Hoop

Posted on

Hoeveel Amerikaanse drum corps komen volgend jaar zomer naar Nederland? Drie, vier, vijf, de hele top twaalf? Blue Devils, Phantom Regiment, DCA korpsen, Amerikaanse alumni korpsen? Het kan niet op. Iedereen in rep en roer, grote evenementen staan op stapel in binnen- en buitenland. Maar na alle euforische berichten is het de laatste tijd wel erg stil. Zal ik jullie eens eeen geheimpje verklappen? Er komt volgens mij helemaal niemand! Phantom Regiment heeft al maanden geleden de stekker eruit getrokken en de Devils hebben hun beslissing om een Europese tour te maken al 25 keer uitgesteld. En jullie weten het, van uitstel komt… De reden is simpel en altijd hetzelfde: geld! En in deze onzekere financiële tijden blijft iedereen zitten waar ‘ie zit en houdt z’n adem in.

Niet dat er geen geld is. Diverse organisaties van taptoes en wedstrijden komen met behoorlijke sommen geld over de brug om de Amerikanen te lokken. (Voor Nederlandse korpsen is er geen geld, maar als de Amerikanen komen, dan worden de geldkranen flink opengedraaid.) Maar het is kennelijk niet genoeg, de Amerikanen willen meer garanties dan ooit tevoren. En dus lopen de onderhandelingen stroef. Zo was er een alumnicorps dat heel graag wilde komen, maar dan moest wel alles verzorgd en betaald worden. Tja, dat willen we allemaal wel! Voor niets gaat de zon op. Ze zijn vriendelijk bedankt, groetjes aan Obama. Andere korpsen willen best zelf ook een deel van de kosten ophoesten (het gaat om tonnen), maar verder moet Europa betalen. En dat loopt dus niet lekker.

Intussen loopt het WMC al maanden van de toren te blaten dat de editie 2009 bol zal staan van Amerikaanse deelnemers. Zonder blikken of blozen worden tijdens bijeenkomsten en in interviews DCI-namen genoemd, waarvan wij al lang weten dat ze vriendelijk hebben bedankt. Op de WMC-site en andere muzieksites staan nog steeds fijne artikelen over de komst van de Amerikanen. Zoals het volgende citaat van marsenshow.nl: “De alom bekende Blue Devils, die tijdens de vorige WMC editie veel publiek trokken, zijn ook in 2009 weer te bewonderen en beluisteren” vertelt Harrie Reumkens, directeur van het WMC. “Maar naast deze regerend kampioen van Amerika komen ook de nummers drie en vier van de DCI-mars- en showwereldkampioenschappen bij ons langs.” Zo, zo… Ferme uitspraken. Het gaat om een interview van een jaar geleden. En inderdaad, in een jaar kan een hoop veranderen. Maar als je het niet zeker weet, en de contracten zijn nog niet ondertekend, zeg het dan niet! Zeker niet als je directeur bent.

Nu worden andere deelnemers en bezoekers wellicht lekker gemaakt met iets wat ze niet krijgen. Alhoewel, ik weet zeker dat er ook genoeg muziekverenigingen zijn die het niet erg vinden dat de DCI-corps thuisblijven, kunnen zij weer eens winnen. Ook op de tribune hoorde ik vier jaar geleden supporters van een Leids clubje zure opmerkingen maken, ze hadden het lef om de Blue Devils af te kraken. Dus lang niet iedereen zal nu rouwend in een hoekje gaan zitten. Maar goed, ik vind het wel jammer en met mij, denk ik, heel veel muziekliefhebbers zonder oogkleppen. In ieder geval zal het WMC met een verantwoording moeten komen, waarom ze eerst aankondigen dat de hele DCI-top naar Nederland komt en dat we het nu weer moeten doen met de bekende ouwe hap. Op de site staat natuurlijk geen woord over de voortgang van de onderhandelingen. Misschien gaan ze op het Nationaal Show Congres, aanstaande zaterdag, met de billen bloot, want volhouden dat “ze” komen, gaat natuurlijk niet meer. En niets is makkelijker om in deze tijd de schuld heel simpel te geven aan de kredietcrisis, dat doet immers iedereen.

Vervelend is het ook voor tal van muziekverenigingen (waaronder ook Jubal) die zijn uitgenodigd voor internationale evenementen waar de Blue Devils en kornuiten zouden komen. Nu hun komst onzeker is geworden, staat alles op”hold” en kunnen de Europese korpsen die hun medewerking hadden toegezegd verder niets dan afwachten. Het zal niet lang meer duren dat deze korpsen eieren voor hun geld gaan kiezen en alternatieve optredens gaan aannemen, want ook hier in Europa met de geldkraan blijven stromen.

Kortom: Kennen jullie dat verhaal van die Amerikanen die in 2009 naar Europa gingen? Ze kwamen niet. Een grapje dat ik vorig jaar, en het jaar daarvoor ook al eens heb gemaakt. Helaas, het is niet anders. Is er nog hoop? Altijd, maar ik wil ze met eigen ogen op een Europese grasmat zien, eerder geloof ik het niet. Helaas zullen de drumcorpsfans het in 2009 met de Europese clubjes moeten doen, ook leuk, toch?

a.p.