moordend tempo weer “uitgepiept”. En dat allemaal voor het vasthouden van het tempo, tja, dat is natuurlijk ook wel belangrijk.

In een sporthal is het ondraaglijk, het geluid weerkaatst via alle muren, een kakofonie van “piepjes”. Maar ook buiten is het een naar apparaat, en ik ben niet de enige die dat vindt. In de zomermaanden, als we lekker op het veld staan, komen er regelmatig klachten binnen van geluidsoverlast. Dat zijn meestal notoire zeikerd die niets beter te doen hebben op hun vrije zaterdagmiddag. Maar….. wat blijkt bij navraag, ze hebben niet eens zoveel problemen met het geluid van Jubal (natuurlijk niet, dat moest er nog bij komen), maar het gaat om een “één of andere harde piep die van ’s ochtends tien tot ’s middags vijf door de hele wijk echoot.” Mensen die in hun tuin aan het schoffelen zijn krijgen spontaan stuiptrekkingen, kinderen raken in trance en dieren proberen met hun eigen geluidjes er bovenuit te komen (ook van ’s ochtends tien tot ’s middags vijf).

De piep van Doctor Beat verandert dus kennelijk het leven van mensen (en dieren) die in een straal van zo’n vijf kilometer wonen. Maar het gepiep gaat gewoon door, weliswaar wat zachter, maar gepiept wordt er! We gaan nog liever verder weg van de bewoonde wereld repeteren, dan dat het gepiep stopt. Want Jubal moet beter worden en de leden hebben dat irri-ding nodig. Over leden gesproken, wat vinden zij er eigenlijk van? Nou, die hoor je niet (misschien horen ze ook niets meer). Je ziet links en rechts wel wat oordoppen, maar over het algemeen lijken de leden te genieten van de warme piep-klanken in hun oren. Stiekem weet iedereen het natuurlijk, ze zijn verslaafd, de gevaarlijke piep-verslaving. Maar goed, de afkick-periode komt eraan. Straks als het optreden-seizoen weer gaat beginnen, is de piep tijdens contesten en taptoes tijdelijk verdwenen. Het zal een moeilijke tijd worden….

APiep