Geen Koninginnedag

Posted on

Op de dag dat het seizoen officieel losbarstte, was ik ziek. Nee, geen kater van de Koninginnenacht, maar echt ziek. De aubade heb ik nog wel met knikkende knieen meegemaakt, en ik zag dat het goed was. Ik hoopte nog op een voorspoedig herstel, maar toen het kinderkoor het zevende Oudhollandsche trut-liedje inzette, ben ik definitief ingestort. Dit kan een normaal mens in het moderne 2008 niet meer aan, laat staan een mens met een zwak gestel. (Kan dit echt niet anders?)

Ik had nog een korte opleving bij het concert van Jubal. De akoestiek op het stadhuisplein is beter dan in menig duur gesubsidieerde concerthal. En in deze omgeving wist mijn clubbie een prima visitekaartje af te geven. Redelijk degelijk en stabiel voor de tijd van het jaar en bij vlagen gewoon al supergaaf. Het guarduniform is effe wennen, maar verder is alles redelijk bij het oude gebleven. Tuurlijk, er staat weer een paar dozijn nieuwe Jong Juballertjes tussen, maar die vallen niet op, wat uitgelegd moet worden als een compliment. En verder, verder niets. Ik heb u lief, mijn Nehederlaaaand. Nou, dit jaar niet, met zweet op mijn voorhoofd verlaat ik een binnenstad vol rotzooi en duik mijn bed in.

Balen natuurlijk, want als je onze hobby een warm hart toedraagt, dan is Koninginnedag een dag die je absoluut niet mag overslaan. Ik had in Dordrecht een mooie taptoe kunnen meemaken met drie van de vier drumcorps van Nederland en nog een paar andere prima korpsen. Alleen Juliana ontbrak, die hadden het druk met hun rondgang door het schilderachtige Sint Laurens. Misschien leuk om ze volgend jaar uit te nodigen in Dordt, dan hebben we gewoon een ouderwetse corpspreview te pakken. Maar goed, het programma van taptoe Dordrecht mocht er dit jaar ook best wezen.

En helaasssss dus, niets van meegemaakt, dat voelt toch als een achterstand die niet meer in te halen is. Ik kan geen eigen mening vormen en moet het doen met ‘van horen en zeggen’. Want de rest stond met de armen over elkaar (‘kom maar op’) natuurlijk wel klaar om al het muzikaal geweld feilloos te fileren. Biertje in de hand en afgeven maar. Heb het de afgelopen dagen aan een paar mensen gevraagd. Wat vonden ze ervan? Maar echt heel veel wijzer werd ik er niet van. Jubal is zoals gebruikelijk ‘erg wennen’, Trix begon leuk maar ging als een nachtkaars uit, Federatieband had niemand gezien (maar het zal vast klimaatneutraal zijn geweest) en Wilhelmus was heel erg ruw, heel erg hard en heeeeel erg jaren zeventig. Niks gemist dus eigenlijk.

Nou ja, het gaat toch kriebelen. De dagen daarna ging het al snel weer de goede kant op met de gezondheid en dus kon ik het niet laten om her en der op het internet op zoek te gaan naar koninginnedag-reviews. Ik heb ze met een loep moeten zoeken. Taptoe Dordrecht was kennelijk zo indrukwekkend dat werkelijk niemand de moeite heeft genomen om hier een vermakelijk stukske over te schrijven. Van het bewegende front niet veel beter nieuws. Geen slecht gefilmde stukjes show, niets. Wel foto’s, veel foto’s. Ik heb ze snel achter elkaar weggeklikt, om zo toch een beetje het film-gevoel te krijgen.

Wel een paar verhalen over andere evenementen tijdens koninginnedag. De prachtige Taptoe Ede in het openlucht theater was weer volledig volgeboekt. Een paar keer geweest, mooie sfeer met kaarsjes enzo. Advendo was er, net als die andere topper KenG. Ik lees dat die gasten nog steeds vol verve hun Phil Collins show brengen, wordt het niet eens tijd voor een dikke vette punt? Ik zou er als muzikant in ieder geval een punthoofd van krijgen. Maar de mensen genieten ervan, dus mond houden AP! Verder veel verhaaltjes over taptoe Voorthuizen met onze drankvrienden van de IJmuider Harmonie, Conspirito en METRO. Er worden wat kritische noten gekraakt over het voetenwerk, de ongelijkheid tussen pit en field (what’s new) en irritante kinderen op de tribune en op het veld (what’s new). Verder blijft het allemaal braaf en gezellig, het was een mooie koninginnedag.

Er zit voor mij maar een ding op; de schade inhalen. Taptoe Schoonhoven, Contest Middelburg en…. de Showkorpsendag, ik ga er de komende maand allemaal naartoe. Vooral dat laatste evenement verheug ik me enorm op! Dat wordt lachen, ik voel het! Ik voel me weer sterk en lekker, de zon schijnt en het seizoen is begonnen.

a.p.