Briefje

Posted on

Zo mensen, nog een week te gaan. Kreeg van de week nog een mailtje of ik mijn DCE kaartje wilde “upgraden” naar een VIP-kaart, maar na de DCN-finals van vorige week heb ik niet zoveel vertrouwen meer in VIP-kaarten. Straks zit ik weer op de twintig! Nog bedankt trouwens voor alle (persoonlijke) steunbetuigingen naar aanleiding van m’n laatste column over die DCN finals. Fijn dat zoveel mensen mijn ergernissen onderschrijven, gedeelde smart is halve smart. Niet iedereen vond het fijn overigens, maar columns verwijderen doen we natuurlijk niet meer in 2008, we leven niet in Zimbabwe (en de voorzitter zou ook niet weten hoe het moet.) “Maaruh, die column staat wél op de Jubal-site!!!” Inderdaad, dat is al bijna 5 jaar zo, wen er nou maar eens aan…. Er komt ooit een dag dat ik er mee stop, maar voorlopig nog niet. Ik hoop in ieder geval dat m’n doel is bereikt, maar dat zal wel niet, want de platen staal zijn meters dik.

Eén ding staat vast voor aanstaande zaterdag, de speaker van die avond kan alleen maar beter zijn. Ik reken op die Engelse meneer in z’n prachtige smoking met bordeauxrode strikje. Deze man hoort inmiddels bij het DCE meubilair en ik krijg nu al de zenuwen als ik aan ‘m denk. Die stem, dat accent, dat stenge… we moeten er allemaal weer aan geloven. De grote vraag is natuurlijk, gaat hij dit jaar voor mij slecht nieuws brengen of goed nieuws. Ik denk dat ik het antwoord al weet; maar ik ga het nog niet zeggen. Ik heb de top-6, want daar draait het om (in willekeurige volgorde; Juliana, Jubal, Beatrix, Millennium, Senators en Kidsgrove Scouts), op een briefje geschreven, in een enveloppe gedaan en afgegeven bij de notaris. Na finals ga ik het ophalen en zal ik de uitslag vergelijken met m’n briefje.

Sommigen heb ik stiekem verteld wat er op dat briefje staat, ze verklaarden mij volledig voor gek. Zo kan ik wel onthullen dat ik een belangrijke rol heb toebedeeld aan Millenium uit Italië, de tijd is er rijp voor. Ook goed voor de Europese gedachte! Ik weet zeker dat het publiek in Kerkrade van deze club gaat genieten, wat een progressie heeft dit corps in een paar jaar doorgemaakt, ongezond gewoon. Ongedwongen zat ik op een mooie zomeravond op de tribune van een prachtig stadion in het Italiaanse Ferrara toen dit clubje met z’n show begon. De brass is niet extreem groot, ik schat de helft van Jubal, maar qua power maakt het niet veel uit, dit zijn echte muzikanten! Rennen doen ze ook in een spectaculaire show. De drumline is matig, net als de guard, maar het knappe is dat dat niet stoort, ze weten het zeer professioneel te verbloemen en maken vooral gebruik van de sterke punten. Kortom, ik heb hoge verwachtingen, mits ze na hun Italiaanse finals begin juli nog wél wat hebben gedaan daar (en niet zijn getroffen door de bliksem die avond). En let op die ene toeteraar, ik heb het al eerder geschreven, die loopt heel erg raar, een soort kromme moonwalk met z’n tenen in de negentig graden stand, je pikt ‘m er zo uit, lachen!!!!!! Verder zullen de Engelsen er ook weer volledig voor gaan, afgelopen weekend hebben ze goed gescoord. Senators, de Engelse overheerser, staat op exact gelijke hoogte met Beatrix (hoe is het mogelijk), en Kidsgrove Scouts staat net iets boven Jubal, daarna volgt Juliana. Spannennnnnnnnnnnnnd…….

De caption-awards staan niet op m’n briefje, mensen die mij een beetje kennen weten dat me dat weinig tot niets interesseert. Ik ben iemand van het totaalproduct, al die onderdeeltjes apart interesseren me niet zo veel, zeker als we er niet één winnen. Eén voorspellinkje wil ik wel doen. Insiders hebben mij verteld dat het bij de percussionprijs vooral zal gaan om het beste front ensemble, die gaan het verschil uitmaken. Kennelijk zijn de field percussions dit jaar zeer aan elkaar gewaagd (ook al loopt de een ietsje harder dan de ander), dus moet het vanuit de pit komen. Nou dan weet ik het al, de jury wordt helemaal week van de Senators pit, dus die gaan er met de slagwerkprijs vandoor. Verder ga ik speciaal letten op het jurylid van het onderdeel composition (ik wist niet eens dat het bestond), ik ben er door diverse mensen van diverse clubs op gewezen dat deze man in het verleden al heel wat rare sprongen heeft gemaakt. Nog een (jaarlijks) voorspellinkje; het ligt allemaal weer lekker dicht bij elkaar…. spannennnnnnnnnnnnnnnnnnnd!!!!!

Verder ga ik vooral genieten. Ik heb vorige week écht met heel veel plezier gekeken naar alle shows, dus dat wou ik nog eens dunnetjes overdoen. Niet te druk maken, geen gestress, gewoon een beetje achter de club aanhobbelen. Praatje hier, praatje daar, kijk er naar uit. Het wordt ook wel weer eens tijd voor een volledig droge en zonnige finalsdag, we hebben het met z’n allen verdiend, met de DCE-organisatie voorop! Vanaf vrijdagavond gaat Jubal in retraite in een prachtig klooster in Kerkrade, past perfect in de christelijke historie van de vereniging. Een stukje bezinning, een stukje inkeer…. het kan zo nu en dan geen kwaad. Heb ook zin in het stadion, dat is echt heel fijn, weet ik nog van het laatste WMC. Eén ding kan ik jullie op een briefje geven, het wordt altijd anders dan je van te voren had gedacht. Dus misschien laat ik het briefje wel voor eeuwig bij de notaris liggen.

a.p.