Rondje Nederland

Posted on

Een rondje Nederland, en we beginnen in het noorden des lands. Taptoe Harkema, mooie taptoe, meerdere malen geweest ook. Het is een eind weg, maar dan krijg je ook wat. Goed deelnemersveld, mooie locatie en een uiterst hartelijk publiek. De Harkemanezen (Harkemaners, Harkers?) zijn trots op hun evenement. De schok was dan ook groot toen ik las dat deze top-toe dit jaar niet doorgaat. Meestal is de oorzaak een subsidiekraan die wordt dichtgedraaid. Niet bij taptoe Harkema, daar is de oorzaak de ernstige blessure van een der commissieleden.

Vervelend, zal je denken, maar een kwestie van de taken herverdelen en hops, vrolijk verder. Niet in Harkema, daar wordt direct de stekker (ik heb wat met stekkers de laatste tijd) eruit getrokken. Kennelijk draait daar alles om een persoon en zitten de overige leden van de taptoecommissie er voor spek en bonen bij. Toch apart dat zo’n evenement valt of staat bij een persoon. Nou ja, het is niet anders, het kasteel blijft een jaar in de loods staan, volgend jaar dan maar weer!? En beterschap natuurlijk!

Op weg naar het midden van het land komen we aan in Ede, daar resideren de vrinden van Irene Ede. Sjieke club, mooie uniformen, prachtig clubhuis, de club doet zo’n koninklijke naam eer aan, zeg maar. Dusss, als Irene iets nieuws gaat bedenken, dan moet dat wel in stijl. Irene is creatief, dus is er een creatief team en de heren van dit team bedenken graag nieuwe concepten. En dan het liefst in het Spaanse Alicante. Pardon? Inderdaad, de creatievelingen zijn speciaal naar Spanje gevlogen om aldaar de nieuwe show en marsparade van Irene te bedenken en uit te werken.

Een gevalletje snoepreisje? Nee, echt niet. Spanje is de perfecte omgeving om nieuwe concepten uit te werken, in Alicante zijn de eerste 90 punten voor het WMC (u weet wel, dat evenement waar niemand meer van weet hoe het nou precies zit) al binnengehaald. Met bruingebronsde gezichten kwamen de heren terug van hun ‘studiereis’. Kijk, daar hou ik nou van. Groot denken! Ik weet niet beter dat onze staff ieder jaar bij iemand thuis in de huiskamer gaat zitten, biertje erbij, bitterballetje, en brainstormen maar over de nieuwe show. Wat een knulligheid, wat een getrut, zo wordt het natuurlijk nooit wat. In Spanje moet je zijn, goede Ribera del Duero (wijn) in je hand, proosten en het beleid van de club uiteenzetten. Irene, een club naar mijn hart.

Ik stap weer in de auto en knal door naar Gorinchem, drie kwartier rijden vanuit Ede (zaterdag nog uitgeprobeerd). Daar zitten ze met een heel ander probleem, niet Gorinchem in z’n geheel, maar showband Gorcum in het bijzonder. Het is echt heel zielig, maar niemand wil de nieuwe drummajor worden van dit prachtige korps. Er werd een vacature geplaatst, tot op heden heeft niemand gereageerd. Ze snappen er niets van. Iedereen zou dit toch leuk moeten vinden om te doen? Helaas, het bleef nog lang stil. Ik snap het probleem niet zo heel erg, als wij bij Jubal geen drummajor kunnen vinden, wordt er gewoon iemand aangewezen. Zo’n `big deal` is het nou ook weer niet. Lukt het echt niet, zet dan een metronoom of doctor beat op het podium, of misschien kunnen andere drummajors in den landen bij toerbeurt de lege plek op vullen.

Tot slot nog even langs Zeeland, dan heb ik m’n rondje Nederland wel weer gehad. Daar zetelen de hoge heren van DCE die hun wonden aan het likken zijn na de eerste en tevens compleet mislukte pilot over pitversterking. Ik was van plan om even persoonlijk mijn condoleances over te brengen, maar wat lees ik? Er wordt niet gerouwd, er wordt feest gevierd. De heren zijn zeeeeer tevreden over dit experiment. Nou, inderdaad hoor, applaus voor je zelf, zelden zo’n geweldige pilot meegemaakt. Een meerderheid van de korpsen reageert niet, het heeft maanden geduurd voordat er überhaupt een voorstel lag, maar dat maakt niet uit, dit was van een uitmuntende klasse. Evalueren, leren, verbeterpunten? Allemaal niet nodig, dit was faaan-tas-tisch. Bravo, hulde! Mijn advies: zet de polonaise in!

Geen plaat voor je kop, maar een complete stormvloedkering, zou ik zo zeggen. De onverschilligheid van het overgrote merendeel van niet reagerende korpsen wordt uitgelegd als een goed recht. Als ik de woorden van DCE goed uitleg, dan is ‘geen mening’ hebben helemaal prima. (Bang om klanten te verliezen?) Je mag wel een mening hebben, maar het is ook toegestaan om geen mening te hebben. Uiterst helder en bovendien een prachtige visie om drumcorps in Europa sterker te maken. Daar komen we echt verder mee. Ik droog m’n tranen, eet nog snel een lekkere bolus en stap weer in m’n bolide, terug naar Dordrecht. DCE heeft gelijk, ophouden met huilen, dit moet groots gevierd worden. Vet feest, goede installatie, we hebben nog wel wat speakers staan. Pffff ik wil naar Alicante.

a.p.