1932-2007: Jong Jubal viert 75 jarig jubileum

2007 zal de Jubal-geschiedenisboeken in gaan als een bijzonder jaar. Want dit jaar is het al weer 75 jaar geleden dat Jong Jubal zijn eerste repetitie had in het toenmalige clubgebouw aan de Burgemeester de Raedtsingel in Dordrecht. Het “Christelijke Jonge Mannen Vereniging” gebouw, was destijds het “clubgebouw” van de club. Het was nog de tijd van de trommels en de fluitjes, van een echte drummajoor en ook nog van het lopen met het vaandel tijdens een optreden. Dit jaar vieren we het 75-jarig bestaan met allerlei leuke activiteiten. Zo organiseert de vereniging op 22 september een jeugdtaptoe in Dordrecht. Aansluitend wordt er een grote reünie georganiseerd in het clubhuis. Verder komt er voor alle leden en medewerkers een grote feestavond en verder worden de Jong Juballers getrakteerd op een Mystery Day. En waar die dag zal plaatsvinden, is nog een grote vraag.

Wat is er in 75 jaar een hoop veranderd. Het was een hele eer om dat vaandel de hele tijd mee te zeulen. En er waren geen meisjes te vinden in het korps want dat paste toen niet. Bij het Jubal van voor de oorlog liepen geen vrouwen dus bij Jong Jubal was dat ook niet het geval. Maar daar is later gelukkig verandering in gekomen anders was het waarschijnlijk heel anders gelopen met de vereniging.

Tegenwoordig is alles heel anders. We hebben de brass, percussion en guard en daar lopen wel jonge meiden bij . In 75 jaar heeft Jong Jubal zich ontwikkeld tot een geweldige jeugdvereniging. Vele andere korpsen kijken met gezonde jaloezie naar ons Jong Jubal, één van de toonaangevende jeugdkorpsen van Nederland. En Jubal….. die is alleen maar apetrots op zijn jongere broer.

Maar ondertussen bestaat Jong Jubal dus 75 jaar en daar moet wat aan gedaan worden. Dat maak je tegenwoordig niet zo gauw meer mee. Dus 2007 is een jubileumjaar en daar wordt heel hard aan gewerkt. Zo wordt het een jaar van en voor de kinderen. Niet dat dat nooit gebeurt, maar dit keer is het toch heel anders. Er is zelfs een heuse jubileumcommissie opgericht. Deze groep bestaat uit een kern van 5 enthousiaste mensen die bijna alles ervoor over hebben om het goed te laten verlopen. Deze mensen zijn: Rita van Doorn, Leanzethe van Maaren, Yvonne van Spijk, Marcel Houdijk en Fred Melkert. Af en toe heb je ook “ouwe getrouwe” nodig en die worden dan even bijgevoegd. Zo proberen we alles toch een beetje soepel te laten verlopen.

Maar wat voor een verrassing verzin je nu voor een ploeg kinderen die eigenlijk alles al heeft en overal met Jong Jubal is geweest. Nou die grote verrassing heet de MYSTERYDAY. Maar ja, dat kan natuurlijk niet het enige zijn in een jubileumjaar. Er komt ook nog een taptoe met aansluitend een reünie voor iedereen die lid is geweest van Jong Jubal vanaf het allereerste begin. En dan is er nog een feestavond voor de Jong Juballers van nu. Dit is als afsluiting van een druk en enerverend jaar. Want buiten de activiteiten voor het jubileum zijn er natuurlijk ook de gewone optredens.

De volgende jubileumactiviteiten zijn al gepland :

12 mei 2007 – Mystery day
22 september 2007 – Jubileum taptoe met aansluitend een reünie
13 oktober 2007 – Feestavond