Probleem

Posted on

Er is een probleem, een groot probleem. En dat probleem is niet één, twee, drie opgelost. Er is gedoe over de DCN-finals van volgend jaar. Ik ben gek op gedoe, dus ik schrijf er graag een verhaaltje over. De DCN finals worden op zaterdag 12 september gehouden in Dordrecht, net als de afgelopen twee jaar. Een mooie dag in dat sfeervolle stadion met veel enthousiaste fans. En natuurlijk het allerbelangrijkste, topkorpsen uit binnen- en binnenland. Ik zou zeggen, pak de agenda erbij en noteer 12 september 2009. Be There!!!!! Maar hé, er staat al wat bij 12 september 2009…

Heel, heel lang geleden was er eens een muziekkorps uit Hilversum met de koninkijke naam Beatrix, die bedacht om, na een korte onderbreking, het MMF nieuw leven in te blazen, het Media Muziek Festival te Hilversum. Het MMF is één van mijn favoriete evenementen, omdat je daar altijd luidkeels met een biertje of twintig in je handen de laatste roddels met al je vrinden uit het wereldje kan bespreken. Op de achtergrond een paar leuke muziekkorpsen, prima! Helaas heb ik mijn favoriete evenement even moeten missen, maar het is weer terug. En hoe! We pakken de agenda er weer even bij en zetten een groot kruis bij de datum: 12 september 2009, Hé, dat komt me bekend voor, dan zijn ook de DCN finals in Dordrecht? Het verhaal van de kip en het ei is geboren, wie was er eerder? Beatrix of DCN. DCN zegt DCN, Beatrix zegt Beatrix.

Beatrix is de twaalfde september dus in Hilversum te vinden, net als Jong Beatrix. Maar wie hebben ze nog meer gecontracteerd? Inderdaad, grote vriend Jubal en Jong Jubal uit Dordrecht. Dus bij deze: Juliana, gefeliciteerd met jullie Nederlands kampioenschap, ik voorzie een groot feest in de Molûh!!!! Alle gekheid op een drumstokje: een kampioenschap zonder Jubal en Beatrix stelt natuurlijk helemaal niets voor. Daarnaast blijven de tribunes leeg, want die worden steevast gevuld door een paar honderd blauwe- en oranjefans. We hebben dus…. een probleem.

Paniek, peeuw, peeuw, peeuw (uitdrukking uit de Grote Meneer Kaktus Show, jaren tachtig) bij de organisatie van DCN. Alle deelnemende korpsen hebben inmiddels een behoorlijk zuur mailtje ontvangen van DCN met daarin het hele verhaal. Ik zal er niet uit citeren, maar het komt er op neer dat ze de schuld duidelijk neerleggen bij Beatrix die doelbewust een datum heeft gekozen, terwijl ze konden weten dat op die dag de DCN finals werden georganiseerd. DCN heeft immers jaren geleden gekozen voor een horizontale programmering. DCN zegt het evenement niet te kunnen verplaatsen en datzelfde geldt voor Beatrix. Hakken in het zand en de muzikale oorlog kan beginnen, want wie is de schuldige en, nog belangrijker, hoe lossen we het op?!

Beatrix houdt voet bij stuk, sterker nog, ze hebben heeeel lang geleden al bewust gekozen voor 12 september 2009, omdat alleen op die datum grote namen (kuch) als KenG en friends nog beschikbaar waren. Jubal heeft tijden geleden al een handtekening gezet, dus die kan ook niet meer terug. Dussss…. DCN zal toch iets moeten. Of ze houden heel stoer vol dat ze het ook zonder “de twee groten” kunnen (wat zouden ze dat graag willen), maar helaas… dat gaat natuurlijk niet werken. Een week eerder is lastig, omdat er dan nog vakanties zijn. (Ik zie geen probleem, iedereen is dan al lang terug.) Een week later kan ook niet , want dan zijn de finals in Engeland. Wat maakt dat nou uit, zou je denken? Nou, het juryteam zit dan in Engeland en dat vinden ze natuurlijk veel te leuk, want wat ze daar doen, is natuurlijk pas écht drumcorps! De enige optie die overblijft is de DCN-finals zaterdagmiddag 12 september organiseren. Ook daar zitten weer haken en ogen aan, omdat een deel van de cadet-class ’s middags in Hilversum te vinden is voor het MMF jeugdfestival.

Dat wordt dus lastig, er is inmiddels koortsachtig overleg en laten we hopen dat ze eruit komen. Wat ik er persoonlijk van vind? Laat ik me voor de verandering eens diplomatiek uitdrukken. Als de heren van DCN zich de afgelopen jaren wat sympathieker, gezelliger, soepeler en minder arrogant hadden opgesteld, dan weet ik zeker dat dit niet was gebeurd. Officieel wordt natuurlijk gesproken over een ongelukkige samenloop van omstandigheden… zou ik ook doen. Het seizoen moet dus nog beginnen en de eerste rel is al geboren, dat belooft wat! Misschien een mooi moment om DCN weer op te laten gaan in DCE.

Een andere mogelijkheid is het slim programmeren van de avond. Uit ervaring weet ik dat je met een beetje plankgas in drie kwartier van Dordt in Hilversum kan zijn. Met een bus in een dik uur, zonder files op de A27 (vrijwel onmogelijk, maar toch). Je zet Trix en Jubal aan het begin van de avond in Dordt en aan het einde van de avond in Hilversum. Dan slaan we de Olympic retreat in Dordt gewoon over, want die was het afgelopen jaar toch al stomvervelend. Dan doen we de prijsuitreiking gewoon in Hilversum. Nog een optie, als Trix nou ook nog Juliana en de FB (Federatieband voor intimi) uitnodigen, maken we van het MMF gewoon de DCN Finals. Ik ken nog wel een leuke speaker.

Genoeg stof tot nadenken. Waarin een klein wereldje klein kan zijn!

a.p.