Creatief

Posted on

Zo, we hebben Sinterklaas naar Spanje geschopt. Eindelijk weer een beetje rust in huis. Jullie zullen begrijpen dat met twee jonge meiden de prioriteit de afgelopen weken enkel en alleen bij Sint en Piet lag. Of eigenlijk lag de prioriteit vooral bij de cadeaus. In de categorie: Hoe maak je kinderen compleet hysterisch?! Maar gelukkig, ze zijn weer weg (niet m’n meiden, maar Sint en Piet) en dus heb ik weer tijd om me te richten op de hobby waar, zoals gebruikelijk in december, geen bal gebeurt. Het enige wat doorsijpelt zijn de nieuwe showprogramma’s van de korpsen. Dus laat ik, zoals gebruikelijk, weer eens een opsomming maken van hetgeen we volgend jaar kunnen gaan horen en zien op de velden.

Thema-shows zijn ook in 2009 weer helemaal hot. Je mag je tegenwoordig geen muziekkorps meer noemen als je geen thema hebt. Ik vind het allemaal prima, maar uiteindelijk draait het om de liedjes. De eerste die opstaat en gewoon weer lukraak vier gave nummers achter elkaar zet, krijgt van mij een pluim. Wel goed uitvoeren natuurlijk, anders pak ik de pluim weer af. Maar goed, thema hier, thema daar. We vliegen naar de maan, gaan via de zweverige wereld van goochelaars en geesten rechtstreeks de bak in om via een onbewoonbare aarde (gezellig weer) te eindigen in Californië of Afrika.

FB (de Federatieband voor intimi) gaat verder waar ze in 2008 is gebleven, dat was al vóór 2008 bedacht. Dat is helemaal cool, een thema met een logisch vervolg! Het succesvolle programma Co2 gaat dus door! Hier komt de omschrijving: “De aarde begint onbewoonbaar te worden en we moeten op zoek naar nieuwe leefruimte en dat doet de FB letterlijk in de ruimte. Het programma “Star date 2009” van de FB neemt u mee vanaf het vertrek van het ruimteveer, de eerste stapjes in de ruimte, de ontdekking van nieuwe planeten met de daarbij behorende gevaren tot aan het vinden van een nieuwe planeet waarop we verder kunnen leven.” Klinkt goed, een beetje “gekunsteld” vervolg, of zoals journalisten weleens zeggen “een knap bruggetje”: van een milieushow, naar een ruimte show. Ik kan niet wachten, vooral het moment dat het hele korps gewichtsloos raakt en al zwevend de show brengt.

Over zweven gesproken. Jubal is aangestoken door de trend van zweef-TV. Geesten, astro, de spirituele wereld, Hans Kazan met z’n enge kinderen…. ga zo maar door. Je wordt ermee doodgegooid (voor zover je dat met geesten kan doen). Jubal speelt een ballad van Spinvis, een wazig figuur dat geniale freakmuziek voor gevorderden maakt. Verder staat er een nummer van Cirque du Soleil op het programma. Ik geef toe, niet erg origineel, maar het stuk waarvoor is gekozen schijnt nog nooit uitgevoerd te zijn door een muziekkorps, voor zover wij weten. Ook staat The Odyssey van SymphonyX op het programma. Marum gelijk op de achterste benen, die spelen dat ook ,dus Jubal moet dat in Italië, toen Marum daar ook was, gejat hebben. Ik denk het ook!

Beatrix dan, die gaan naar Alcatraz, een eiland voor San Francisco waar een gevangenis op staat, Al Capone zat er ooit opgesloten. Nu lopen er duizenden toeristen per dag rond. Ben er vorig jaar ook geweest, wat me vooral nog bijstaat zijn de schijtende meeuwen. Maar goed, Alcatraz dus. Spannend thema, het leven door de ogen van een gevangene. We worden dus opgesloten, we gaan ontsnappen, we worden achtervolgd (The Chase?), worden weer opgepakt. De eenzaamheid, de boosheid, hectiek; het zijn van de heerlijke termen die je eigenlijk op elk thema kan loslaten. Ik moet gelijk denken aan de boevenshow van BlueCoats van een paar jaar geleden. Wat een gave show! Als Trix daar bij in de buurt komt, voorspel ik wederom een mooi jaar. Ik neem aan dat de guard in boevenpakken gaat rondlopen? Spannend!

Wat Juliana volgend jaar gaat doen is het best bewaarde geheim van Zeeland en omgeving. Op de site staan wat ingewikkelde tekens met daaronder de naam Textures 2009. Iets met tekens of teksten dus, toch pitversterking aangeschaft? Zeeuwse verhalen door de microfoon ter ondersteuning van de show? Om meer over het programma te weten te komen, moeten we de site in de gaten houden. Nou ben ik best in voor een gezonde spanningsboog, maar na een aantal weken mag van mij het hoge woord er weleens uit. Zo wereldschokkend is het presenteren van een nieuwe show nou ook weer niet. Of hebben ze zelf moeite om de cryptische tekens te ontcijferen? Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Engelse korpsen, daarvan horen we ook nog niet wat ze gaan spelen. Jammer, want ik ben daar altijd zo benieuwd naar!

Tja, en dan nog een paar programma’s waar ik graag een verbod op zou willen hebben. Misschien kunnen we dat regelen op zo’n showcongres ofzo, dan komt daar ook eens keer iets concreets uit. Of misschien is het een taak voor de KNFM, laat deze fantastische organisatie de muziekpolitie oprichten. Die lopen met een “verboden lijst” rond met daarop muziekstukken die niet meer uitgevoerd mogen worden. Zo komt de Floraband in 2009 met muziek van “tuut, tuut, daar is” ie weer- Michael Jackson. “Thriller” en “Bad” mogen natuurlijk niet ontbreken, ik kan niet wachten!!! De Rijnmondbond komt met nummers van -tuut, tuut, daar is “‘ie weer- James Bond. Heerlijk! Om het crime-feestje compleet te maken wordt Baantjer ook uit de kast gehaald. Crescendo Opende (die fietsende band) speelt dit jaar ““tuut, tuut, daar is” ‘ie weer- Jesus Christ Superstar. Och, och, och, wat een creatieve armoede allemaal.

Kortom, ik heb weer een zware opdracht om al deze “nieuwe” shows volgend jaar te gaan beluisteren. En dan is het lijstje nog lang niet compleet. Want 2009 is het jaar van het almachtige WMC en dan zijn er ook korpsen die altijd heel geheimzinnig gaan doen wat de nieuwe WMC-show gaat worden, waar ze dan vervolgens weer vier jaar op kunnen teren. Hoe dan ook, iedereen succes met instuderen, want het gaat uiteindelijk om de uitvoering. Tot slot misschien nog een leuke tip voor de Floraband: alle leden met zo’n wit Michael Jackson handschoentje, gaaf man!

a.p.