Jubal en Jong Jubal opnieuw Nederlands kampioen

In het FC Dordrecht stadion zijn zowel Jubal als Jong Jubal afgelopen zaterdag Nederlands kampioen geworden in de competitie van Drum Corps Nederland. Daarmee is het gelukt om de titel van 2006 te prolongeren. Jubal behaalde de hoge score van 86,15 in de open class, Jong Jubal wist 72,7 punten te scoren in de cadet class. De vereniging Jubal is erg blij met de behaalde resultaten. Het vormt een fantastische basis voor de komende weken met als hoogtepunt de DCE finals in Rotterdam.

Er is de afgelopen weken keihard gewerkt om een goede show neer te zetten op de DCN finals. Het repetitieweekend van Jubal verliep al prima, er zijn grote sprongen gemaakt en ook zaterdag, voorafgaand aan de contest, is er de hele dag gewerkt om de show te verbeteren. We hadden veel velden tot onze beschikking, dus dat was een mooi schouwspel. Overal waren de hele dag onderdelen van Jubal en Jong Jubal aan het repeteren en het weer was prima!

Hoe verder het seizoen nadert, hoe meer nieuwe figuren, bewegingen en grapjes worden ingebouwd. Allemaal bedoeld om nog meer effect te krijgen en het thema “lost” beter uit de verf te laten komen. Zo is er aan het einde van de show nu een massale kreet ingestudeerd, waarna alle leden op een “beat” van het percussion een andere kant op wijzen. Het ziet er erg gaaf uit. De laatste figuren, waarin het corps razendsnel door elkaar heen loopt, is moeilijk en daarom werd daar veel aandacht aan besteed. Met als resultaat dat er nu een sterk slot is van de show dat staat als een huis.

Ook bij Jong Jubal is de hele dag keihard gewerkt. Er was extra staff “ingevlogen” om de show nog beter te krijgen. De jonge leden hebben veel gerepeteerd de afgelopen tijd en het resultaat mag er zijn. De junioren van Jong Jubal komen zeer volwassen over en ze hebben er zichtbaar plezier in, ’s avonds werd dat beloond met een goed optreden en een eerste plaats in de Cadet class.

De run trough van Jubal, aan het einde van de middag, verliep heerlijk. Dit is en show die veel energie en agressie nodig heeft, anders komt het niet aan bij het publiek. De leden hebben dat goed in hun oren geknoopt want “Lost” spatte van het veld af. Dat beloofde wat voor de avond in het stadion van FC Dordrecht. De tribunes waren redelijk goed gevuld en veel mensen waren erg benieuwd hoe Jubal de zomer was doorgekomen, vooral de goede berichten uit Italië maakten velen nieuwsgierig hoe het corps er voor staat.

In de schemering op velden honderden meters van het stadion verwijderd, werd begonnen met de gebruikelijke warming-up. Het trok veel belangstelling en aan de hoofden was goed te zien dat er tòch wat op het spel stond: het verdedigen van de Nederlands titel en qua puntenaantal ook boven de internationale deelnemers uitkomen. Iedereen was er zichtbaar klaar voor en de gang naar het mooi verlichte stadion kon gemaakt worden. Na de gebruikelijke toespraken, kon het spektakel beginnen. Jubal liet even op zich wachten, maar dat kwam door een opstopping buiten het stadion door de vele decorstukken van Northern Star waardoor niemand meer voor- of achteruit kon. Maar met een beetje geduld lost dat zich vanzelf weer op, waarna we het veld konden betreden.

Het publiek wachtte geduldig af en kreeg vervolgens waar voor z’n geld. Jubal bracht een hele goede show, inclusief alle veranderingen die zeer goed uit de verf kwamen. De moeilijke sets waar lang op is getraind kwamen redelijk goed uit de verf en ook muzikaal was het zeer krachtig. De guard is beter dan ooit, het percussion is weer op hoog niveau en heeft een paar stoere moves en de brass speelt de muziek, ondanks het hoge tempo en de vele set-wisselingen, zeer solide. Het publiek vond het prachtig en beloonde het optreden met een staande ovatie. Iedereen was tevreden en wat restte was de olympic retreat.

De drumline van Jubal mocht de vele corps “het veld op spelen”, en toen iedereen was opgesteld kon de prijsuitreiking beginnen. Eerst werd er nog aandacht gevraagd voor de dreigende verslechtering van het buiten repeteren voor muziekverenigingen. Een aardig statement, maar de leden wilden vooral weten wat de uitslag van de avond was. Als eerste was de cadet class aan de beurt, Jong Jubal werd zoals gezegd eerste en wist op twee captions na alles te winnen. Daarna de A-class, de percussion class en toen de internationale class. Ruim 85 punten voor Northern Star! Pfoe, dat is wel erg veel, gaan wij daar overheen, want dat was misschien nog wel belangrijker dan de Nederlandse titel.

Bij het omroepen van de tweede en eerste plaats (bij de Nederlandse deelnemers) werd een hoop duidelijk, de tweede plaats 79 punten, de eerste plaats 86 punten, alleen de bijbehorende namen ontbraken nog. Het blijft altijd spannend, maar het was voor veel mensen duidelijk, Jubal moest winnen en won ook. Juliana behaalde een verdienstelijke tweede plaats met hun zeer goede show van dit jaar. De Juballers waren blij, niet alleen dus met de Nederlandse titel maar ook met de eerste plaats overall. Het puntenverschil is niet groot, het is al vaker gezegd: dat belooft wat voor de DCE finals, wanneer de andere toppers er ook bij zijn.

Alle captions gingen naar Jubal, dat is wel erg lang geleden. Leuk om te benadrukken is dat nu eindelijk ook de guard haar caption wist te winnen, een beloning voor jarenlang keihard werken waarbij de guard duidelijk naar een hoger plan is getild. Gelukkig is de afmars afgeschaft, leden kunnen elkaar feliciteren en even bijpraten. Daarna was het tijd voor de kampioens-show van Jubal, op de voorlijn zitten alle Jong-Juballertjes, een leuk gezicht. De tribune blijft goed bezet en ook voor op het veld is het druk. De toegift gaat zonder shako. Het was een lekker show, blije gezichten natuurlijk en veel plezier op en voor het veld.

Daarna zat het er echt op, het was inmiddels half twaalf. Snel omkleden, inladen en naar het clubhuis. Daar werd het natuurlijk lekker druk en gezellig, bij binnenkomst hingen de twee kampioensvlaggen alweer prominent tegenover de bar. De show nog even gekeken, hapje en drankje erbij, kortom helemaal gezellig. Maar veel tijd om te feesten is er niet. Volgende week is het weer back to business, vrijdagavond en zaterdag de hele dag wordt er gerepeteerd. De week daarop is het jubileumfeestje van Jong Jubal en dan, de finals van DCE in Rotterdam. (Het volledige schema is te vinden in het nieuwsverhaal: “we gaan weer beginnen…”) We kunnen nog flink groeien, we gaan veel trainen en met deze titel in de achterzak hebben we helemaal zin in de rest van de septembermaand.

(foto’s: Hans Tims, foto met kampioensvlag: Drumcorpsmedia.com)