De gezonken ferry

Posted on

Attentie, attentie, hier volgt een ingelaste A.P. column over het grootste debacle uit de rijke geschiedenis van Drum Corps Europe, nou ja Europe? De laatste letter van DCE is de afgelopen dagen weer een beetje kleiner geworden. Drumcorps in Europa klinkt mooi, maar is eerder gebaseerd op los drijfzand. ‘t Is allemaal wat hè mensen, eerst al die enorme teleurstelling moeten verwerken dat Jubal en Jong Jubal niet naar Engeland gaan en nu is het hele evenement afgelast. Bye, bye, zwaai, zwaai. En we hadden er met z’n allen zo’n zin an, toch?

Eerst even een weekje terug. Jubal maakt bekend niet naar Engeland te gaan, we voelen ons niet echt welkom na de zoveelste afzegging van een accomodatie. De voorzitter van DCE, die voor de gelegenheid even uit z´n winterslaap is ontwaakt, vindt het niet zo erg, zo staat te lezen op het forum van DCE. Volgens hem valt of staat de Europese drumcorpsgedachte nu niet door de afwezigheid van Jubal op de Power Regional in London. “ Zowel Juliana en de Federatieband gaan wel naar Engeland”. Klinkt erg stoer, maar ik wil hem er nog even graag aan herinneren hoe ongelooflijk blij DCE was toen wij bekend maakten dat we naar London zouden afreizen. Ze stonden nog net niet te springen. Onderdak zou geregeld worden. Moeten wij nog wat doen? Nee hoor, laat ons dat varkentje maar eens even wassen. Helaas, het varkentje ligt nog vuil in de modderpoel. Wees dan een vent, biedt niet alleen een verkapte excuses aan op een vaag forum, maar doe dat persoonlijk richting de voorzitter van de vereniging. Of kom het de kinderen van Jong Jubal even uitleggen…

Natuurlijk is iedereen teleurgesteld, DCE, Jubal, supporters, wie dan ook. En dan krijg je automatisch het heen en weer gewijs wie de schuldigen zijn. Simpel gezegd is dat DCE, zij hadden toegezegd een locatie te vinden en dat is in vier maanden tijd niet gelukt. Maar zo simpel ligt het natuurlijk niet. Kennelijk is DCE op allerlei Engelse obstakels gestuit waar ze van te voren geen rekening mee hadden gehouden. Engeland schijnt qua regeltjes nog een graadje erger te zijn dan Nederland. Ik kan het me nauwelijks voorstellen, maar het is echt zo. Alles draait daar om security met alle bijkomende regeltjes van dien.

Ik vraag me alleen af of er vanaf half januari, toen Jubal toezegde te komen, direct actie is ondernomen en op verschillende paarden is gewed om een accommodatie te regelen. Of is er misschien toch te lang gewacht en is er te veel vertrouwen geweest in één persoon en één vage toezegging. Ik weet het niet, heb het op gepaste afstand moeten volgen. Misschien hadden wij als Jubal eerder moeten ingrijpen en zelf aan de slag moeten gaan. Als we drie weken housing in Amerika voor elkaar weten te krijgen, dan moeten twee nachtjes in Engeland ook geen probleem zijn. Maar goed, zo lang je hoort: “het komt allemaal goed, volgende week krijgen we de bevestiging”, dan doe je niets. En als je dan een week later hoort dat er nieuwe locatie is gevonden en dat daar ook heel snel een bevestiging van komt, “het komt helemaal goed”, dan wacht je weer. En voor je het weet ben je een paar maanden verder. We hebben hier ook niet te maken met een onbetrouwbare impresario, dit is DCE, een organisatie die tot nu toe heeft aangetoond hoe je zaken moet regelen. Helaas, het mocht niet zo zijn.

Een dag later gooit ook de Federatieband de handdoek in de ring “mede om dezelfde redenen als Jubal” . Vreemd, want ik begrijp dat er voor de Federatieband wél onderkomen was gevonden. Maar goed, ze gaan niet. En dan begint de ferry langzaam te zinken. Het blijft oorverdovend stil tot dinsdagochtend, ineens staat daar op de website dat de hele santekraam wordt afgelast. Een dieptepunt in het bestaan van DCE. Ook vervelend voor Juliana die nog wel zouden gaan en nu met duurgehuurde bussen zitten. En ik begrijp dat de teleurstelling bijzonder groot is bij de medewerkers van DCE. Dat kan ik me goed voorstellen. De hoofdreden is volgens DCE de afzeggingen van diverse korpsen, waardoor de financiële risico’s te groot werden. Kijk, dat vind ik dan weer een tikkeltje flauw. Want waarom zeggen korpsen af? Omdat DCE zaken heeft toegezegd, die ze niet waar kan maken. Klinkt misschien wat hard, maar het is wel zo. Gedoe met vergunningen, gedoe met slaapgelegenheden, gedoe met “drumcorps rocks the town” en ga zo maar door. Kijk, dat is allemaal heel vervelend, maar daar kunnen de korpsen niet zoveel aan doen, dat is toch echt iets wat DCE goed had moeten regelen. Dus het was misschien gepast geweest als de hand ook een beetje in eigen boezem was gestoken. “ Sorry, we hebben het niet goed gedaan” , in plaats van “ door afzeggingen van verschillende korpsen.”

De reactie vanuit Engeland is voorspelbaar. Ze vinden het jammer, maar denken bovenal dat er iets anders achter zit. Ik zou James Bond erop uitsturen. Ze kunnen zich namelijk niet voorstellen dat het niet lukt om in Engeland te slapen. Ze kennen hun eigen land niet. Mensen zijn nu bang dat de Engelsen boos zijn en in de toekomst ook niet meer naar Nederland zullen komen. Nou boos zijn ze, een groot hek om het eiland zodat er geen drumcorps-fan van het “mainland” meer in kan. Toch denk ik dat het allemaal zal overwaaien. Op drumcorpsgebied is het in Engeland een zooitje ongeregeld met een versnipperde competitie met weinig deelnemers. En de korpsen die deelnemen hebben in de regel net zoveel leden als een gemiddeld dweilorkest. Wat dat betreft is het Europese vasteland nog een walhalla met leuke wedstrijden van allerlei organisaties en natuurlijk de DCE finals voorop. Nee hoor, die Engelsen blijven gewoon komen, die vinden het hier veel te leuk. En hier zijn wel sporthallen, clubhuizen en andere complexen te vinden waar geslapen kan en mag worden. (En er zijn coffeeshops.)

Ik ken een paar mensen bij DCE redelijk goed en ik weet zeker dat zij keihard zitten te balen. Het is misschien de dooddoener van de dag, maar ik weet zeker dat ze hier van leren en het in de toekomst anders zullen aanpakken. “Stoppen, uithuilen en opnieuw beginnen” , luidt het credo van de DCE voorzitter. Helemaal mee eens, dit moet een keer lukken!!! Een tip: begin dan wel op tijd opnieuw. Over “ op tijd opnieuw beginnen” gesproken, hoe is het eigenlijk met het DCE voorstel voor pitversterking voor 2009? De tijd dringt….

a.p.