Integratie

Posted on

Graag wil ik het met jullie hebben over een zorgelijke ontwikkeling binnen onze club. Afgelopen zaterdag, tijdens ons dampende en stampende galafeest, sprak ik met een paar staffers over het nieuwe seizoen. Ze vertelden mij wat er tijdens mijn afwezigheid van een paar weken allemaal is gebeurd binnen de club. Zo ging het over de samenstelling van de nieuwe snareline. Als eerste het aantal…. dat gaat helemaal nergens meer over. Als aankomend seizoen niemand rare ongelukken krijgt (ik maak mijzelf geen illusies), loopt Jubal met negen (9) snares! Het moet toch niet gekker worden? Nou, houd je vast… dat wordt het wel.

Want ik maak me dus zorgen, niet over dat aantal, dat is leuk. Nee, het gaat mij over de samenstelling van de snareline; twee Duitsers, twee Belgen, twee Hagenezen, twee Veluwenaren en één Eindhovenaar (Eundhovuuuu de gekstuuuuu). Ja, jullie lezen het goed, een zeer gemêleerd gezelschap met internationale allure. Jubal Integratiecorps. Maar valt jullie niets op? Nou? Inderdaad, in de snareline van 2009 staat niet één Dordtenaar!!!! Jubal drum & bugle corps uit DORDRECHT, zonder Dordtenaren in deze belangrijke line. Zorgelijk; zijn er geen Dordtenaren die snare kunnen spelen? Het zat er al een beetje aan te komen, Dordtenaren waren al een uitstervend ras binnen de snareline, vorig jaar nog maar ééntje. En nu dus niemand meer.

Jubal is dit jaar sowieso internationaler dan ooit, ik ben ook al een stuk of vier Fransen tegen gekomen. Aardige gasten, ik hoop dat ze een beetje kunnen integreren, want ik denk dat binnen Jubal slechts twee mensen Frans spreken, het kan er ook één zijn. Frankrijk, België, Duitsland, Nederland. Ik zou bijna zeggen; DCE is er niets bij! Het wordt tijd dat we standaard de eurovision-tune gaan spelen aan het begin van de repetitie. Daarnaast moeten we nu serieus aan de slag met een paar goede tolken, want de taalbarriëre is nog niet beslecht. Hoe moet dat straks gaan op de toren van de staff? “Bonjour und gütentag, awel jetz gaan wir deux sets zuruck!”

En dan de cultuurverschillen. Als we alleen al kijken binnen die snareline. Hoe moet dat samengaan? Een paar van die drukke Hagenezen in combinatie met twee gemoedelijke en ingetogen Belgen, samen met een stel degelijke Duitsers, nuchtere Veluwenaren en een hossende Brabo. Gelukkig hebben ze binnen die line de laatste jaren al wat ervaring kunnen opdoen en is het integratieproces altijd prima verlopen. En ook leden van buiten worden snel met het virus besmet, voordat ze het weten stroomt er oranje bloed door de aderen. Ik hoop wel dat we in de muzikale uitvoering weinig merken van al die verschillen. Of zou een Duitse roffel anders klinken dan een Haagse?

En waar moeten ze allemaal slapen, nog zo’n luxeprobleem. Voorheen konden de niet-Dordtenaren terecht bij Dordtenaren die nog wel een logeerbedje over hadden. Maar de logeerbedjes beginnen langzamerhand vol te raken. We moeten op zoek naar een Jubal-house! Een plek waar al onze internationale gasten op vrijdag kunnen inchecken en op zondagavond weer vertrekken. Een soort pension met fijne kamers, douches en een gezellige huiskamer. Of we bouwen een vleugel aan het clubhuis, Hotel Jubal, één ster lijkt me voldoende. Misschien niet eens zo’n gek idee. Kost een paar centen, maar tegen een kleine vergoeding moet het mogelijk zijn.

Ik begon deze AP met de woorden dat het hier gaat om een zorgelijke situatie, maar dat is natuurlijk helemaal niet waar. Het is een gezegende situatie waar we in deze tijd van massale leegloop bij verenigingen alleen maar heel blij mee mogen zijn. En al die luxeprobleempjes lossen we ook wel weer op. Maar ik blijf hopen op die ene Dordtenaar die de tiende snare gaat bespelen.

a.p.