Sollicitatie

Posted on

Het Wereld Muziek Concours, jullie weten wel, die wedstrijd in Kerkrade waar niemand meer van weet hoe het nou precies zit, is op zoek naar een nieuwe stadionspreker. Een wat? Een stadionspreker, een term uit de voetballerij. In ons wereldje heet zo iemand meestal een presentator of in goed Nederlanders: een (lady)speaker. Maar in Limburg gaat alles anders en dus zijn ze daar op zoek naar een stadionspreker, ook wel stadionfluisteraar genoemd of paardenspreker (sorry, ik sla door). In ieder geval, het gaat hier om een persoon die volgend jaar zomer een maand lang de boel aan elkaar wil praten. Ga er maar aan staan.

Nou, Jack ging er aan staan, dat was de huidige stadionspreker. Maar Jack houdt er mee op, of zoals op de website van het WMC staat te lezen (en ik voelde hem al aankomen): “hij heeft z’n microfoon aan de wilgen gehangen”…. grappenmakers! Het WMC meldt: “Met zijn helder timbre en duidelijke dictie vormde Jack Schiffelers een aangenaam herkenbare factor tijdens de befaamde mars– en showwedstrijden in het Parkstad Limburg Stadion”. Ach die goede ouwe Jack, na 180 jaar vond hij welletjes en heeft nu besloten om het stokje dus door te geven aan jong bloed, in WMC termen is dat minimaal 60 plus. Maar wie o wie moet het worden, geen idee? Nou, het WMC weet het ook niet en dus wordt er een officiële sollicitatieprocedure opgestart. Zoiets officieels past natuurlijk bij dat befaamde en meest toonaangevende… balablabla…

De website: “Het WMC zoekt voor de komende WMC periode een persoon die op gelijke professionele als ook representatieve wijze zijn/haar stem verleent aan de mars– en showwedstrijden in het stadion. Geïnteresseerden voor deze vrijwillige functie kunnen in een mail of brief hun motivatie kenbaar maken.” Einde citaat. Kijk, dat heb ik nou altijd al willen doen, presenteren!!! De eisen zijn natuurlijk super hoog, in de voetsporen treden van Jack is niet makkelijk en het is ook nog een vrijwilligersbaan (het schuift dus niks), maar ik ga ervoor! Ik lees verder: “Het behoeft geen nadere toelichting dat een goede beheersing van Nederlands, Engels en Duits van wezenlijk belang is voor de internationale uitstraling van ’s werelds meest toonaangevende festival voor blaasmuziek en mars– en showwedstrijden.” Tja, dat Duits, dat is niet meer wat het geweest is. Ach daar frommel ik (“ich spreche gut deutsch”) me wel doorheen. Waarom eigenlijk Duits? Speciaal voor de Fanfarezug Potsdam? Ze kunnen beter vragen om Thais of Indonesisch, want de namen van die korpsen zijn onuitspreekbaar. (Wangbangsuedangkukamsang Marchingband)

Tot zover niets aan de hand, maar dan komt de meest cryptische zin aller tijden (en daar is het WMC sowieso al een ster in): “Een zachte G, daarentegen, vormt geen enkele belemmering om op voortreffelijke wijze het programma achter de microfoon te verklanken.” Huh? In het belang van de internationale uitstraling moet ik naast drie talen ook nog een zachte G hebben? Of staat er nou dat alleen mensen met een zachte G het programma op een voortreffelijke wijze kunnen presenteren. Met andere woorden, is hier sprake van discriminatie? Ik voel me in ieder geval niet meer geroepen om op deze functie te solliciteren. Wat denken ze wel, Nederlands met een zachte G is al verschrikkelijk met de grote V, maar Engels met een zachte G is natuurlijk helemaal niet om aan te horen.

Ik val dus af, maar anderen wacht een zware procedure, want: “Het vinden van een geschikte kandidaat is voor het WMC een belangrijk aspect in de algehele professionaliseringsslag die de organisatie momenteel doormaakt.” Poe, poe… De kersverse directeur gaat zich er persoonlijk mee bemoeien, ze zal een belangrijke stem hebben. Ben benieuwd hoe die procedure er uit gaat zien. Een strenge commissie zit op de bovenste rij van het Parkstad stadion en op de middenstip mogen de kandidaten hun kunsten mét zachte G vertonen. Misschien kunnen ze er iets groots van maken: “Idols- The stadionspreker-edition” of zoiets. Jack wordt natuurlijk voorzitter van de jury. Het zal een zware klus worden, een stadionspreker mét X-factor én zachte G. Ga er maar aanstaan. Succes WMC, maar als het niet lukt, weet ik zeker dat jullie altijd nog een beroep kunnen doen op Jack, zo zijn Limburgers…..

a.p.