Showtime

Posted on

Het is showtime! De nieuwe shows worden aangekondigd en dat gaat met steeds meer toeters en bellen. Hoorde je zoiets vroeger via, via en was het afwachten op de corps-preview, tegenwoordig laat iedereen er een perfect geregisseerde mediacampagne op los. Gelikte logo’s, trailers… het kan allemaal niet op. Jubal doet er vrolijk aan mee en komt in navolging van Showband Marum met een filmpje op de site(lekker origineel!!!). Ziet er echt supertof uit en de lat is voor het gemak maar meteen erg hoog gelegd. Volgend jaar wordt gedacht aan een persconferentie en een officiële aftrap in de Kuip met pompoendames, balonnen en confetti. Uit de helikopter verschijnt de staff die het programma bekend zal maken.

De leden van de Federatieband hebben besloten om dit jaar met z’n allen op de fiets naar een optreden te gaan. Het korps maakt zich namelijk grote zorgen over de klimaatverandering op aarde en wil met hun show “CO2” aandacht vragen voor deze problematiek. Tja, dan moet je wel milieuvriendelijk optreden en dus is gekozen voor een CO2- neutrale show. Origineel, maar ook een beetje zwaar. In het persbericht staat dat de Federatieband bang is voor de totale vernietiging van de planeet, nou, nou, nou…. Eerst zien, dan geloven. Wel eens nagedacht over de uitstoot van brass-instrumenten? Ook niet misselijk hoor.

Over de titel van de nieuwe show van Juliana kan ik echt heel veel flauwe grapjes gaan maken, maar de ervaring leert dat de Zeeuwen daar heel gevoelig voor zijn, zeker gezien het trieste verleden met als dieptepunt 1953. 1953? Je weet wel, de watersnoodramp. Het programma van Juliana heet namelijk “Luctor et Emergo”, wat zoveel betekent als: “ik worstel en kom boven.” Laten we het hopen! Alles draait in de show om water, daar hebben ze in Zeeland in ieder geval geen gebrek aan. Jubal zit in 2008 een beetje op dezelfde “golf”-lengte, maar net weer wat anders. De afgelopen weken zijn we vermoeid met spannende banners met weerspreuken die weinig aan de verbeelding over lieten. Het gaat dus stormen op de contest- en taptoevelden, het weer hebben we in Nederland al mee (of tegen). En mochten we ten onder gaan in een tornado, kracht vijf, dan kunnen we altijd Juliana vragen of ze ons willen helpen boven te komen. Ik verheug me nu al op de vliegende koe!

Beatrix is volgend jaar Lost in The City en borduurt perfect door op het thema van Jubal (misschien zit er ook nog een achtervolging in?). Een opmerkelijke keus, want Beatrix was nog ongeveer het enige korps dat geen thema/concept-show bracht, maar gewoon een paar goede nummers uitkoos. Waarom immers een ingewikkeld verhaal vertellen, als je met een lekker moppie muziek het publiek ook in extase kan brengen? Toch gaat het roer om en krijgen we een verhaal voorgeschoteld van de grote stad. Een stad kent grote gevaren, chaos, aantrekkingskracht, de weg kwijt zijn, achtervolgingen….het is me allemaal wat. De muziekkeuze uit films als Batman, Mr. Bojangles en Hannibal is heerlijk, dus ik ben er niet bang voor dat dit wederom een puik showtje zal gaan worden.

Wilhelmus gaat op de Spaanse toer. Ik heb in het verleden originelere concepten en programma-namen voorbij zien komen, maar wat maakt het eigenlijk ook uit. Gelukkig spelen ze geen Malaguena, dan was het pas écht afgezaagd geweest. My Spanish Heart, want zo heet de show, moet de harten van het taptoepubliek gaan veroveren. Het zal vooral een “Jan-pak-de-leuning-show” worden, waar Wilhelmus altijd goed in is. Ik zie het vast nog weleens voorbij komen, tapasje erbij, glaasje Rioja, ik ben gek op Spanje!

Verder nog? Ja, wat dacht je van Con Spirito uit Joure, ze brengen een show gebaseerd op de CD Motel Westcoast. Ook in deze show komt Mr Bojangles voorbij, hij krijgt het druk. Jong Jubal heeft het zo naar z’n zin in het pretpark, dat ze er nog een jaartje aan vastplakken. Johan Friso stapt het vliegende tapijt op met de show Alladin en de Engelsen? Hé, uit Engeland hebben we nog niets gehoord, maar die wachten natuurlijk op de programmakeuzes van de DCI-korpsen, dan kunnen ze die weer één op één overnemen. Het grote afwachten gaat nu in ieder geval beginnen. De persberichtjes, filmpjes en logo’s zijn gelikt, nu de uitvoering nog.

a.p.