Knipperen

Posted on

Pas op dat je niet te veel met je ogen knippert, want voor je het weet is het voorseizoen alweer voorbij. Er gebeurt een hoop, leuke dingen, minder leuke dingen. Zo lees ik dat Northern Star dit jaar niet op de contestvelden zal verschijnen. Het hing al een beetje in de lucht, maar het is dus echt zo. Ik heb het al vaker geschreven, die Engelse korpsen kennen hoge pieken en hele diepe dalen. De afgelopen jaren nog bij de top van Europa, nu in geen velden of wegen meer te bekennen. Mensen zeggen wel eens dat het binnen drumcorps niet draait om kwantiteit. Nou wel dus, zonder kwantiteit, geen corps en dan hoeven we het over de kwaliteit al helemaal niet meer te hebben.

Northern Star is dus exit, wel indirect meebepaald dat de pitversterking dit jaar niet doorging. We leven dus in een wereldje waar een korps invloed kan uitoefenen op een beslissing, terwijl het korps in kwestie niet eens meedoet aan de betreffende competitie. Het moet niet gekker worden. Maar gelukkig, het wordt ook niet gekker. DCE heeft namelijk een verstandig besluit genomen. Voortaan kan iedereen een voorstel voor regelwijziging indienen en dan bepaald DCE zelf wel of het een ja of nee wordt. Prima, zolang het natuurlijk wel Jubal-gezinde beslissingen zijn natuurlijk, anders trekken we weer aan de bel. Nee hoor, dat is flauw! Alles beter dan een semi-democratische adviesronde waar niemand op reageert en dus ook niemand wijzer van wordt. En nu maar hopen dat het pitvoorstel met een volmondig ja wordt toegestaan.

Er is nog veel meer nieuws van het korpsen-front, het gaat maar door deze weken. Zo lees ik dat het Duitse drumcorps Wölper Löwen ook niet meer op het veld verschijnt. Dit jaar nog wel, maar volgend jaar gaan ze “Star of Indiana-tje” spelen, met andere woorden: ze duiken het theater in. Ze brengen het allemaal heel gewichtig, “thematische opbouw”, kernprogramma’s en nog meer van die poeha… Ik vrees dat achter dit theater-masker ook een kwantiteit-probleempje schuil gaat. Leuk om af en toe eens een theatervoorstelling te doen, maar als je voor lange tijd het warme theater induikt, stap je niet snel meer een nat en winderig veld op. En daarmee is er weer een drumcorps minder in Europa. Jammer, was best een aardig korps, niet heel geweldig, maar wel enthousiast en fanatiek en daar kan ik altijd wel van genieten.

Duitsland kent wel de eerste persoon die deze zomer bij The Cadets loopt. We feliciteren Philipp Schüsler met deze mijlpaal. En zo vlieg ik van de hak op de tak. Zo is Beatrix tweede geworden bij het ODSC (een Nederlands Kampioenschap waar vrijwel geen enkele topper aan mee doet) in Assen, ze hebben verloren van Van Limburg Stirum Band. Van wie? Van Limburg Stirum Band. Knap, ze hadden ook een goede show….schijnt. Ach, wij zijn op dat prachtige, maar o zo kleine Koopmansplein voor het oog van de mannen met puntenbordjes nog nooit verder gekomen dan een vierde plaats (!!!!), dus ik zal er verder geen flauwe grappen over maken. Volgende week in Apeldoorn kunnen ze revanche nemen. (Wel oppassen voor DAP, die hebben immers een thuiswedstrijd!)

Ik knipper verder met mijn ogen en zie nog net een prachtig modern initiatief voorbij komen. Onze hobby is heel oubollig, drumcorps gaat nog wel, maar vooral die traditionele gasten, die gaan echt niet mee met hun tijd. Het initiatief ThinkYoung gaat daar verandering in brengen. Het klinkt erg EO, maar het heeft niets met gospels te maken. Onze hobby moet hipper, het imago moet beter, weg met die eeuwige hoempapa-vooroordelen. Maar hoe? Daar gaan we over praten. Jongeren uit het wereldje tussen de 15 en 25 worden opgeroepen om mee te denken. Een soort denktank, leuk initiatief, kan nooit kwaad. Had graag meegedaan, maar ben al te oud. Wat een belediging, slechts 33 lentes jong en schijnbaar nu al niet meer in staat om mee te denken over een verjongingskuur.

Ik geloof dat ik de belangrijkste nieuwtjes wel weer heb besproken. Oh nee, toch nog niet helemaal. Taptoe Leeuwarden heeft de top-act Top Secret Drumcorps uit Zwitserland in huis gehaald. Heeft niets met drumcorps te maken overigens, is vooral een gave drum-act. Ieder jaar komt het bekende youtube-filmpje van dit korps weer een paar keer te voorschijn. “Zoooooo, heb je dit gezien?” Jahaaaa, al zo’n 500 keer. Maar gaaf is het! Misschien maar eens live gaan kijken in Leeuwarden. Voorlopig richt ik me op de aankomende weken. Het belooft een leuke tijd te worden. Eerst de 28ste naar Belgie waar tot grote ergernis van Drumcorps Nederland een wedstrijd wordt gehouden waar veel Nederlandse korpsen aan mee doen. (Nee, in Apeldoorn moet je zijn!) Diezelfde dag nog door naar Dendermonde voor een taptoe en dan….. Dan een week later naar Italy! Kan niet wachten. Iedereen een mooi voorseizoen verder….

a.p.