Versterking

Posted on

Jubal gaat slepen met tientallen speakers, subwoofers, mixers en microfoons. Ben ik blij dat ik niet meer in de pit sta! Nee hoor, ik vind het he-le-maal geweldig dat Jubal het aandurft om de pit te gaan versterken. Dat het nog zo lang heeft geduurd voordat het eerste Europese corps zou besluiten om over te stappen op pit-versterking. Als sinds 2004 wordt het toegepast in Amerika, ik heb het een paar keer live mogen meemaken en ik was best onder de indruk. De eerste keer was in 2005, toen de Blue Devils in Europa waren. Zij gebruikten de microfoons in de pit óók om lange teksten uit te spreken.(“jause, jause, jause” of zoiets) Het was effe wennen… Toen ik in 2006 in Amerika was, begreep ik pas echt goed wat er wordt bedoeld met pitversterking. Gewoon mooi geïntegreerd in het hele ensemble met af en toe uitschieter voor bepaalde effectinstrumenten die dan ook de aandacht nodig hebben. Gewoon helemaal goed en zeer professioneel. Ik dacht nog: een kwestie van tijd voordat het naar Europa komt.

Nou, het heeft even geduurd, maar die tijd is gekomen. En zoals te verwachten zijn de meningen verdeeld. Je kan het vrij nuchter benaderen, eerst zien (in dit geval horen) en dan geloven, het voordeel van de twijfel. Lijkt me een vrij redelijke opstelling. Nee, we schreeuwen het liever direct van de daken. Hel en verdoemenis, de wereld vergaat, onze hobby gaat kapot, nee erger nog; wordt vernietigd, de kleine corps kunnen wel opdoeken. Ik vrees dat de meeste mensen die nu hysterisch lopen te gillen het nog nooit live hebben gehoord.

Vooral de Engelsen lopen te piepen, weliswaar op een compleet anoniem, en daardoor nutteloos forum, maar goed; piepen is het! Het land waar alles één op één uit Amerika wordt gekopieerd, komt nu in één keer met een warm pleidooi dat we niet te veel achter Amerikaanse trends moeten aanlopen. Een redelijk schijnheilig standpunt. Als je zogenaamd niets met de Verenigde Staten en DCI te maken wil hebben, dan moet je dat ook consequent doorvoeren. Geen Amerikaanse staff-leden meer inhuren, geen Engelsen meer in DCI, gewoon een Amerika-boycot, dan heb je pas ballen! Waarom ze er geen zin in hebben? De Engelsen leden hebben geen zin in verandering, hoezo conservatief….

In Engeland zijn ze vooral beledigd dat de leden hier geen stem in hebben. Alle leden moeten hier afzonderlijk hun mening over kunnen geven. Onuitvoerbaar natuurlijk en ook te bezopen voor worden. Bestuursleden die –als het goed is- zijn gekozen door hun leden kunnen hun stem nu doorgeven aan DCE, dat lijkt me voldoende. Een soort Europese verkiezing slaat volledig door. En over stemmen gesproken. Zullen we voortaan ook eens met z’n allen gaan stemmen over die belachelijk grote decorstukken die het veld worden opgereden? Dat wordt ook ieder jaar gekker. Of zullen we gaan stemmen over die tenenkrommende toneelstukjes op het veld? Persoonlijk vind ik dit veel verder van het “pure drumcorps” (whatever that may be) afstaan dan het versterken van een pauk of triangel.

Anderen denken dat het puur een commercieel verhaal is. Er wordt gewoon weer iets nieuws verzonnen, waar bedrijven geld aan kunnen verdienen. Nou, mooi toch, welkom op de wereld! Word ik ook altijd een beetje kriebelig van, alsof commercieel een vies woord is. Iedereen probeert geld te verdienen, ja, zelfs binnen het drumcorps-wereldje… wake up! Maar wij zijn natuurlijk wel slim genoeg om alleen geld uit te geven aan dingen die we echt zien zitten. En gelukkig is het aan de corps zelf om te bepalen hoe nuttig ze bepaalde investeringen vinden. De één geeft z’n geld uit aan airmax-breathers, dan ander koopt voor een vermogen hout om daar foeilelijke decors van te maken, Jubal koopt speakers. En als het regent, dan krijg je toch kortsluiting? (Kennelijk maakt iedereen zich in één keer druk om de veiligheid van de Juballers.) Nou, dan zetten we ze gewoon uit. Moeilijk hè?

Er zou een tweedeling ontstaan tussen de grote korpsen en de kleine korpsen. Want de grote kunnen dit wel betalen, de kleine niet, maar die moeten toch, waarna ze in geldproblemen komen. Lees ik dit nu goed? Eigenlijk wordt Jubal bij voorbaat al verantwoordelijk gehouden voor het faillissement van de kleine corps. Het moet niet gekker worden. Als ik het goed begrijp mag de vereniging Jubal dus niet verder groeien, geen investeringen doen, omdat andere korpsen dat niet kunnen. Het Calimero-syndroom wordt de afgelopen dagen weer breed uitgemeten. “Zij zijn groot en ik ben klein… en dat is niet eerlijk.” Mijn advies: kijk vooral naar jezelf, geniet van wat je hebt en doe je stinkende best om beter te worden.

Oh ja….. én het zou allemaal veeeeeeel te laat zijn ingediend. Tja, wanneer is iets te laat ingediend, wie bepaald dat? “2008 kan echt niet meer”, is een veelgehoorde reactie. Want… en daar komt weer een drogreden: “dat is oneerlijke concurrentie, andere corps hebben niet de mogelijkheid gehad om amplicifation te overwegen.” Nou mensen, het kan nog steeds hoor, bestellen en je hebt het nog voor Koninginnedag binnen. En over die oneerlijke concurrentie gesproken. Ik denk dat het dit seizoen eerder in ons nadeel werkt, dan in ons voordeel. We gaan er mee experimenteren, iedereen –inclusief de jury- zal dat kritisch volgen, dus als de speakers gaan brommen of piepen krijgen we het echt wel te horen. Als concurrent zou ik nu in m’n handen wrijven.

Nog een laatste fabeltje: alsof alles al in kannen en kruiken zou zijn, we zouden het al op een “één-tweetje” hebben gegooid met DCE. Nou, neem van mij aan: de gesprekken met DCE waren pittig en DCE stelt zich hierin zeer neutraal op. We weten echt nog niet welke kant het dit seizoen opgaat. Eén ding weet ik wel, die pitversterking komt er! Is het niet dit jaar, dan is het volgend jaar. Is het niet volgend jaar, dan is het het jaar daarop. Ik weet dat andere corps er ook mee bezig zijn en ik denk dat zij blij zijn dat voorlopig Jubal de eerste klappen opvangt. Ik zou zeggen; laat het eens lekker over je heen komen en oordeel dan. Dat geldt ook voor Jubal, mocht het na een paar jaar niet werken en te veel stuiten op allerlei (praktische) bezwaren, dan kunnen we die speakers en microfoons altijd nog verpatsen. Of zoals een Juballer op de interne chatbox schreef: “Altijd handig voor onze openlucht-disco in Italië.”

a.p.