Paascamp 2007: de show zit erin!

Het Paascamp in Someren zit erop, de leden kunnen bijkomen van een druk en zeer succesvol weekend in het Brabantse Someren. Het doel is bereikt: de hele show instuderen met aan het einde van het weekend een volledige runtrough. Familie, vrienden en fans waren er getuigen van en reageerden enthousiast op de nieuwe klanken en figuren. Het was het slotstuk van een geweldig camp. Er is keihard gewerkt, meer dan dertig uur repetitietijd, en wat een top-weer! Zomer in Someren: kan het mooier?

Vrijdagavond zeven uur: de meeste leden hebben zich al verzameld bij groepsaccomodatie De Hoof in Someren. Een locatie die moeilijk te vinden is in het Brabantse boerenland, maar aangezien we hier al vele jaren komen, rijden de meeste Juballers er al blind naartoe. De eerste avond stond in het teken van sectionals. Een muzikale avond dus, met aan het einde van de avond een brass-ensemble in de gymzaal, terwijl het percussion hetzelfde deed in de “bunker”, de grote zaal in de kelder onder het complex. Na afloop van de eerste repetitie stond zoals gebruikelijk de bekende hamburger op het programma, die er natuurlijk weer goed in ging. Het werd gezellig en laat, maar de volgende ochtend was het vroeg op.

De zaterdag begint koud en bewolkt. Om half zeven staan de eersten alweer onder de douche en rond half negen vertrekken alle leden naar het sportcomplex De Potacker waar Jubal het hele weekend de showrepetities houdt. Na uitgebreide basics, is het tijd voor het instuderen van de nieuwe figuren. Het verloopt allemaal zeer voortvarend, er is ook al een flinke basis, omdat in Dordrecht al veel figuren zijn ingestudeerd. Intussen is de materiaalploeg bezig met een aantal flinke aanpassingen aan de truck. Er wordt gelast, gezaagd en geverfd, in, op, en onder de truck. En dat allemaal om nieuwe instrumenten (zoals een vijfde timpanie) en nieuwe decorstukken kwijt te kunnen. Naast het gebruikelijke onderhoud, is er verder ook een handigere looproute bedacht en zijn er nog een paar andere handigheidjes aangebracht.

De kookploeg is dan al druk bezig om de eerste lunch te verzorgen: soep met ballen (340 stuks met de hand gedraaid) en broodjes. Er wordt hard gewerkt op het veld, dus het eten vindt gretig aftrek. Ook de middag staat in het teken van de visual repetitie, het weer wordt langzaam wat vriendelijker, de repetitie wordt om zes uur afgerond. Er is veel gedaan op deze eerste lange dag. In De Hoof staat de nasi en macaroni klaar, geserveerd door onze voorzitter en vice-voorzitter. Veel tijd om na te tafelen is er niet, want er staat een muzikaal ensemble op het programma, voor het eerst is de pit er nu ook bij. De gymzaal staat helemaal volgepakt en de hele show wordt doorgenomen, het klinkt echt al heel lekker, en dat voor begin april! Het is een compleet ander product dan vorig jaar. Soms erg grappig, zoals de gesimuleerde auto-toeters door de brass, dan weer spectaculair, zoals het tom/cymbal-rek dat dit seizoen zijn intrede weer heeft gemaakt. De ballad is met ondersteuning van slagwerk en pit prachtig en bij de closer heb je ogen en oren te kort om te beseffen wat er in dat (korte) nummer allemaal gebeurt.

Er wordt “maar” tot negen uur geoefend, want de talentnight staat op het programma. In de kelder van De Hoof stellen alle lines van Jubal zich aan elkaar voor. De opdracht is om dit op een ludieke manier te doen, en dat hebben we weer geweten. De meest fantastische, grappige, mooie en spannende acts kwamen voorbij. De mello’s wisten dit jaar te winnen, door zich als strip-poppetjes voor te stellen in hun imitatie van The Robots van Cavaliers. Andere opvallende acts waren de tenors met hun geweldige solo, ondersteund door DCI-beelden op de beamer, de snares met hun “magische” presentatie en de tuba’s die met hun “mannen-act” iedereen in extase wisten te brengen. Daarna brak het feest los, waarbij vooral de waterpistolen zorgden voor een extra dimensie van deze dance-party.

Zondagochtend, eerste paasdag, vraag niet hoe het kan, maar alle leden staan weer om negen uur op het veld. Het is schitterend weer en de temperatuur stijgt snel. Het corps en staff komen nog wat traag op gang, maar als de mist is opgetrokken is iedereen persoonlijk ook weer opgedroogd en gaan de leden weer even fanatiek aan de gang. Op deze dag worden de laatste sets ingestudeerd, zodat aan het einde van de dag de hele show gelopen kan worden. Intussen wordt er hard gewerkt door de materiaalploeg en ook het kookteam schotelt weer een lekkere lunch voor. Het is inmiddels echt zomer in Someren, dus het is echt superweer om te repeteren. Na het diner is er opnieuw een gezamenlijke repetitie in de gymzaal van De Hoof, hierna is er een presentatie van de de staf over het “hoe en waarom” van de show 2007.

Tweede paasdag is opnieuw een schitterende dag, het kan niet op! Vandaag wordt er tot drie uur ’s middags gerepeteerd. Deze dag worden eerst weer diverse segmenten uit de show beetgepakt. Langzaam wordt het drukker en drukker, veel familieleden, vrienden en fans hebben op deze tweede paasdag besloten om eens niet naar de meubelboulevard te gaan, maar naar Jubal. Ze krijgen er geen spijt van, want ze krijgen een volledige runtrough voorgeschoteld. Jubal is nog nooit zo vroeg in het seizoen al zo ver geweest. De reacties zijn enthousiast. De leden zijn vooral erg moe van een weekend keihard repeteren.

Jubal kan terugkijken op een waanzinnig goed paas-camp. De nieuwe leden zijn direct opgenomen in de groep en lopen tussen het corps alsof ze nooit anders hebben gedaan. Het eerste optreden komt inmiddels ook dichtbij, aanstaande zaterdag vertrekt Jubal naar Roubaix.

Houdt de fotogallerij en de mediapagina in de gaten, daar zullen de komende dagen foto’s en een filmpje geplaatst worden.