De drumcorpskoek

Posted on

Mensen, houd je allemaal goed vast! Het Nederlandse drumcorps seizoen is in aantocht!!! Het staat overal met koeienletters te lezen. Het gaat losbarsten, we zijn niet meer te houden, we gaan knallen, feesten, beesten, spetteren…. Maar ja, houden we onszelf niet een klein beetje voor de gek met al deze hypertaal? Want aan de vooravond van het losbarstende drumcorps seizoen in Nederland kunnen we ons best weleens afvragen: wat stelt het eigenlijk nog voor? Als je het aan mij vraagt; niet veel meer. Nederlandse drumcorps in de open class zijn letterlijk op één hand te tellen en dat is al jaren zo. Beatrix, Jubal, Juliana en de Federatieband…. en dan is de drumcorpskoek alweer op. Treurig, toch? (Wel goed voor de lijn.)

Ik krijg de indruk dat niemand zich er druk om maakt. Drumcorps Nederland probeert ons op hun site nog te paaien om naar het “gezellige” Middelburg te komen. “Ook zo benieuwd naar de nieuwe shows en de onderlinge krachtsverhoudingen?” Tja, best wel. Maar in dit huidige tijdperk ben je zo uitgekeken en er valt ook niet zoveel kracht te meten. Als we even kijken naar aankomend seizoen. Jubal en Beatrix bovenaan (in willekeurige volgorde), Juliana knap derde en de Federatieband bungelt onderaan, maar doen wel hun best natuurlijk. Zo, het seizoen zit er weer op. Als we naar de open class kijken hebben we dus vier korpsen, hooguit zo’n 250 muzikanten. Co2, Storm, The City en Luctor et Emergo, vier shows van een minuut of tien, in drie kwartier zijn we klaar. Wat een gerommel in de marge eigenlijk? Wat een hoop gedoe voor weinig?

En dan het gezellige Middelburg, de start van het dampende en stampende seizoen. Aan de startlijn verschijnen twee junior-korpsen, maarliefst één A-class corps (het “veelbelovende “ Calypso, aldus DCN) en dan de open class met Juliana, vriendje Federatieband en Jubal. Beatrix heeft het te druk en moet verstek laten gaan bij deze opening van het bruisende drumcorps seizoen. Zes deelnemers dus, gelukkig is er nog een flinke pauze, dan lijkt het nog wat. Dit alles voor slechts tien euro, komt dat zien, komt dat zien! Sorry hoor, maar wat een treurigheid. Op de tribune zitten waarschijnlijk 50 ouders van Juliana, een handjevol ouders van Jubal, een paar verstokte drumcorpsfans en een enkele blauwjas. Oh ja, misschien nog drie buurtbewoners. Gelukkig is er meer, zijn er taptoes, buitenlandse tripjes, DCE en een power regional, want van enkel DCN, met alle respect, word je niet heel gelukkig… Hoe graag ik het ook anders zou willen zien.

Wanneer staat er weer eens een nieuw Nederlands drumcorps pur sang op? De nieuwe Avant Courir of Blue Wave. Er zijn genoeg “corps style korpsen” die met een paar simpele ingrepen om te vormen zijn tot een drumcorps. Durf het eens te doen. Doorbreek die eeuwige interne strijd tussen de oude,chagrijnige, geen verandering willende “muzikanten” en de jonge, enthousiaste garde die wél openstaat voor vernieuwing en laat die zogenaamde“eigen identiteit” eens los. Ook als herboren drumcorps kan je werken aan een eigen identiteit. Met een paar extra, volwassen, open class drumcorps lijkt het tenminste weer wat. Dan zien we weer een weg naar boven in plaats van een dalende trend. Met extra korpsen maak je het interessanter voor het publiek en voor jezelf. Aan de andere kant, waarom zouden die korpsen zich omvormen? Die hebben hun eigen wereldje en wees nou eerlijk: wie wil op dit moment nou bij de Nederlandse drumcorps scene horen?

Valt de drumcorps zelf ook nog wat te verwijten? Deels… Korpsen zijn behoorlijk in zichzelf gekeerd. Maar geef ze eens ongelijk, ze hebben het al druk zat om wéér een nieuw product goed uit de verf te laten komen. Ze hebben het verder moeilijk genoeg om een acceptabele groep op de been te krijgen. Er is dan weinig tijd om je druk te maken over de hele drumcorps scene. Toch zouden we dat meer moeten doen.

Ik zie vooral toekomst in de Europese gedachte, de DCE finals: het enige evenement wat wel stampt, dampt, bruist en spettert. Hou op met die nationale trut-wedstrijdjes. In Duitsland worden ze al afgelast bij gebrek aan deelnemers, de berichten uit Engeland voorspellen weinig goeds en dan hebben we nog ons eigen kikkerlandje, daar lukt het nog net, maar voor hoelang nog? Breng het bij elkaar, bundel de krachten en stop met dat getrut in inspiratieloze achterafstadionnetjes. (Behalve Middelburg, Apeldoorn en Dordrecht natuurlijk!)

Ik wens jullie allemaal een bruisend drumcorps seizoen toe! En natuurlijk; heb er toch best zin an…

a.p.