Proeven

Posted on

Wat een rukweer, ik kan er maar niet aan wennen. Ruim een week genoten we van tropische temperaturen in het mooie Italie. En nu is het koud, nat en ellendig. Het schijnt beter te worden, maar eerst zien dan geloven. De overgang is wel erg groot, ik word er depressief van. Gelukkig is er een lichtpuntje, want rapapaaaaaaa………. de pitversterking is er door! Ik hoor jullie denken, gaat ‘ie nou weer een hele column over pitversterking schrijven? Ja, inderdaad, een hele column lang en ik heb er zin in! Na rijp beraad hebben alle certified partners van DCE (een groepje mannen aan de telefoon) besloten om pitversterking in 2009 als proef toe te staan. Ja, jullie lezen het goed, als proef. Want stel je toch eens voor dat je zoiets revolutionairs (wat in Amerika al z’n vijfde seizoen ingaat) in een keer invoert.

Het wordt dus een proef, Jubal loopt al een heel seizoen te testen, je kan ook effe vragen hoe het gaat, dan heb je die proef helemaal niet nodig. En zo ingewikkeld is het nou ook weer niet: als organisatie zorg je voor een stopcontact en het korps stopt de stekker erin. Regent het, dan blijven de speakers in de truck. Ja, mensen zo simpel kan het zijn. Dat is in Italie ook wel gebleken, overal waar we kwamen, hadden we stroom. Met een lang verlengsnoer kom je een heel eind. Het was nergens een probleem. WAMSB vindt het allemaal prima, op die andere wedstrijden heb ik ook geen klachten gehoord, maar DCE wil een proef, want die moeten nog maar zien of “deze stap ten goede komt aan de activiteit, zonder aan de basisprincipes van drumcorps te tornen.” Heerlijk dat (Engelse) conservatisme, maar prima hoor, gaan we lekker proeven aan de pitversterking. Ben gek op proeverijen.

De echte beproeving als het gaat om amplification ligt natuurlijk bij de korpsen zelf, die moeten zoeken naar een juiste balans en een goed geluid. (Het Engelse woord “sound” is de laatste tijd behoorlijk gedevalueerd en heb ik derhalve verbannen.) Het is toch best een gedoe, dat heb ik met eigen ogen kunnen aanschouwen in Italie. Te veel bas in de klank, maakt het geluid dof en je hoort de aanslag van de stokken, als je dat weer wegdraait wordt het een kil, leeg geluid. In een stadion moet de versterking een stuk zachter dan op een open veld. In een stadion kan het geluid terugkaatsen en dan gaan de speakers rondzingen. Kortom; bijschaven, proberen en leren. En als het dan lukt tijdens een optreden, dan is het gewoon gaaf. Ook het opbouwen en afbreken van de pitversterking gaat bijna net zo snel als in de “pit”-straat van de Formule 1. Keyboards het veld op, alle draden naar een dikke kabel, dikke kabel naar het mengpaneel en hops stroom erop. Alsof ze het al jaren doen. Natuurlijk wel een gesjouw met die megazware speakers, dus die staan nu heel handig op een paar karretjes.

We hadden het graag gedemonstreerd, als een soort proef zeg maar, in september, maar dat wordt dus volgend jaar tijdens de officiele proef. En.. . alleen de keyboards! Ja ja, mensen, de voet blijft in de buurt van het rempedaal. Waar komt dan nu in een keer weer vandaan? De pauken en alle effectinstrumenten als triangels en windchimes mogen dus niet versterkt worden. Daar moeten de microfoons weer van af. Geen idee waarom voor die tussenoplossing is gekozen. Er wordt ook geen reden opgegeven, hoeft ook niet, maar het is wel een beetje vreemd. Ik zou zeggen; je voert amplification helemaal in, of helemaal niet, maar niet een beetje, zoals nu het geval is.

Ben ook benieuwd hoe dat gaat als er volgend jaar een paar DCI-toppers naar Europa komen (ook in de categorie; eerst zien dan geloven). Naar ik heb begrepen wordt er weer een soort DCE-regional-achtig evenement gehouden zoals in Kortrijk in 2005 toen de Blue Devils hier waren. Mogen deze Amerikaanse drumcorps in het proefjaar 2009 hun microfoons ook alleen maar gebruiken onder de keyboards? Dat moeten de Blue Devils dan als een behoorlijke stap terug in de tijd zien, aangezien zij al in 2005 versterkte stemmen (“jause, jause, jause”) gebruikten en dat is kennelijk vier seizoenen later uit den boze. Er zal vast wel gezocht worden naar een creatieve oplossing als het zover is.

En dan de grote vraag: welke andere korpsen stappen nu ook in het avontuur dat pitversterking heet. Heb geruchten gehoord dat Senators de boel gaat aanschaffen en ook Beatrix heeft serieuze plannen (misschien na een extra benefiet-concertje?) om te investeren in speakers en microfoons. Dat zou natuurlijk erg leuk zijn en “goed voor de activiteit”, al zeg ik het zelf. Maar de korpsen zijn gewaarschuwd, als de heren van DCE de proef niet geslaagd vinden, houden ze er weer mee op. Een fijne basis om als amateurvereniging eens flink te investeren in pitversterking voor de toekomst! Not! De vraag is natuurlijk ook wat de argumenten zouden kunnen zijn als men pitversterking bij nader inzien toch niet ziet zitten. Ik kan ze niet verzinnen. Maar goed, laten we daar maar even niet van uitgaan. Het gaat een groot succes worden, ik voel het!

Tot slot nog een paar relativerende woorden. Hoe enthousiast ik ook ben, pitversterking is niet meer dan een extra toevoeging, een extra smaakje aan het “product” drumcorps. Het is helemaal geen revolutie, het gaat drumcorps niet drastisch veranderen, dus laten we niet zo angstig doen, de voet mag best wat verder van het rempedaal. Als je goed luistert naar pitversterking klinkt het ook helemaal niet revolutionair, het is alleen veel harmonieuzer met de rest van het korps als je de volumeknop niet te ver opendraait natuurlijk. Misschien zal Jan Taptoe het niet eens opvallen en dat is volgens mij ook precies de bedoeling.

In ieder geval; DCE, bedankt voor instellen van deze proef, we zullen u niet teleurstellen!

Hoogachtend, de proefkonijnen uit Dordt.

a.p.