Taptoe Totaal

Posted on

Met stijgende verbazing volg ik op een aantal websites de bloeiende discussie die daar wordt gevoerd over het vernieuwen van taptoes. Ja mensen, het duurt even, maar vanuit het wereldje zelf begint er een stroming te ontstaan die kiest voor een andere, modieuzere, aanpak van een taptoe, ook wel “Taptoe Totaal” genoemd. Wat is er mis met de huidige taptoe, vraag je je dan direct af? Misschien zo op het eerste oog niet veel, maar als je er even goed over nadenkt eigenlijk alles. Ik heb het al eens eerder geschreven, het taptoepubliek veroudert en dat is een zorgelijke ontwikkeling. Die opmerking werd me destijds niet in dank afgenomen (vooral dat over die “blauwe permanentjes” niet), maar ik heb er dit jaar eens goed op gelet. Het gemiddelde publiek van een taptoe parkeert z’n Spartamet, pakt de kussentjes en gaat een fijn plekje zoeken op de tribune. Gemiddelde leeftijd van het publiek? Zestig? Zeventig? En dat is gewoon een feit! Deze mensen worden getrakteerd op een stoffige speaker die een paar korpsen aan elkaar praat, de afsluiting, natuurlijk, staat in het teken van “Blijf bij mij heer” , het taptoesignaal en het Wilhelmus. Bloemetjes, bedankjes en weer naar huis. Natuurlijk zijn er positieve uitzonderingen, maar het gros van de taptoes ziet er zo uit. Daar komt geen jongere op af….. natuurlijk niet!

Dit weten we al jaren, maar nu is er dus een groepje mensen die er wat aan wil gaan doen. Bravo! Er moeten nieuwe ideeën worden bedacht om de taptoe te moderniseren en om een jonger publiek aan te spreken. Er komt namelijk een moment dat ouderen echt te oud worden en misschien wel eens overlijden. Als je dan de jongere generatie niet al hebt aangeproken, dan onstaat er een gat en kunnen korpsen alleen nog voor elkaar gaan spelen, ook leuk, maar dat lijkt me niet de opzet van een muziekvereniging.

Sinds juli loopt het project “Taptoe Totaal” met daarin mensen die gaan nadenken over veranderingen in het taptoe-wereldje. Met alle respect, ik heb weinig hoop dat dit iets gaat opleveren. Om maar één voorbeeldje te noemen. In dit project zit een vertegenwoordiger van de Stichting Combinatie van Korpsen, een respectabele organisatie die al sinds mensenheugenis taptoes organiseert. Deze vertegenwoordiger schuift niet onder stoelen of banken dat hij niet veel op heeft met vernieuwing en een groot voorstander is van de traditionele stroming. En zo iemand moet met vernieuwende ideeën gaan komen? Best grappig, misschien werkt het “vernieuwend” , maar ik geloof er niet in. “Handen af van de finale”, is zijn opvatting. Zo’n oubollige finale dus met dat ver-schrik-ke-lij-ke “Blijf bij me heer”…. Als je er zo in staat, dan verandert er nooit iets. Ja, het is traditie. Maar waarom is het traditie? Omdat het traditie is…. pfff…..

De discussie loopt al even en waar ik echt een beetje kriebelig van word zijn de vastgeroeste denkbeelden van bepaalde figuren. Zo wordt beweerd dat korpsen veel te veel naar zichzelf kijken en beter naar het publiek moeten luisteren. Belachelijk natuurlijk! Het kan geen kwaad om een show te brengen die aanspreekt bij het publiek, maar als iedereen moet gaan doen wat het huidige publiek wilt, dan krijg je een eenheidsworst van dijenkletsers en hoempapa-geneuzel. Ik zou zeggen; wees trots op je eigen identiteit en laat je niet leiden en/of lijden door organisatoren. Nog zo’n arrogante gedachte: korpsen moeten hun show aanpassen aan het terrein waar de taptoe wordt gehouden. Dan snap je het dus écht niet. Steeds meer korpsen kiezen voor de front facing benadering, waarbij het hele product één kant wordt opgespeeld. Dat is natuurlijk niet voor niks. Toch blijven taptoe-organisatoren zoeken naar kleine postzegelpleintjes met tribunes aan alle kanten, want dat is zo “gezellig”. Er wordt verplicht gesteld om naar de hoofdtribune te spelen, die staat vervolgens aan de korte kant, de kant waar je je kont niet kan keren. Oh ja, als bij de volgende taptoe de hoofdtribune weer aan de lange kant staat, dan moet je weer zo flexibel zijn om je show daaraan aan te passen. Tuurlijk, doen we effe!

De organisator van taptoe Hoensbroek doet er nog een schepje bovenop door zelfverzekerd te melden dat een drum & bugle corps voor zijn publiek te vernieuwend is. De arrogantie om te bepalen wat zijn publiek wenst, maar dat terzijde. (Probeer het eens en je zal verbaasd staan!)Tot mijn grote verbazing is de SCVK-mijnheer het hier helemaal mee eens! Heel apart. De SCVK vertegenwoordigt óók diverse drum & bugle corps maar meldt dus zonder schroom op een openbaar forum dat drumcorps eigenlijk te vernieuwend zijn om uit te nodigen. Fijn om te weten, dat belooft wat voor de uitnodigingenlijst voor komende jaren. (Terwijl in mijn ogen drumcorps de sleutel hebben om tot vernieuwing te komen.) Volgens deze mensen zit er dus maar één ding op. Schrijf een show die voor iedereen leuk is, vooral voor een wat ouder publiek, zorg ervoor dat je de mensen langs alle kanten van het veld tevreden houdt, breng traditionele werken, wordt niet te modern en dan komen we er wel! Ze hebben natuurlijk nagedacht over vernieuwing. Hun antwoord? We moeten meer gezamenlijke nummers spelen, want dat is zo gaaf! In Nederland is nog nooit één gezamenlijk nummer goed uitgevoerd. Heb er veel gehoord, het was iedere keer weer dramatisch.

Daartegenover zijn er gelukkig ook nog mensen die met hun beide benen in de huidige, multimediale maatschappij staan. Natuurlijk is daarin een rol weggelegd voor muziekkorpsen, maar verkoop het dan in een lekker sausje. Denk gek, zoek combinaties met Dj’s, VJ’s, popartiesten. Zoek naar andersoortige evenementen. Misschien werkt het niet, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd. De korpsen zelf? Ook die kunnen nadenken over een beter imago. Niet jezelf belachelijk zetten in een één of andere slechte reclamespot, want dìt beeld blijft hangen bij het grote publiek. In Engeland hebben drumcorps meegewerkt aan stoere commercials van hippe merken, zo kan het ook. Het zal moeilijk blijven, maar niets doen of vast houden aan tradities is te makkelijk. Gelukkig zien we her en der al goede voorbeelden gerealiseerd worden, maar het kan nog veel beter.

Kies voor “Taptoe Totaal”, nodig Jubal uit en je hebt”Taptoe helemaal compleet”! Al 97 jaar een feit.

a.p.