DCE Finals 2007

Posted on

Zooooo, ik ga me nu eens effe lekker op de borst kloppen… Wie had gezegd dat een Engels corps zou winnen? Nou, nou, nou? Inderdaad, ikke! Zo als voorspeld, een prima politiek correcte uitslag. De winnaar is Engels, de beste korpsen liggen met 1,1 punt lekker dicht bij elkaar en de captions worden keurig verdeeld. High brass geheeeeel terecht naar Jubal en de rest weet ik eigenlijk niet meer zo. Eind goed, al goed. Iedereen een beetje tevreden, dus niemand ongelukkig. Ik heb er vrede mee: de winnaar was uitstekend, laat daar geen misverstand over bestaan, maar het komt DCE wel heel goed uit dat eindelijk de prijs eens naar een niet-Nederlands corps gaat. En natuurlijk…. de organisatie heeft geen enkele, maar dan ook echt geen enkele invloed op de jury, voordat ik weer allerlei verwijten naar m’n hoofd geslingerd krijg.

Nu een Engels corps heeft gewonnen zit er voor DCE natuurlijk nog maar één ding op. Als ze een beetje ballen tonen, moeten ze de finals volgend jaar in Engeland houden. In Engeland zit na zaterdagavond schijnbaar de crème de la crème, de top van Europa, althans zo ziet de jury dat, dus dan moet je daar als Europese organisatie ook naartoe. Het is net het songfestival: het land dat wint, is het jaar daarop gastland (wat dat betreft is het jammer dat het Italiaanse Millenium niet gewonnen heeft). DCE kan het nu niet meer maken om de finals volgend jaar in Nederland te organiseren. Ze hebben zaterdagavond aangetoond helemaal internationaal te zijn, dus hop… met z’n allen met de boot of door de tunnel. Als ik Senators was, zou ik het zelfs opeisen. “Wij zijn nu de baas, dus komen jullie maar naar ons toe!” Stiekem weet ik natuurlijk allang dat de finals gewoon weer lekker ergens in Nederland worden gehouden. De Engelsen komen immers toch altijd, Nederlanders daarentegen zijn krenten en kijken wel lekker uit, duss…… laat me raden: Sparta volgend jaar?

En nu we het toch over de Engelsen hebben. De show van Senators: het begint, het komt voorbij, het eindigt en we gaan over tot de orde van de dag. Qua uitvoering perfect, er worden weinig tot geen fouten gemaakt, misschien is “klinisch” wel het juiste woord. Eigenlijk net zoals in een ziekenhuis, maar ja, ik kom niet zo graag in een ziekenhuis. Emotie, agressie, vuur, passie? Sorry, dat heb ik gemist. Misschien voor velen ongrijpbare begrippen, maar voor mij maken deze ingrediënten het verschil. Verder blijf ik de kriebels krijgen bij “acteurs” die tijdens de show irritant door het veld lopen. (Northern Star heeft daar ook een handje van, en zag ik ook ergens een militair voorbij komen?) Tot slot nog even die harde klappen van Senators. Iedereen heeft het over de harde klappen: “die waren zo gelijk.” Klopt, helemaal stoer! Ik ga voor een lekkere drumcorps-show vol met spektakel , risico’s en hoogtepunten, en dan is het misschien niet helemaal perfect, boeien!

Het positieve nieuws is overigens dat de tweede en derde plaats door Nederlandse korpsen bezet zijn. Natuurlijk had ik de volgorde net nog even andersom gezien, maar als ik de”kenners” had moeten geloven, was “Nederland” helemaal uitgerangeerd. De Engelsen zouden ons in Rotterdam massaal kloppen. Dat is alleen Senators net gelukt. Northern Star is terug in z’n hok en Kidsgrove Scouts hebben de prijzen vooral aan de bar van ons clubhuis laten liggen. Ik ben ervan overtuigd dat “Nederland” de komende jaren zal blijven domineren: in mijn ogen twee echte drumcorps in kwantiteit en kwaliteit. Wat mij overigens wel een beetje zorgen baart is dat er in de top tien nog slechts drie Nederlandse korpsen staan. Alleen Juliana kan zich nog zeer verdienstelijk meten met de subtop.

Nog even over de captions. High brass, de prijs waar we ongeveer het minst op hadden gerekend, kregen we in de schoot geworpen. Bedankt, we zeggen natuurlijk geen nee. Best drums had gewoon naar Jubal moeten gaan. Ik stel voor dat we volgend jaar met één snare, één tenor en één bassdrum het veld op gaan. Dan is dat in ieder geval al clean. Ik kan niet verkroppen dat je toch altijd maar weer wordt afgestraft omdat je groot bent. Ik geloof dat Jubal als enige het hele veld gebruikt, dus van de tien naar de tien. Hartstikke moeilijk natuurlijk om dat muzikaal in balans te houden. Nou, dat hoeven we dus ook niet meer te doen. Het wordt door de jury niet gezien en dus ook niet gewaardeerd. Gewoon lekker compact, een beetje draaien en rennen tussen de veertig, prima toch?

Die Olympic Tune was trouwens ook weer een daverend succes. Dat schattige meiske van Senators telde met prachtige ronde bewegingen 423 maten vooraf, waardoor iedereen perfect wist wanneer ze moest invallen. Gelukkig waren het de fossielen onder ons die eigen initiatief toonden en uiteindelijk maar inzetten, waarna de rest ook inviel. Het nummer werd vervolgens één groot drama, de tuba’s zaten met z’n allen op de voorlijn vooral mooi te wezen , maar daar hield het ook gelijk mee op. Dit jaar is de afmars al afgeschaft , een prima beslissing. Ik stel voor dat we dat volgend jaar ook met de Olympic Tune doen, de afknapper van de dag.

Al met al een lekker drumcorps-dagje met de voorspelde uitslag. Mede daarom had ik ook weinig last van zenuwen, vorig jaar moesten we winnen, dit jaar konden we winnen. Een essentieel verschil. Ik heb de binnenkant van de truck dus niet gezien en kon met droge ogen én een lekkere pot bier in het stadion naar de uitslag luisteren. Het was een mooi seizoen: Jubal en Jong Jubal Nederlands kampioen, Jong Jubal Europees kampioen en Jubal derde met een paar belangrijke captions. Prima oogst toch?

Ik wens DCE veel succes met de voorbereidingen voor de eerste DCE finals in Engeland, hang m’n oranje stropdas weer in de kast voor volgend jaar september en ga ook over tot de orde van de dag.

a.p. (Zag ik nou een witte hoed voorbij komen tijdens de finals-show?)