Lekker stout

Posted on

Let’s talk about winterguard! Ik geef het toe, niet m’n favoriete gespreksonderwerp, maar nu ontkom ik er echt niet aan. Ik overweeg zelfs (met de nadruk op overweeg) om een contest te bezoeken. Er is namelijk wat leuks aan de hand, blijf dus lezen en zap niet door. Zoals jullie weten heb ik niet zoveel met winterguard. Vlaggen in een sporthal, zo zie ik het. Helemaal verkeerd natuurlijk: winterguard is een kunst, een filosofie, een combinatie van spel, dans, cheografie voor jonge, creatieve mensen, een vorm van expressionisme. Het heeft eigenlijk alles in zich, artistiek ook natuurlijk. Kunst met de grote K. En het werkt! Ook dit jaar zitten alle sporthallen weer bomvol en het aantal winterguard-groepen dat meedoet gaat dit jaar naar de vijfduizend. Ik begrijp het niet, maar dat ligt geheel aan mij.

Dit jaar schijnt er één guardgroep te zijn die de uitdrukking “kunst” wel erg serieus neemt, het gaat om The Pride uit Huizen. Zij brengen dit jaar hun show: “La vie boheme”. Nou is mijn Frans niet meer wat het geweest is, maar het komt erop neer dat het gaat over het vrije kunstenaarsleven. Kunstenaars zoeken de grens op en gaan er soms zelfs over heen. Kijk, daar ben ik gek op. En nu begrijp ik ook direct waarom er zo’n rel is ontstaan na het het eerste winterguardcontest, want toen werd de Pride gediskwalificeerd. Waarom? Dat was het best bewaarde geheim van CGN en omgeving. Heb het proberen uit te zoeken, maar kwam niet verder dat het abstracte zinnetje op de site van CGN: “The Pride is gediskwailifeerd vanwege het overtreden van meerdere regels.” Geen foto’s, geen recaps, geen punten. Nee, ze waren heeeeel zuur bij CGN. Ook “collega”-winterguards waren not amused, een schande voor het vak!

Waarom? Het antwoord kreeg ik een paar dagen geleden te horen. Ik hield me even goed vast. Wat hebben ze voor stouts gedaan? De winterguardvloer in de fik gestoken, juryleden aangerand? Spannend, spannend, spannend…. Hier komt ‘ie: The Pride heeft met te veel leden opgetreden en is als overmaat van ramp ook nog eens massaal over de frontline gestapt. Tjongejongejonge, dit is een ramp van wereldomvang, de Tsunami is er niets bij. Dit is echt heel erg…….of? Tja, ik vind het dus wel meevallen, zo stout is dat nou ook weer niet. Maar nogmaals, bij CGN waren ze helemaal over de rooie. Boze brieven, gesprekken, spoedoverleg. Want winterguard neemt zichzelf heel serieus en deze bewuste overtredingen van de regels passen daar absoluut niet in.

Ik houd ervan. Heerlijk als iemand een risico durft te nemen, daarmee wordt de boel een beetje opgeschud. En met alle respect; zo erg is het nou ook weer niet. Het blijft natuurlijk vlaggen in een sporthal. Ik heb het in ieder geval niet bij CNN voorbij zien komen. Het smaakt ook naar meer. Ik vind dat we bij Jubal ook best wel wat stouter mogen zijn. Onze show is dit jaar ook lekker vaag met allerlei spiritueel geneuzel, dus met een beetje gedraai kunnen we het vrije kunstenaarsleven ook nog wel verkopen. Zo lijkt het me geweldig om een show van 35 minuten te brengen in plaats van 10. Kijken wat er gebeurt. Worden de leden van het veld afgetrokken, gaan de lichten van het stadion uit? Of we spelen de gehele show naar de achterkant. Of we zetten alleen de DM neer, die een drumcorps van geesten dirigeert. Je ziet niets, je hoort niets, lijkt me geweldig! Grenzen opzoeken en erover heen gaan, wie doet dat nog? Tegenwoordig pakken we het almachtige manual erbij, proberen dat zo strikt mogelijk na te leven, zodat we zoveel mogelijk punten kunnen behalen. Dat is eigenlijk heel saai.

Maarrrrrr…. er is nog een reden om na vier jaar afwezigheid weer eens een winterguardcontest te bezoeken. In de show van The Pride wordt namelijk gezoend. En dan geen brave kusjes op de wangen, maar écht kussen, plat gezegd; bekken. De dames zijn daarnaast nog eens uiterst schaars gekleed. Kijk, dat vind ik een prachtige kunst-uiting. Schaarsgekleede, mooie dames die eens even flink de binnenkant van elkaars mond aan het bestuderen zijn. Waar kan ik kaartjes kopen? Het publiek schijnt de stoute show van The pride prachtig te vinden en dat is natuurlijk geheel terecht, ondanks het feit dat ik nog helemaal niets heb gezien. ( Maar ik heb een rijke fantasie.)

Kusje van A.P. voor The Pride , lekker stout op alle fronten!

A.P.