Boeren

Posted on

Met een flinke hooivork, fier in de lucht gestoken, loopt boer Berry het veld op. Op klompen natuurlijk, een boerenkiel aan en een zwart hoedje op z’n hoofd. Hij lacht en begint te roepen. Ik kan ‘m niet verstaan Achter hem sjokken nog meer boeren het taptoeveld op. Ik zie ook boerinnen, gekleed in “Zeeuws meisje”- tenue, met een mandje, ook op klompen. Dit is niet de jaarlijkse folkloredag in Arnemuiden, ik ben op een taptoe. Deze boeren en boerinnen hebben namelijk een instrument in hun handen. Geen dansclubje dus of carnavals-act, maar een muziekvereniging. En nog wel een zeer gerespecteerde vereniging: het Arnhems Trompetter Korps. Dit korps brengt namelijk twee shows aan de man, hun “gewone” galashow en de boeren-show.

Ze komen allemaal voorbij, van dijenkletser tot smartlap, van meedeiner tot levenslied. Alle bekende Oud-hollandsche liederen van de afgelopen duizend jaar worden gespeeld. “Er wonen twee motten, als de klok van Arnemuiden, tulpen uit Amsterdam; hoe oubolliger, hoe beter. Noem het, en het komt in sneltreinvaart voorbij. Genieten met de grote G of verschrikkelijk met de grote V? Het publiek kiest duidelijk voor het eerste. Ik heb de boerenshow al heeeeeel vaak gezien, en waar het ook is, het publiek vindt het ge-wel-dig! Ze zingen, haken in, gieren het uit, klappen, juichen. Het kan niet op. Tja, wie ben ik dan om de boerenshow af te keuren? Inderdaad: niemand, want we doen het nog steeds voor het publiek en als het publiek geniet, dan doe je het goed. Of zoals een bekende omroepbaas wel eens heeft gezegd: als de kijker bloemkolen wil zien, dan krijgt ‘ie bloemkolen.

Het is feest in het stadion als de boeren van het Arnhems Trompetter Korps beginnen met hun show. Een glansrol is weggelegd voor de drummajor, of hoe heet dat bij een boerenshow, zeg maar zwaaiboer. Hij voert een soort one-man-show op en het publiek geniet wederom met volle teugen. Zwaaiboer Berry rent de tribune op, maakt grapjes met het publiek, roept de mensen op nóg harder te zingen, gaat liggen, gaat weer staan, gaapt, zwaait, danst en springt. De muzikanten gaan intussen vrolijk door met hún show. Want even voor de duidelijkheid. Iemand die denkt dat het hier gaat om plat, eenvoudig volksvermaak heeft het mis. Hier worden in één kwartier twee perfect gecoördineerde shows opgevoerd. Eéntje door de zwaaiboer alleen, de ander door de muzikantenboeren op het veld. Soms komt het samen, soms loopt het ver uit elkaar en om het allemaal nóg spannender te maken waggelen er ook nog een paar stokoude boerinnetjes door het publiek om snoepjes en koekjes uit te delen. Hilariteit alom, het publiek kan er geen genoeg van krijgen.

Natuurlijk is dit plat volksvermaak en ik moet er niet aan denken om iedere week weer die klompendans te moeten opvoeren. Maar het is wel heel slim bedacht. ATK heeft een bomvolle agenda, iedereen wil de boeren in huis halen. Comité’s willen namelijk een afwisselend programma en daar hoort een vermakelijke, humoristische act bij. En dan krijg je ook nog twee shows voor de prijs van één. Het programma is al voor de helft gevuld. De galashow én de boerenshow van één korps met één bus, niet twee keer consumptiebonnen, niet twee kleedkamers. Gewoon, alles in één. Kortom, voordelen alom. Er zijn er meer die het doen, onze lieve collega’s uit Sliedrecht hebben als tweede show hun Piraten-act, leuk! DAP Apeldoorn doet de cowboy-show, ook gezellig! En het werkt.

De grote vraag is natuurlijk: waar blijft Jubal met z’n tweede show? Niet te moeilijk, gewoon recht toe recht aan en gaan met die banaan. Een paar suggesties. Een Hazes-show, Skihut-show, Toppers-show, Best of Queen-show (grapje, niet gelijk huilen), of Karaoke-show mét groot scherm waar de teksten keurig in beeld worden gebracht zodat het publiek vrolijk kan mee doen. Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren, maar áls we het zouden doen, dan zou het één groot succes worden. Ik vrees dat ik de meeste leden niet mee krijg. Ach, laat ons het “serieuze” werk maar doen. Hossen, zingen, lallen en springen doen wij dan wel na de show.

a.p.