Reacties

Posted on

Zijn jullie ook nog aan het bijkomen van de laatste column? Tjongejonge, wat heb ik gelachen zeg! Vooral die beroerde Engelse vertaling van mijn column op dat Engelse forum voor anonieme internetlosers: “I snapte er no ball from”, of “Beatrix is taken, and fast”. Geweldig! Dat een column weerstand kan oproepen is mij inmiddels wel bekend en dat is ook zo’n beetje de definitie van een column. Toch blijf zelfs ik me zo af en toe nog verbazen. Ongelofelijk hoe iedereen in het wereldje, dit maal inclusief de Engelsen, over elkaar heen buitelt en superlatieven te kort komt om duidelijk te maken hoe fout Jubal in het algemeen en A.P. in het bijzonder is. Alsof de wereld aan het vergaan is, het imago staat op het spel, het is een regelrechte ramp! Iedereen in rep en roer en in Dordt slaapt iedereen rustig verder. Duizenden hits, honderden reacties, een mooier compliment kan je niet krijgen. Dank daarvoor.

Ik lees boze reacties van mensen die bij een korps zitten waar de ambities lager liggen, de wekelijkse optocht van twintig kilometer door het prachtige Noord-Frankrijk vinden ze helemaal geweldig. Dat geeft verder niet en als je daar gelukkig van wordt: “vooral doorgaan” , maar ga dan niet een hoogdravend verhaal lopen ophangen over winnen en verliezen. Hoe onsportief de één is en hoe goed en oprecht de ander. Dat kan ik dan echt niet serieus nemen en levert wederom een glimlach op. Eerst maar eens een paar jaar flink oefenen en dan praten we weer verder. Ik lees reacties van mensen ‘dat dit soort vuiligheid in Amerika nooit zou voorkomen’. Wat een kolder. Als er ergens wordt gefloten, wordt boegeroepen of geschreeuwd dan is het wel daar! Emotie, passie heet dat! Op het jaarlijkse DCI congres vechten de korpsen elkaar de tent uit over allerlei voorstellen waar ze het niet mee eens zijn. In Nederland mag dat natuurlijk niet, daar moeten we met z’n allen in een kring gaan staan en liedjes zingen over vrede en saamhorigheid.

Het grootste misverstand is natuurlijk dat je geen kritiek op een jury zou mogen hebben. Met andere woorden: we geven de jury een “carte blanche” en ze kunnen onvoorwaardelijk hun gang gaan zonder dat we daar maar één woord van kritiek op mogen geven. Zo’n baantje wil iedereen wel, maar zo werkt het natuurlijk niet. Je mag een jury af en toe best een spiegel voor houden, zeker als je een jaar keihard werkt aan een product. De laatste jaren was er weinig kritiek op het functioneren van de jury (heb ik ook nog weleens geschreven, maar daar hoor je niemand meer over), maar bij de laatste editie zijn er echt rare dingen gebeurd. Vriend en vijand heeft dat toegegeven. Mag je daar niets over zeggen? Bij elke jurysport worden omstreden beslissingen uitvoerig besproken, vaak nadat het is aangekaart door de benadeelde sporters. Waarom? Om het beter te krijgen. Bij drumcorps mag dat kennelijk dus niet. De jury heeft gesproken, iedereen terug in z’n hok en simpelweg slikken, anders ben je een slechte verliezer. “Amen”. Ik vind het naïef.

En dan nog even dat Engelse forum, noem het een vergaarbak met daarin kansloze jongeren die grote woorden gebruiken en dat dan bijzonder lafhartig anoniem het net opslingeren. Het lijkt heel wat, besturen in rep en roer, maar in de kern gaat het natuurlijk om een klein groepje verslaafden die verschillende inhoudsloze reacties plaatst . Dit vuurtje wordt nog eens extra aangewakkerd door een paar Nederlandse stakkers (of was het er één?) die door hun gebrekkige Engels keihard door de mand vallen. Ze zetten Jubal in een hoek (“He’s always bitching and he’s on the Board of Directors from Jubal. Can u believe it?”) en prijzen alles wat “klein en technisch” is. Goh, waar zou dat nou vandaan komen? Als je zo doorzichtig bezig bent, dan kan je net zo goed je naam er bij zetten. De Engelsen gaan vervolgens discussiëren over een slecht vertaalde column; elk verband, elke nuance, elk stukje relativering en humor is verdwenen. Ze pikken de woorden eruit die ze zelf willen lezen en de internetoorlog is ontstaan. Vervolgens roepen ze de grootste onzin, beschuldigen mij, terwijl ze zelf veel verder gaan. Maar ja, dat is anoniem, dus dan mag het kennelijk wél. Oh ja, ik ben begonnen, das waar ook! Ik weet het, zo werkt het nu eenmaal en daarom kan je maar het best je schouders ophalen.

Gelukkig waren de meeste mensen het volledig met me eens. Anderen spreken er schande van, maar zijn gelukkig nog wel zo sensatiebelust om iedere dag weer een kijkje te nemen of er nog nieuwe reacties zijn geplaatst. Als het je niet zint, als je m’n geouweneel zat bent, als je me een eikel vindt of wat dan ook: prima, probeer dan voortaan de verleiding te weerstaan om met je muis op de rubriek AP te klikken (lukt je lekker toch niet!!!!). Of ga zelf een column schrijven op de site van je club, leuk man, heb je de voorzitter nog eens aan de telefoon!

Meningen en opinies, je leest, ziet en hoort ze overal, de hele dag. In de drumcorps-scene zit er nog steeds een taboe op, vooral als dat dus op een “officiële site” in een bepaalde rubriek wordt geventileerd. Ik trek me er niets van aan en blijf schrijven wat ik vind, zolang het leuk blijft. Als ik de toeters vals vind, dan schrijf ik dat. Als een speaker niet kan speakeren, schrijf ik dat. Als het weergeloos was, schrijf ik het ook. En natuurlijk is dat door een oranje bril, maar dat weet je toch als je deze site bezoekt (mooi fris kleurtje trouwens, dat oranje)!? Kan ik er wat aan doen dat mijn computer spontaan in de slaapstand schiet, als ik een paar Engelse shows op youtube bekijk? (Wie gaat dit stukje weer vertalen? “Can I er what aan doen…..”) Eerlijkheid duurt het langst, natuurlijk; het is mijn eerlijkheid, maar alles beter dan dat huichelachtige gedoe en geroddel zodra iemand uit het zichtveld is verdwenen.

Het enige wat ik echt jammer vind, is dat we bijna zouden vergeten hoe mooi de DCE finals in Kerkrade waren. Dat schitterende weer! Ik kan er nog steeds niet over uit. Dat stadion, geweldig! Het niveau, ongekend! Ik heb echt genoten, uiteraard met alle kantekingen die ik daarbij heb geplaatst. Wat mij wel enigszins verontrust is het feit dat er kennelijk minder bezoekers waren dan vorig jaar in Rotterdam. Dat zou niet neer mogen, de competitie groeit, dus het publiek moet ieder jaar groeien. Maar hoe dan ook, Kerkrade was prachtig en de week daarna ook!

A.P.

Trouwens, weten jullie al hoe de nieuwe WMC-show van KenG gaat heten? Nou? “Debiteuren, crediteuren.” (Moet kunnen…. toch?)