Spannend

Posted on

Op een geraffineerde wijze worden wij, drumcorps-liefhebbers, klaargestoomd voor de spannende DCE-finals: een evenement dat in pakweg vijf jaar is uitgegroeid tot hét hoogtepunt van het seizoen. 29 september is het zover, en al wekenlang worden we vrijwel dagelijks bestookt met DCE-nieuwtjes. Dat is natuurlijk geen toeval, het is een zorgvuldig voorbereide marketingcampagne om ons lekker te maken. En ik moet zeggen, dat lukt aardig.

Zo weet ik inmiddels alles over de eerste Ierse deelnemer met de onuitspreekbare naam Inbhear Mor Marchers uit het idyllische Arklow. Stiekem hoopte ik al jaren dat dit corps nu eindelijk eens in Rotterdam te zien zou zijn, en ja hoor, ze komen! Er moest dan misschien wel een juniorkorpsje voor wijken, maar het Europese karakter is natuurlijk ook heel wat waard. DCE ziet het als een leuk extraatje voor het publiek, we hebben hier namelijk wel te maken met de Division 2 champions van de alom gerespecteerde organisatie Imba ( niet te verwarren met de International Mountain Bike Association). De Mor Marchers zijn 15 jaar jong en spelen muziek van Carmen, dus dat zit wel goed. Ik zit al klaar.

Wat dan weer jammer is, is dat mijn Mor Marchers niet te zien zullen zijn tijdens het spannende Drum Corps Rocks The Town. Dit opwarmertje wordt voor het tweede jaar gehouden op de avond voor de finals in de binnenstad van Rotterdam. Daar is het op vrijdagavond koopavond en net boven de Koopgoot wordt het winkelend publiek getrakteerd op vijf drumcorps-concerten. Ik ben een groot voorstander van dit evenement en vindt dat Jubal hier ook naartoe zou moeten gaan. Maar ja, de staff zegt wel wat beters te doen te hebben een dag voor finals, flauwekul natuurlijk. Nou, dan weet ik het goed gemaakt: ik kom met een aantrekkelijk voorstel. DCE adviseert bezoekers van de finals om de vrijdagavond al naar Rotterdam te gaan voor het rockfestival om vervolgens een hotelletje te boeken. De koopavond duurt tot negen uur, het is een kwartiertje rijden naar Dordt, waarna je bij sportpark DFC ( lijkt op DCE) de spannende generale runtrough van Jubal kan meemaken. Kijk, zo maak ik Jubal onderdeel van de DCE package-deal.

Over de spannende finals-dag zelf weten we inmiddels ook al heel veel. Zo wordt de niet zo spannende afmars afgeschaft. Als de prijzen politiek correct zijn verdeeld over de top 5, dan zijn alle leden dismissed en kunnen ze “los” gaan op het veld, “want dat was met de spannende DCN-finals ook zo leuk”. Ik vond dat persoonlijk nogal meevallen. De leden wisten niet hoe snel ze het veld moesten verlaten, waardoor het duwen en trekken werd bij de smalle uitgang van het stadion. De arme kindjes van de juniorenklasse werden compleet vertrapt en verdrukt. DCN, flexibel als ze is, heeft al aangekondigd volgend jaar een ander hek open te doen, speciaal voor de junioren. Ze worden daar naartoe gelokt met snoep en cola.

De maatregel is vooral bedoeld om leden van andere korpsen naar de toegift van de winnaar te laten kijken. Nou, ik heb er in Dordrecht niet één gezien. Misschien moesten ze hun eigen teleurstelling nog verwerken of staat hen de show van Jubal niet aan, maar de meeste leden zaten al gedoucht en wel in bus. Ik kan me er ook wel iets wel voorstellen. Als de 29ste een Engels corps gaat winnen (wat ik verwacht), dan ga ik écht niet naar hun spannende kampioensshow kijken. Eén keer, is al meer dan genoeg.

Verder nog DCE-nieuwtjes? Ja hoor, van alles…. De loting was live te volgen via Internet, het programma van de dag staat van minuut tot minuut op de site en drugsverslaafden moeten hun heil even ergens anders gaan zoeken, want de 29ste is het Roel Langerak Park omgevormd tot drumcorps-park. De komende weken zullen we nog van alles horen over het juryteam, het gigantische boosterplein én dat het heeeeeeeeeeeel spannend wordt. Want ook als je dat niet gelooft, we zorgen er met z’n allen wel voor (en DCE voor op) dat het de spannendste finals ooit worden. Zo niet, dan toch. En als we nog steeds niet zijn opgewarmd, klaargestoomd of klaargemaakt voor de DCE finals, dan hebben we nog de DCE Countdown. Een rubriek waar “deskundigen” wordt gevraagd naar hun voorspelling voor de avond. Compleet nutteloos natuurlijk, maar wel leuk. En oh ja, had ik jullie al verteld dat het spannend gaat worden?

a.p.