Teun

Posted on

Eindelijk weer eens landelijke aandacht voor Jubal, en hoe! Radiozender Veronica bracht een bezoekje aan de nieuwjaarsrepetitie. “Verslaggever” Teun werd samen met een cameraman naar Dordrecht gestuurd om eens te kijken wat wij doen. Teun is een lompe boer met kolenschoppen, hij maakt van z’n hart geen moordkuil en is zo schunnig als de neten. Elke vraag of opmerking heeft een directe of indirecte verwijzing naar sex, poep en plas. Puberhumor dus waar je van moet houden… en inderdaad, de puber in mij kwam weer naar boven en heb die avond behoorlijk moeten lachen. Met de botte bijl ging Teun dwars door de repetitie heen. Nou is de nieuwjaarsrepetitie (en voorheen de oudejaarsrepetitie) altijd al wat losser en meliger dan gewone trainingen, dus wat dat betreft paste Teun er perfect in.

Zo ging Teun kijken bij de guard. De vragen die de arme meiden en jongens kregen voorgeschoteld waren niet mis. Op het moment dat de guard wijdbeens met de warming-up begint, schreeuwt Teun of ze willen stoppen “omdat hij ook gevoelens heeft”. Of ze ingeknipt zijn? Of de jongens in de guard echte mannen zijn. (Wees nou eerlijk, dat hebben we ons allemaal toch weleens afgevraagd?) Of er gemengd gedoucht wordt en zo niet, of Teun dan bij de meiden mag douchen. Teun komt na zijn bezoek aan de guard tot de conclusie dat hij interessante standjes heeft gezien.

Lekker fout gaat Teun verder, geen nuance, geen respect, gewoon lekker grof. Onze stoere snare-spelers zijn druk aan het trommelen, Teun omschrijft het als swaffelen met stokjes. De onvermijdelijke vergelijking met de Jostiband wordt natuurlijk ook weer gemaakt: “waar zitten de gele en rode vlekken op het vel”, aldus Teun. Als onze Belgische snarespeler zegt dat hij nog nooit van de Jostiband heeft gehoord, wordt hem duidelijk gemaakt dat hij er in ieder geval perfect tussen zou passen. Tot slot de toeters waar met grote interesse wordt geïnformeerd naar de orale kwaliteiten van de spelers.Teun besluit om met “z’n Hepatitis B bek” ook maar eens een trompet te bespelen. Hij geeft alles wat hij heeft, Teun loopt rood aan:”ik schijt in m’n broek”

Tot zover een kort verslag van het keurige bezoek van Teun aan Jubal. AP is er niets bij! Een “frisse kijk” op onze hobby dus. De meningen na het bezoek waren behoorlijk verdeeld. De ouderen vonden het schandalig, de jongeren vonden “het wel lachen”. Nou, ik lag niet schuddebuikend op de grond, maar ik vond het ook wel grappig. We nemen onze hobby al vaak veel te serieus. We zijn geen lid meer van een muziekvereniging, nee we maken onderdeel uit van een “experience”. We spelen geen moppie muziek, nee we brengen een “product” in verschillende parts, scenes of andersoortige hoofdstukken. En dus kan het echt geen kwaad als er zo af en toe eens de draak mee wordt gestoken, noem het zelfspot. En draai het eens om. Country line-dance, wat vinden jullie daarvan? Ik vind het behoorlijk stompzinnig en erg lachwekkend. Ga eens met die mensen praten (heb ik weleens gedaan), die nemen zichzelf ook zooooo serieus. Dat maakt het alleen nog lachwekkender.

Je kan het ook een belediging vinden voor de hobby. Sommigen vonden het zelfs een schoffering voor al het harde werk. Het zou niet goed zijn geweest voor het imago van de hobby in het algemeen en Jubal in het bijzonder. (Welk imago?) Maar we moeten niet te veel mopperen, we konden weten wat we in huis haalden, en wees nou eerlijk; er zijn ergere dingen die ons als vereniging kunnen overkomen. Of we hadden ‘m ter plekke, mondeling of fysiek, onderuit moeten halen, maar daar was Teun veel te ad rem voor…. en te groot. Respect overigens voor de leden die door onze Teun werden “geïnterviewd”. Zij voelden feilloos aan dat het hier niet ging om een serieus Buitenhof-interview, maar om een act van een man die vooral zichzelf erg grappig vond. Dan kan je alleen nog maar meedoen en niet te moeilijk doen.

Die diepgravende, award-winning documentaire over onze mooie club komt er echt nog wel eens!

A.P.